Oslo

195 av 200 bygårder med feil på brannsikkerheten

3200 bygårder i Oslo er mer enn 100 år gamle. Mange er brannfeller. Det siste året er det funnet avvik eller feil ved 195 av 200 kontrollerte bygårder i Oslo.

 • Svend Ole Kvilesjø

Har du tips om denne saken? Send en e-post til Aftenpostens reporter; eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

— Trappeoppganger, som ved en brann ofte er den eneste rømningsveien, er ofte fulle av barnevogner, møbler og annet brennbart materiale. Oppstår det brann, vil rømningsveien være full av livsfarlig røyk på svært kort tid.

Jo Tangedal er branninspektør og seksjonsleder for prosjektet Brannsikker bygård i Brann- og redningsetaten i Oslo kommune. Han kan ikke få understreket sterkt nok hvor viktig det er at beboere tar brannsikkerheten på alvor.

Barnevogner fulle av plast og andre syntetiske materialer, kombinert med mye treverk i oppgangen, kan bli en livsfarlig brannfelle. (FOTO: BRANN- OG REDNINGSETATEN I OSLO)

Sjekker 3200 bygårder

I løpet av 2014 vil prosjektet Brannsikker bygård ha undersøkt samtlige av de 3200 bygårdene som er bygget på slutten av 1800-tallet.

— Vi skriver fortløpende tilsynsrapporter med avvik og anmerkninger. Bare det siste året har vi kontrollert 200 bygårder - og funnet avvik og feil i 195 av dem, sier Tangedal.

Han mener det er skremmende, siden alle tilsyn er varslet, og at eieren alltid er tilstede når kontrollørene kommer.

Måtte stenge to gårder

I år har Brann- og redningsetaten i Oslo kommune stengt to bygårder med øyeblikkelig virkning, fordi avvikene var så store at det ikke kunne bo mennesker der:

I Frognerveien 1 A fikk beboerne flytte tilbake etter noen uker, etter at gårdeier hadde utbedret påleggene.

I den tidligere okkuperte bygården i Hausmannsgate 42 er derimot alle dører og vinduer murt igjen, og der vil det ikke bo folk på lang tid.

Bare en rømningsvei

— Veldig mange av hovedstadens gamle bygårder har bare ett trapperom, med mye treverk i trapper og dører. En brann sprer seg derfor raskt. Spesielt om det står mange brennbare ting lagret der. Og når rømningsveien fylles av røyk, har beboerne ingen annen vei ut, fastslår Jo Tangedal.

— Om noen skulle tenne på en barnevogn som står hensatt i gangen, med dyne, overtrekk og andre syntetiske materialer, blir konsekvensene store. Det er mye energi i en barnevogn, og det blir kraftig røykutvikling og flammer på kort tid, advarer han.

Da er beboerne helt avhengig av at brannvesenet kommer raskt frem, i smale bygater fulle av parkerte biler. Noen ganger går det galt. Fryktelig galt.

- Du rekker ikke ut i tide

Svært mange av Oslos eldste bygårder er ikke tilfredsstillende oppgradert med brann- og bygningstekniske tiltak som sprinkleranlegg, brannalarmanlegg, dører og brannskiller. Bare et fåtall har installert sprinkleranlegg, som slukker brannen lokalt.

Når en brann oppstår i en bygård om natten, vil de fleste beboerne ikke få tidlig varsel, eller de klarer ikke komme seg opp av sengen og ut av bygården tidsnok, spesielt om brannen starter i oppgangen.

— I løpet av ett minutt eller to er det så mye røyk i trapperommet at ingen kommer ut av det. I tillegg til barnevogner blir det oppbevart alt mulig rart i oppgangene. Det er vedsekker, klær, malingsspann, Folk bruker det som et boområde.

Branninspektør Tangedal sier at slik ulovlig oppbevaring av brennbare gjenstander i rømningsveier foregår i alle typer bygninger.

— Men det er ekstra ille i de gamle bygårdene, der det er trevegger som skiller mellom kjeller og trapperom. Mange av disse bygningene har heller ikke fungerende branncelleinndeling mellom etasjer, leiligheter, loft kjeller og trapperom. Derfor har vi mye fokus på disse bygårdene.

En trappeoppgang er ikke et lagerom. Brannfarlige gjenstander har ingenting i trappen å gjøre.

— Redd menneskeliv - øk verdien på bygården

Branninspektøren mener en effektiv brannsikring av gamle bygårder er vel verdt investeringen.

— De fleste av 1890-bygårdene står på Byantikvarens gule liste, over bevaringsverdige bygninger. Derfor er det en rekke bestemmelser som må følges når bygningen skal sikres i forhold til dagens brannforsikrifter.

Likevel finnes det gode løsninger som både er godkjent av Byantikvaren og som relativt enkelt kan bygges inn de gamle gårdene.

Ifølge brannvesenet kan de fleste gamle bygårder brannsikres på en tilfredsstillende måte, for et sted mellom 50.000 og to millioner kroner. Dette er avhengig av hva som tidligere er utført av oppgradering. Og det mener Tangedal er en svært god investering, som både kan redde menneskeliv - og som øker verdien på bygården og de enkelte leilighetene.

 1. Les også

  Ofte beboernes skyld

 2. Les også

  - Barnevogner er brannfeller

Brannvesenet advarer sterkt mot å parkere barnevogner i trapperom. Det kan fort bli en brannfelle i det som skal være en sikker rømningsvei.
Jo Tangedal er branninspektør og seksjonsleder for prosjektet Brannsikker bygård i Brann- og redningsetaten i Oslo kommune.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KULTUR
  Publisert:

  Karpe-medlemmet ble sjokkert da han så hvilke ytringer folk blir dømt for. Nå ønsker han endring.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5