Oslo

Koker såpe på kaffegrut

Siri Mittet sykler rundt i Oslo på jakt etter kaffegrut. Kaffegruten bruker hun til å lage såpe og gourmetsopp.

Gjenbruk. Siri Mittet bruker kaffegrut til å produsere såpe og gourmetsopp. Gruten får hun fra kaffebarer i Oslo. Hun har fast leveringsavtale med syv kaffebarer og kaffebrennerier foreløpig, men håper å utvide. Her får hun dagens grut av Simone Bredfeldt på Åpent Bakeri på Torshov.
  • Astrid Løken
    Astrid Løken
    journalist
Gründeren Siri Mittet har kjøpt seg en transportsykkel med elmotor. Her har hun plass til kaffegrut i bøtter og spann.
Siri Mittet dyrker frem østerssopp i kaffegrut. På sikt har hun planer om å gjøre klar pakker med kaffegrut og soppsporer. Da kan folk kjøpe pakker som de kan ta med seg hjem og dyrke sopp selv. Jobben er ikke tidkrevende. Soppen må vannes to tre ganger om dagen. Det tar fire fem uker å dyrke frem soppen. Ifølge Mittet blir det omtrent 500 gram sopp av halvannen kilo grut.
Såpen som Siri Mittet lager består av kaffegrut, kokosolje, olivenolje, lut og en skvett kaffe. -Kaffegruten virker som peeling på huden. Såpen egner seg godt når man skal ha av oljesøl etter å ha mekket bil eller sykkel, forklarer Mittet, som planlegger å holde kurs for å lære bort hva gruten kan brukes til.
Slik ser såpen ut når den er ferdig.

Lørdag er det Verdens miljødag. Oslo kommune svarer med arrangementet # mitt grønne Oslo i Sofienbergparken.

— Mindre enn en prosent av kaffen ender opp i koppen. Resten er grut. Denne gruten er næringsrik. Svært få kaffebarer og kaffebrennerier bruker denne ressursen til noe. Så da tenkte jeg at jeg kunne ta den i bruk, sier Mittet.

Siri Mittet er oppfatt av gjenbruk. For et par uker siden startet hun bedriften med navn "Gruten". Forretningsideen går ut på å gjenbruke kaffegrut, som normalt ikke brukes til noe.

Hun kontaktet kaffebarer i nabolaget og spurte om hun kunne komme bort og hente kaffeavfall. I dag har hun fast leveringsavtale med syv kaffebarer i Oslo, flesteparten på Grünerløkka. Hun har også skaffet seg en transportsykkel med elmotor. Så nå sykler hun rundt for å hente dagens kaffeavfall.

Tung bør

Målet er å utvide. Da er det godt å ha elsykkel. For fersk kaffegrut er tungt.

Mittet dyrker blant annet østerssopp i kaffegrut. På sikt har hun tenkt å tilby pakker med "minisopphager" for salg. Da kan folk kjøpe pakker og dyrke frem soppen selv hjemme på kjøkkenbenken.

— Dette kan man gjøre uten å ha landbrukserfaring, forklarer Mittet.

Hun lager også håndsåpe med kaffegrut i. Såpen består av kaffegrut, olivenolje, lut, kokosolje og en skvett kaffe. Foreløpig produserer hun både såpe og sopp hjemme på kjøkkenet sitt.

Får sving på komposteringen

Hun bruker også kaffegrut som gjødsel i balkongkassen og til kompostering.

— Kaffegruten holder også brunsneglen unna. Og blander man metemark i kaffegruten går komposteringen enda raskere, tipser gründeren.

- Hva driver deg?

— Jeg har jobbet med kildesortering og gjenbruk i mange år; både her hjemme og i utlandet. Vi har mye ressurser rundt oss. Jeg er opptatt av at vi skal bruke det vi allerede har tilgang på, i stedet for å kjøpe nytt hele tiden. Målet mitt er å øke bevisstheten rundt temaet, sier Mittet.

Hun har leid seg et lokale på St. Hanshaugen og skal flytte produksjonen dit. Hun planlegger også å holde kurs, slik at folk kan lære hva de kan bruke kaffegrut til. På sikt håper hun å kunne leve av bedriften.

- Vi drikker mye kaffe i Norge. Så potensialet er kjempestort. Og jeg er jo sunnmøring. Så jeg vil jo prøve å tjene litt penger, sier gründeren.

Lørdag kan du møte Mittet og en rekke andre representanter for grønn innovasjon i Sofienbergparken. Der blir det alt fra quiz med miljøspørsmål til tegnekonkurranser. Du kan også se hvor langt en buss kan kjøre på forskjellige typer matavfall. Familiearrangementet # mitt grønne Oslo er åpent fra klokken 11.00 til 16.00.

Les også

  1. Krever flere elbil-stasjoner på østkanten

  2. Foreslår å tredoble sykkelveinettet i Oslo