Oslo

Slik blir du sprek og sunn

Les 14 treningsbloggeres beste trenings- og kostholdstips.

Noen av Norges beste og mest leste treningsbloggere gir deg tips om trening og kosthold.
  • Silje Dyregrov

Vi har snakket med noen av Norges beste og mest leste treningsbloggere om trening og kosthold. Under kan du lese hvilke tips de har til deg som ønsker en sunnere, sprekere og slankere hverdag.

Kristine Økern anbefaler å spise mer grønnsaker og proteiner, sette deg mål, trene sammen med noen og tenke langsiktig.

Kristine Økern (23)— dedication.blogg.noSlet med spiseforstyrrelser som ung, men har nå oppdaget viktigheten av riktig og nok påfyll av mat og trening. Tar en bachelor i ernæring og er snart ferdig utdannet personlig trener.

— Tenk aldri diett. Få inn gode rutiner både når det kommer til kosthold og trening, og gjør det til en livsstil som holder livet ut. Du vil komme langt med å spise mer grønnsaker og protein (kjøtt, egg, magre meieriprodukter som kesam, cottage cheese og skyr, kylling, fisk, bønner, osv) og drikke mer vann.

— Ha gjerne et mål å gå etter. Hva ønsker du å oppnå, hvorfor vil du gjøre en endring og hva er bra ved å nå målet?

— Om du synes det er vanskelig å komme deg på trening kan det lønne seg å få en treningspartner eller investere i en personlig trener. Når du er først er på trening, gjør en innsats!

— Tenk langsiktig, det er de små endringene som gjør stor forskjell på lang sikt.

Kristina Solhaug (19) – kristinesolhaug.blogg.no

Personlig trener som hovedsaklig driver med styrketrening. Debuterte i fitness våren 2012 med 1. plass under Sandefjord Open og Oslo Grand Prix.

Les også

Vårens heteste treningsmote

— Ha en viss kontroll over matinntaket, småspising her og der fører raskt til et stort overskudd av kalorier. Ordentlige, proteinrike måltider vil være bedre både for metthetsfølelse og sjansen til å få i seg den maten kroppen har mest nytte av!- Beveg deg i de situasjonene du kan. Ta trappen, gå deg en tur i pausen på jobb eller skole, gå/sykle til jobb eller skole om du har muligheten. Det er det totale inntaket og forbruket av energi som teller, og alle monner drar!

Cecilie Lykke S. Danielsen anbefaler å spise mye grønnsaker og proteiner og å finne en treningsform du liker.

Cecilie Lykke S. Danielsen (19) — lykkesliv.blogg.noHar spilt håndball i 14 år og drevet aktivt med styrketrening i tre år. Spiller nå håndball på eliteserielaget Flint Tønsberg. Er over middels interessert i kosthold og trening.

— Bytt til grovere karbodyhydrater som fullkornspasta og flerkornsvarer. Spis mer grønnsaker og proteiner. Et proteinrikt kosthold holder deg mett lenger og er viktig for kroppen.

— Finn en treningsform du liker. Trening skal være gøy og man skal ikke slite seg gjennom noe man ikke trives med. Jo gøyere man synes treningen er, jo større sannsynlighet er det for at man kommer seg på trening ofte.

Personlig trener Stine Andreassen anbefaler å spise mer proteiner, grønnsaker og fisk, og å lure inn mer aktivitet i hverdagen.

Stine Andreassen (27) — stinean.blogg.noPersonlig trener og ernæringsstudent. Blogger om trening og kosthold.

— Spis mat fra rene råvarer. Spis mer proteiner og øk inntaket av grønnsaker og fisk. Kutt ut unødvendig mat som kroppen ikke trenger, eksempelvis mat fra halvfabrikat, sukker og hvetemel. Begrens godteri eller junkfood til en gang i uken, f.eks lørdager.

— Få opp pulsen hver dag og sitt minst mulig på rumpa. Velg trappa fremfor heisen, bruk beina eller ta sykkelen til jobb. Små endringer vil utgjøre en stor forskjell. Mitt beste treningstips er å variere treningen. Styrketrening kombinert med kondisjonstrening synes å ha best effekt dersom man ønsker en slankere eller mer definert kropp.

Linda Fjeld Hagen mener man har stor nytte av å bytte ut usunne matvarer med sunne alternativer. Hun har også hatt god nytte av å lage treningsplaner og treningsdagbok.

Linda Fjeld Hagen (34) — shredded.blogg.noBegynte å slanke seg for tre år siden, etter å ha vært overvektig i store deler av livet. Har gått ned 20 kg siden den gang. Slankekuren er nå gått over til en livsstilsendring, og Hagen er lidenskapelig opptatt av trening, og kosthold.

— Det handler ikke om å være på en evig slankekur, det er en livsstilsendring som må til. For å komme dit, må man endre det man spiser og hvor mye man er i bevegelse. Noen enkle grep jeg gjorde var å bytte en del "usunne" matvarer med sunnere varianter (fersk lettrømme med mager kesam, kjøttdeig med karbonadedeig eller kyllingkjøttdeig, eksempelvis). Spis masse frukt og grønt og proteiner. For min del fungerer det også veldig bra å spise hver tredje time.

— Jeg har hatt god hjelp i å lage treningsplaner og treningsdagbok.

Ida Markussen (27 år) – nemic.blogg.no

Personlig trener og kostveileder, bodyfitnessutøver og muskelterapistudent.

— Beveg deg mer i løpet av dagen og uken! Ta sykkelen eller beina fatt til jobb. Ta trappene i stedet for heisen, gå en tur med en venninne på kvelden i stedet for å se TV. Velg styrketrening i studio fremfor saltimer da styrketrening øker både muskelmasse og forbrenning. Tren igjennom hele kroppen minimum tre ganger i uken, kombinert med litt kondisjon og fettforbrenningstrening, som f.eks å løpe intervaller.

Les også

Slik lurer hun tidsklemma

— Få hjelp av en personlig trener eller treningsveileder til å sette opp et treningsprogram, og til å innøve god teknikk så man unngår skader og oppnår resultater.- Hold blodsukkeret stabilt ved å spise med jevne mellomrom i løpet av dagen. Velg så rene matvarer som mulig, som fjærkre, fisk, egg, poteter, grønnsaker, nøtter osv, og kutt ned på mengde av saus og dressing. Ved å legge inn små, fornuftige mellommåltid i løpet av dagen er det også lettere å unngå unødvendig småspising. Unngå sjokolade, snop, sukkerholdige drikker, alkohol osv. i ukedagene.

Espen Espelund mener man bør finne en treningsform man liker og kan leve med, og mener man ikke skal henge seg opp i om noe er lavkarbo, smartkarbo eller tullekarbo.

Espen Espelund – fitnessbloggen.noDaglig leder og ansvarlig for utvikling hos Norges største treningsside, fitnessbloggen.no. Kjent for å ha gitt den noe motvillige FHM-redaktøren Martin Thronsen sixpack på 12 uker. Brennende ønske om at alle skal ha den samme muligheten til å ta kontroll over sin egen kropp.

— Glem fokuset på detaljene og jakten på fasiten, og bruk all energien på å gjennomføre varige forandringer i livet ditt. Det handler om livsstil, og du må finne noe du kan leve med. Om du ikke er i gang med å trene enda, så start med 5 minutter hjemme hver dag i en måned. Det har alle tid til, og når du begynner å like det øker du bare tiden eller tar turen til et treningssenter.

— Ikke heng deg opp i om noe er lavkarbo, smartkarbo, eller tullekarbo. Det trenger ikke være så vanskelig. Spis litt mindre av det meste, en del mindre av maten du vet er usunn og kaloritett, og unngå måltidene du vet gjør at du ender opp på sofaen. Unngå flytende kalorier fra juice og brus. Spis mer enn vanlig av proteinrike matvarer som kjøtt, fisk, fugl, egg og meieriprodukter. Proteiner øker blant annet metthetsfølelsen og forbrenningen. Kombinerer du dette med en solid mengde grønnsaker hver dag, så er du raskt på vei til å forandre kroppen til det bedre. Frosne grønnsaker er forøvrig like næringsrike som ferske.

Kristina Skarpenes (23) – kristinasinvei.blogg.no

Slet med alvorlig anoreksi som 15-åring, men har nå kommet ut av det. Ser viktigheten av sunn mat og bra trening, men nyter også godteri, pizza og is med god samvittighet. Trener mye styrketrening og har konkurrert i BodyFitness.

— Bytt ut de fete og sukkerholdige produktene med lettere varianter. Bytt ut kjøttdeig med karbonadedeig, rømme med mager kesam, godteri med frukt og bær (i helgen er det lov med litt godteri etter min mening ). Alt handler om prioriteringer.

— Prioriter å være aktiv i hverdagen. Finn aktiviteter du liker, ikke tving deg selv til å gå på spinning eller løpe dersom det er noe du egentlig hater. Finn en treningsform du kan gjøre med glede.

Ingunn Eidså mener man bør få inn flere hverdagsaktiviteter og fokusere på naturlig mat.

Ingunn Eidså (20) – fitnessbloggen.noSkribent ved fitnessbloggen.no. Studerer ernæring, mat og kultur ved UIA og jobber som treningsveileder ved et treningssenter i Kristiansand. Utdanner seg som PT ved UIA. Har konkurrert i styrkeløft.

— Ta aldri heis, men trapp, sykle til jobb (ved mulighet) osv. Få inn flere hverdagsaktiviteter- gåturer osv. Dropp den ekstra timen foran tv'en hver kveld, men ta heller en gåtur. Det er så altfor mange som går i fella med å si de er så mye i aktivitet, fordi de trener en time, så sitter de de resterende 23 timene i døgnet.

— Fokuser på "ren" mat, da mener jeg naturlig mat som frukt, grønnsaker, kjøtt, egg osv. Dette gir god metthetsfølelse! Unngå sukker og fint mel. Som alternativ til sukker kan naturlige søtningsmiddler erstatte sukker, med kjempegod effekt! Dette kan f.eks være sukrin, stevia eller agavesirup som alle er helt naturlige sukkererstatninger.

Karoline Olsen (21) - karolineolsen1.blogg.no

Har studert ernæring, nå jobber hun for en forhandler av helsekostprodukter. Trener mye, spesielt crossfit og styrketrening.

— Kutt ut, eller kutt ned på inntaket av korn. De fleste mageproblemer kommer i forbindelse med korn, i tillegg til andre livsstilsrelaterte sykdommer. Tro det eller ei. Prøv så skal du se at dine mageproblemer blir bedre og du får en sunnere og gladere hverdag.

— Finn en treningsform du blir glad av og som du har lyst til å gjøre. Liker du ikke styrketrening, finner du deg en annen form for trening. Er det løping du elsker, så fortsetter du med det. Å finne en balanse mellom trening og kosthold mener jeg er veien til en sunn hverdag.

Kristine Weber mener man bør spise for å bli sunn, sterk og sprek, ikke for å bli slank og anbefaler styrketrening for å bygge og vedlikeholde muskulatur.

Kristine Weber (30) — kriweb.noJobber som controller. Norsk og nordisk mester i bodyfitness. Har skrevet boken sunn og sterk med protein.

— Først av alt tror jeg det er viktig å spise og trene for å bli sterkere, sunnere og sprekere, ikke bare slankere. Er de tre første faktorene på plass, får man som regel etterhvert den kroppen man trives med. Jeg anbefaler styrketrening for å bygge og vedlikeholde muskulatur, samt stramme opp kroppen.

— Gjør den maten du liker å spise sunnere, mer næringsrik og full av proteiner.

Eivind Karfjell (42) - skiglad.no

Gift trebarnsfar som skriver om trening, familieliv, konkurranser og turer i langrenn, sykling og løping.

— Jeg opplever veldig god effekt av steinalderkosthold (Paleo). I korte trekk vil det si at man ikke spiser korn, sukker, melk/melkeprodukter, svin og poteter, og holder seg unna alt som heter ferdigmat/industrielt behandlet mat. Så langt det er mulig bør maten være økologisk.

— Jeg mener at kosthold er langt viktigere enn trening for å holde seg slank. Jeg anbefaler likevel å trene daglig for å ta vare på kropp og helse. Bruk treningsformer som du synes er morsomme, det er det viktigste. For å opprettholde motivasjonen kan det være smart å melde seg på f.eks en løpskonkurranse litt frem i tid slik at man har noe konkret å trene mot.

Helene Bergland mener begrensninger i matveien og å lure inn aktivitet i hverdagen er nøkkelen til en sunnere og sprekere hverdag.

Helene Bergland (31) – slankerinna.blogg.noBle overvektig etter barn nummer to, og veide 92 kg. Har nå slanket seg 30 kg. Skriver om vektreduksjon, kropp og selvbilde.

— Begrensninger er nøkkelordet. Når man spiser middag så må man ikke spise opp alt. Man kan også velge magrere varianter av pålegg, sauser og dressinger. Spis sent! Det tar 15-20 minutter fra en har spist, til hjernen oppfatter at en er mett. Hold deg til måltidene og droppe for mye småspising innimellom. Spis kaloriene i stedet for å drikke dem!

— Lur inn aktivitet i hverdagen. Har du unger, så kast deg med i leken. Bruk beina så mye som mulig der du kan i stedet for bil, ta trappene i stedet for heis, spis lunchen ute mens du spaserer en tur.

Kristine Strømsnes (20) – goodforyou.blogg.no

Studerer til å bli personlig trener, har planer om å studere kosthold og ernæring. Skriver om trening og riktig kosthold.

— I veldig mange tilfeller burde nok fokuset ligge på sunnere heller enn slankere. Fokuser på proteinrik mat som kjøtt, egg, lever, ost, etc. Da blir man raskere mett og matinntaket tilpasser seg etter hva kroppen trenger.

— Vær i fysisk aktivitet daglig. Legg inn 2-4 treningsøkter i uken. Dette holde for mange, og passe godt inn i en hverdagslivsstil.

Er du enig med treningsbloggerne? Hva er dine tips til en sunnere og sprekere livsstil?