Drukner i gavmildhet - må ta innsamlingspause

Innsamlingen Hjelp Flyktningene må ta time-out. De tar ikke imot mer før på lørdag.

Hjelp6_doc6mkxddarjtxsli0e2hf-PKTJN46YWo.jpg
Veteran Andre Nybakken (til v.) og nykommer Jaafar Alahmad er ikke redde for å ta i et tak, og sjauer unna klær og andre gaver til flyktningene.
Sara Dyran er dronnignenpå haugen. En av haugene med klær som har hopet seg opp hos Hjelp Flyktningene. Sara og de andre frivillige trenger et par dager til å få orden på tonnene med klær, leker og andre ting til flyktningene.
Det hoper seg opp for Terje Bratland og hans lille hær av frivillige. Nå trenger de et par dager - og gjerne flere medhjelpere - til å få orden i sysakene. Og i alt det andre.
Sjefen sjøl, Terje Bartland, drukner nesten i kleshaugen, men her er det ikke snakk om annet enn å holde hodet over vannet. Arbeidet er jo så viktig. Og så gøy!
Mange villige hender stiller opp, men Hjelp Flyktnignen trenger enda flere frivillige!

Frem til lørdag kl. 12 er mottaket på Sogn stengt. Det har rett og slett ikke kapasitet til å ta imot mer for øyeblikket.

— Det er ikke snakk om at vi skal gi oss, sier initiativtager og motor, Terje Bratland.

— Men vi trenger rett og slett en pause for å få ryddet opp og sortert alt vi har fått. Giverviljen har vært overveldende, legger han til.

Landskamp og innsamling

Lørdag er det full fart inn igjen, da skal innsamlingen samarbeide med Norges Fotballforbund (som har solgt ut Ullevaal stadion til kampen mot Malta.)

Veteran Andre Nybakken (til v.) og nykommer Jaafar Alahmad er ikke redde for å ta i et tak, og sjauer unna klær og andre gaver til flyktningene.

Terje snakker på inn— og utpust, takker frivillige som dukker ut av høstmørket, tar telefoner og viser stolt frem alt de har fått inn.- I morgen skal vi til et mottak på Ås med blant annet disse. Da tenker jeg det blir stas, sier han.

Han viser til en hel haug med barnesykler som skal dit.

Andre lass går til andre mottak.

Det Store Lasset

Khalid Banoini jobber med det aller største lasset.

— Ganske snart skal vi sende to digre kontainer med 20, kanskje 25, tonn med leker, klær og hygieneartikler til Syria. Det går først med båt til Tyrkia så med lastebil inn til Aleppo-området nord i Syria. I forsendelsen legger vi også vinterklær, det begynner å bli kaldt i Syria og flere steder kan det være like kaldt om vinteren som her i Norge, sier han.

Så selv om de ikke tar imot klær og andre gaver de nærmeste dagene, så er det nok å gjøre for de frivillige som har meldt seg gjennom innsamlingens Facebook-side.

Ønsker flere hjelpere

— Vi tar gjerne imot flere. Vi har mye som skal gjøres, og et fantastisk godt miljø, sier Bratland, som skryter av hjelpen han får av Andrei Nybakken og andre som har vært med helt siden arbeidet startet opp 5. september.

— Han og Ida Lian, det er ryggradene mine. Vi har også veldig mange andre positive og flinke hjelpere fra mange land. Vi er blitt en liten bedrift, legger Bratland til.

  • Her kan du kontakte Hjelp Flyktningene
    I de store hallene som en gang har huset yrkesskolenpå Sogn bugner det av esker og sekker som frivillige går gjennom og sorterer etter en haug med kriterier.

Det er klær og sko av mange slag og til forskjellige aldersgrupper og årstider, det er sportsutstyr og hygieneartikler. Det er mye!

11 tonn fra Trondheim

Sterke karer og like sterke kvinner henger i og får orden på gavene som har strømmet inn til Hjelp Flyktningene

— Hvor mye vi har her inne nå, det vet jeg ikke. Mye har gått ut, men det er minst 50 tonn som vi må få orden på. Her i denne hallen har vi 11 tonn som kom på et digert lass fra Trondheim. Det har vi ennå ikke rukket å sortere. Men det går unna, se bare hva som har skjedd her siden vi var her for en halv time siden, sier Bratland i det vi kommer inn i en hall hvor et dusin håndfaste karer har ordnet opp og ryddet vei mellom sekkene. I en annen står like effektive damer og sorter klær. Sorterer og sorterer.

— Oppi alt annet må vi også tenke brannsikkerhet. Derfor må vi rydde. Sikkerhet først, sier Bratland.

Han har mye, men trenger mer:

— Det er mest akutt behov for, er hygieneartikler. Her har vi 3000 tuber tannkrem som vi har fått fra en produsent, men vi trenger mer. Og så trenger vi undertøy, men det må være nytt. Brukt tøy er greit så lenge det er helt og rent, men brukt undertøy kan vi ikke gi bort.

Fra merketøy til søppel

Givergleden er vodlsom. En gruppe kommer med fire biler fulle av klær og utstyr. Egetlig er det stengt for mottak, men på den annen side sier du ikke nei til folk som vil hjelpe..

— Det eneste som ikke er bra oppi alt dette, er at noen ikke har skjønt hva vi holder på med, og levere klær som er både ødelagte og møkkete. Vi har måttet kaste fire kontainere med klær, heldigvis er det firma som tar det for oss. Vi får alt fra de fineste merkeklær til søppel.