Oslo

Slik blir det midlertidige minnestedet utenfor høyblokken. Foto: 3RW arkitekter

22. juli avdukes dette minnestedet i Regjeringskvartalet

Støttegruppen etter 22. juli tror det midlertidige minnestedet utenfor Regjeringskvartalet vil bli et sted mange tilreisende vil oppsøke.

 • Arve Henriksen
  Arve Henriksen
  Journalist

22. juli blir det midlertidige minnestedet etter terroren som rammet Regjeringskvartalet og Utøya i 2011 avduket utenfor Høyblokken.

En elleve kvadratmeter stor gjennomsiktig glassvegg er nå i ferd med å reise seg ved Lindealléen på Johan Nygaardsvolds plass. Minneveggen vil bestå av navn og alder på samtlige 77 som ble drept i angrepene. Foruten 150 LED-lys som skal lyse opp veggen, vil området rundt bli fylt opp med resirkulert og tromlet glass.

 • Les også: Frykter at kunstnerne blir satt på sidelinjen når 22. juli-minnesmerke skal utformes

Tromlet glass blir en viktig del av det midlertidige minnestedet. Glasset skal symbolisere det knuste glasset i Regjeringskvartalet 22. juli. Foto: Statsbygg

Glassbelagt gulv

– Dette blir et verdig minnested. Du har dette glassbelagte gulvet, som symboliserer alt det knuste glasset fra Regjeringskvartalet. Nå er dette pakket sammen til en ufarlig masse og integrert i minnestedet. I tillegg har du navnene på de drepte, og til slutt lindetrærne, som symboliserer motstandskraft gjennom at de fredede trærne sto imot angrepet, sier Lisbeth Røyneland, leder i Den nasjonal støttegruppe etter 22. juli.

22. juli skal disse veggene ned og det midlertidige minnestedet blir tilgjengelig for publikum. Foto: Arve Henriksen

Hun er glad for at samtlige av de pårørende til slutt valgte å gi klarsignal for at navnene på alle de drepte kunne tas med i minnesmerke.

– Jeg tror dette har med tid å gjøre, og et resultat av en bearbeidelse over flere år. Også tror jeg det har mye å si at dette skal stå utenfor Regjeringskvartalet, sier hun.

Røyneland får støtte fra VisitOslo.

– 22. juli er noe som er kjent langt utenfor Norges grenser. Derfor tror jeg dette minnestedet vil skape oppmerksomhet, både for dem som bor i Oslo, men også for tilreisende nasjonalt og internasjonalt, sier Christian Lunde, administrerende direktør i VisitOslo.

– Et ikonisk sted

Det er 3WR-arkitekter som har hatt oppgaven med å designe det midlertidige minnesmerke. Samme kontor utformet også minnestedet «Lysning» på Utøya.

Det jobbes på spreng med å gjøre ferdig det midlertidige minnestedet. Foto: Arve Henriksen

Nasjonal støttegruppe etter 22. juli og AUF har også vært involvert gjennom en referansegruppe. Her har det også vært representanter for de ansatte i departementene, minnestedsfaglig kompetanse og kunstfaglig kompetanse ved KORO.

Blir en byggeplass

– Dette kommer jo etter hvert til å bli en stor byggeplass. Samtidig var det et sterkt ønske å ha det midlertidige minnestedet så nære regjeringskvartalet som mulig. I bakkant av minnestedet kommer det derfor to vegger som blir starten på byggegjerdene til den store byggeplassen, sier Jo Ulltveit-Moe, prosjektleder fra Statsbygg.

Det midlertidige minnestedet skal stå inntil et permanent minnested er på plass, noe som kommer i forbindelse med byggingen av det nye Regjeringskvartalet.

Her kommer det midlertidige minnestedet, som skal avdukes 22. juli. Foto: Arve Henriksen

Les mer om

 1. 22. juli-minnesmerket
 2. 22. juli
 3. Statsbygg
 4. Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Her er det nye nasjonale minnesmerket etter 22. juli

 2. KULTUR
  Publisert:

  Erna Solberg: – Grusomt å se ofre for kulene 22. juli bli fortalt at de burde dødd på Utøya

 3. DEBATT
  Publisert:

  Det midlertidige minnesmerket bør gjøres permanent

 4. NORGE
  Publisert:

  Årets minnemarkering av 22. juli blir digital. Pårørende håper et fysisk minnested står klart neste år.

 5. KULTUR
  Publisert:

  22. juli-minnesmerke blir på Utøykaia

 6. KULTUR
  Publisert:

  Norsk-belgisk team skal forme minnestedet ved Utøyakaia