Flipper helt ut i Oslofjorden

Har du tatt deg tid til å skue utover Oslofjorden i det siste? Det burde du gjøre – kanskje du får se denne.

Flere lesere har tipset om delfin i Oslofjorden den siste uken. Ifølge forsker Tore Haug er dette ikke noe uvanlig fenomen.
Denne delfinen ville leke, og svømte i sirkler rundt kajakkene, og fulgte etter paret Leif Erixon og Greta Eng helt hjem – og der fortsatte den å mase om å leke.
Flere lesere har tipset om delfin i Oslofjorden den siste uken. Ifølge forsker Tore Haug er dette ikke noe uvanlig fenomen.
En delfin i Oslofjorden. Denne var så leken at den svømte bort til kajakken.
En delfin i lek.

Flere forundrede lesere har sendt inn bilder av havpattedyret som i nå plasker rundt i Oslofjorden. Leif Erixon og kona Greta Eng bor ute ved Fornebu og pleier å ta seg en padletur inn til Oslo og tilbake. Men på lørdag oppdaget de noe rart på vei hjem.

Plutselig dukket det opp en delfin.

— Jøss, tenkte vi, det har vi aldri sett, sier Erixon.

Leif Erixon (58) lekte med delfinen i Oslofjorden i flere timer.

Svært sosialt sjødyr

Og delfinen hadde ikke lyst til å gi slipp på sine to nye lekekamerater. Erixon og kona måtte faktisk gjøre en innsats for å skille vei med det svært så sosiale dyret.

— Vi tenkte at den forsvinner vel raskt igjen, men det gjorde den aldri. Den lå og så på oss og ville leke. Da vi begynte å padle, svømte den igjen. Den svømte rundt kajakkene våre og lekte med oss i over en time. Den fulgte etter oss inn i bukten der vi bor, og delfinen ville bare leke mer. Til slutt måtte vi bare gå inn, og da hadde vi lekt med den i over to timer, forteller Erixon.

Ikke så uvanlig

Erixon padler og dykker mye i Oslofjorden, men sier han aldri har sett en delfin her før.

Dr. Tore Haug, forskningsleder på sjøpattedyr hos Havforskningsinstituttet, sier at det ikke er uvanlig med delfiner langs norskekysten.

La ut på delfinsafari i Oslofjorden. Se video:

Hva slags art det er, derimot, er litt vanskeligere å bestemme ut fra bildene.

— Det er fine bilder, men likevel er det vanskelig med artsbestemmelse, som krever at en kan se dyrets fargetegninger klarere. Men det er utvilsomt delfin, muligens en kvitskjeving, som er vanligste delfinart i norske farvann sør for Stad, forklarer Haug.

Nærkontakt av tredje grad

En annen leser har også observert en delfin helt inne ved Operaen, og selv om han var på land fikk han også nærkontakt med dyret.

— Jeg gikk en liten tur fra Operaen og bortover flytebroen mot Sørenga, og så hørte jeg plutselig noe puste ved siden av meg. Den var oppe og pustet på innsiden av broen, og like etterpå på utsiden, og så for den utover. Jeg fikk dessverre ikke tatt bilde da den var på det nærmeste, forteller Fredrik Charlo Sofus Borchenius.

Global oppvarming?

En innringer lurte på om det kunne være global oppvarming som førte til at delfinene begynte å vise seg her, men Dr. Haug tror at det kan være mat som trekker delfinene inn i Oslofjorden.

— Jeg kjenner ikke til matsituasjonen i området i detalj. Kanskje kan det være brisling som frister dyrene helt inn mot Frognerkilen? Delfiner har vært, og er, svært vanlige på hele norskekysten. Deres opptreden her har neppe noe med global oppvarming å gjøre, avslutter han.