Oslo

Anker dom på 20 års fengsel for drap på to år gammel datter

Mannen som sto tiltalt for å ha drept sin to år gamle datter på Ellingsrud i Oslo i 2014, anket på stedet etter at han torsdag ble dømt til 20 års fengsel.

Faren til toåringen som ble knivstukket på Ellingsrud i Oslo, ble torsdag dømt i Oslo tingrett. Drapet fant sted her, utenfor boligblokken der familien bodde.
  • Hans O. Torgersen
    Journalist
  • NTB

Den 37 år gamle afghaneren har hele tiden nektet straffskyld og forklarte i retten at han aldri hadde brukt vold mot familien sin.

Mannen var tiltalt for overlagt drap begått under særdeles skjerpende omstendigheter.

Drapet skjedde i forbindelse med et masseslagsmål utenfor familiens leilighet, der jentas mormor, en onkel og en annen slektning også ble knivstukket.

Blødde ihjel

Toåringen blødde i hjel etter å ha blitt knivstukket i ansiktet, i skulderen og to ganger i ryggen.

  • – Knivstikkene påført med stor kraft

Drapet skjedde én uke etter jentas to års fødselsdag.

Politiets kriminalteknikere i arbeid på åstedet for drapet.

Dommen er i overensstemmelse med påstanden som aktor i saken, statsadvokat Andreas Schei, la ned.

Datteren ble knivstukket da hun satt på armen til sin mor, tiltaltes kone. Under rettssaken forklarte hun seg om de de siste dramatiske minuttene i den lille jentas liv.

Kort tid før knivstikkingen skal mannen ifølge tiltalen ha banket opp konen hjemme i leiligheten. Hun fikk brudd i nesa og skade på to tenner.

Veivet rundt seg med kniven

37-åringen forklarte at han hadde veivet rundt seg med kniven i slagsmålet som oppsto da familiemedlemmer kom til for å hjelpe jentas mor.

Knivstikkingen kan ha skjedd da han veivet med kniven, spesielt idet han ble overmannet og lagt i bakken, mente han.

Det festet retten ingen lit til. I stedet har retten lagt stor vekt på forklaringen til jentas onkel, som fortalte at den tiltalte langet ut mot de fornærmede aggressivt og målrett.

– Banket opp kona

I tillegg til drapet på datteren er mannen dømt for tre tilfeller av forsøk på drap på jentas mormor, onkel og en annen mannlig slektning. Han ble også dømt for å ha banket opp og mishandlet kona foran øynene på barnet.

Retten legger ingen vekt på hans forklaring om at han handlet i nødverge. I stedet dømmes han til å betale sin tidligere kone og de andre fornærmede oppreisning på til sammen 900.000 kroner, hvorav kona får 300.000 kroner.

Anker alt

Tiltalte har nektet både for drapet, knivstikkingene og for å ha mishandlet kona. Han anket dommen på stedet.

Advokat Espen Wangberg er forsvarer til 37-åringen.

Mannens forsvarer, advokat Espen Wangberg, sier til NTB at de vil levere inn enn fullstendig anke som omfatter skyldspørsmålet, bevisførselen og oppreisningskravet.

Wangberg mener retten fullstendig har sett bort fra forklaringen til andre vitner, og basert seg fullstendig på hva jentas onkel har fortalt.

– Retten har kjørt slalåm når det gjelder de faktiske forhold. Det var andre vitner til stedet, men retten kommenterer ikke dette, sier Wangberg, som også mener at retten tar for lett på det faktum at tiltalte også ble skadet i slagsmålet.

Aktor, statsadvokat Andreas Schei, mener imidlertid at retten har tatt sin avgjørelse basert på et samlet bevisbilde og at betydningen av noen av de andre vitneforklaringene er overdrevet.

– Vi er fornøyd med at retten har vurdert saken på samme måte som vi gjorde, og at vi fikk medhold i påstanden om 20 års fengsel, sier han.

Tiltalte kom til Norge i 2009 og fikk midlertidig oppholdstillatelse. I 2013 fikk han imidlertid avslag, og hadde frist til å forlate landet til februar 2014, altså et par måneder før drapet.

Ifølge jentas mor var han lei seg og sint på grunn av utvisningsvedtaket.

Les mer om

  1. Oslo
  2. Drap
  3. Vold