Oslo

Arkitekten: Muren er fin!

Rolf Terjesen er mannen bak den utskjelte muren som omkranser det lille trehuset på Rodeløkka. Stemningen var amper da han møtte naboene.

  • Forf>rolf Øhman (foto)
  • <forf>dag Herbjørnsrud <

— Jeg mener hele dette prosjektet er forbilledlig utført, sier arkitekt Rolf Terjesen mens han står foran muren i Bodøgata 11 på Rodeløkka.I går tok Aftenposten Aften ham med opp for å møte naboene. De har forgjeves forsøkt å stanse oppføringen av den opptil ni meter høye brannmuren, som omkranser det røde trehuset på to sider. I Aftenposten Aften mandag erklærte byutviklingsbyråd Grete Horntvedt (h) at muren ikke burde vært reist. Også Byantikvaren har protestert kraftig mot prosjektet, som nå er bygget kloss inntil huset familien Furuseth bor i.- Hvordan kan du som arkitekt gå god for dette prosjektet?- Rodeløkka er generelt tett bebygget, og slik må det bli hvis vi i det hele tatt skal få noen nye boliger her. Vi har holdt oss innenfor gjeldende reguleringsplan, og vi har fått endelig godkjennelse fra Fylkesmannen, svarer Terjesen.- Men synes du det er vakkert, det du har tegnet?- Det vil bli fint når vi får pusset muren. Bygningene vil bli kledd med trepanel, slik at det passer inn. Når alt står ferdig, vil ingen reagere på det som står her.- Hva ville du selv gjort hvis noen bygde en nesten ti meter høy mur en meter fra huset ditt?- Jeg ville ikke klaget i dette tilfellet, siden reguleringsplanen er fulgt. Det er greit at naboene har klaget, men de har altså ikke vunnet frem, svarer arkitekt Terjesen.Ann Helene Furuseth i nabohuset avviser arkitektens argumenter.- Vi får ikke vite hvor høyt bygget kommer til å bli. Kan du si oss det nå, spør hun, men Terjesen gir ikke noe klart svar.- Hverken vi eller naboene fikk heller vite at bygningene skulle komme oppå en sokkel på 1,7 meter, noe som gjør at både vi og de andre naboene mister enda mer sol og får økt verditap på boligene, sier Furuseth.

Ingen feil ble gjort

Mandag sendte plan- og bygningsetaten en ansatt opp til den omstridte muren i Bodøgata 11. Aftenposten Aftens oppslag om den ni meter høye muren som er klint inntil huset til en barnefamilie i Tromsøgata, fikk etaten til å reagere. Byutviklingsbyråd Grete Horntvedt (h) mener den aldri burde ha vært oppført.- Nei, det er ikke noe vi kan gjøre. Saken er blitt klaget helt til Fylkesmannen, men han ga byggherren medhold i 2000, opplyser informasjonssjef Dagny Gärtner Hovig. Nå har hun gått gjennom hele saksmappen fra 1996 og frem til i dag: Hun finner ingen formelle saksbehandlingsfeil eller dispensasjoner fra reguleringsplanen.- Vi går god for selve prosjektet, men vi ser jo helt klart at huset vil ligge tett inntil nabobygget. Det er klart uheldig for dem som bor der, men tomten er liten og man risikerer slike tilfeller når det er åpning for å bygge i indre by, sier Hovig.

Les også

  1. - Dette må aldri skje igjen

  2. Frykter koloss på Kampen

  3. - Kan umulig ha skjønt hva de sa ja til

&lt;b&gt;Sterkt uenige. &lt;/b&gt; Arkitekt Rolf Terjesen og beboer Ann Helene Furuseth står milevidt fra hverandre i synet på den ni meter høye muren på Rodeløkka. I bakgrunnen ektemannen Arild Furuseth og datteren Maiken.