Dette er Oslo sentrum

Ønsker du deg et Oslo sentrum uten rush, mas og mye mennesker? Det finnes – i Nordmarka.

Glem mas og kjas, Karl Johans gate og Oslo Sentralstasjon. Oslo sentrum ligger nemlig ved Nedre Blanksjø i Nordmarka, ikke langt fra Sognsvann og Svartkulp. Åge Hadler fra Kartverket viser nøyaktig hvor.

Ingen biler, trikker eller kaffe latte-sjapper å se. Allikevel befinner vi oss midt i Oslo sentrum. Oslos geografiske sentrum. For så stor er byen vår, at balansepunktet ligger midt i (øde)Marka, nærmere bestemt ved Nedre Blanksjø i Nordmarka, like ved Sognsvann.

Det er den tradisjonsrike Ankerveien som fører oss dit. Den gamle transportveien for bønder går fra Maridalen til Bærum kommune, men passerer Oslos sentrumspunkt. Og der, mellom en ring av trestammer, forsøker Åge Hadler fra Kartverket å peile seg inn på midtpunktet av Oslos areal.

— Her må det være, sier han og løsriver blikket fra kartet.

Et par meter fra punktet står en enslig benk av nyere modell, der en kan sitte og skue utover Nedre Blanksjø.

Populært idrettsområde

Åge Hadler er skuffet over at ingen har plantet noen målestikke i jorden ved Oslos geografiske sentrum. Ifølge ham har Kartverket heller ikke noen planer om å gjøre det.

Hadler er godt kjent i området. Han er nemlig dobbel verdensmester og fem ganger norgesmester i orientering.— Dette er et av de mest brukte områdene for idretts- og friluftsliv, forteller han. Oslo sentrum er altså stedet for tur og orientering, bading og piknik. Eller skiløyper på vinteren.

Målte feil

Tradisjonelt het det, også i Oslo byleksikon, at Blankvann i Nordmarka var Oslos geografiske midtpunkt. Men i en reportasje i 1988 mobiliserte Aftenposten fagfolk fra Oppmålingsvesenet, som beregnet at stedet befinner seg i området Sognsvann/Svartkulp. Slo man en rett linje ifra alle himmelretningene gjennom punktet, var det like mye areal på begge sider av linjene.

Ankerveien, en<b> </b>del av den gamle forbindelsesveien mellom Hammeren i Maridalen og Bærums Verk, krysser sentrumspunktet. Skogvesenet har satt opp dette informasjonsskiltet rett ved Nedre Blanksjø.

Denne målingen har imidlertid også vist seg å være feil. Nå har man nemlig beregnet balansepunktet, eller arealtyngdepunktet, hvilket er en mye mer nøyaktig måling. Det var overingeniør Harald Stavestrand i Kartverket som i 2009 foretok denne målingen, og ifølge ham ligger punktet rett øst for Nedre Blanksjø. Han tror navnene Blankvann og Blanksjø, som er til forveksling like, kan ha ført til forvirring. Forvirringen skal ha tatt veien via jungeltelegrafen til diverse oppslagsverk.

Savner et markeringspunkt

Det er ingen skilting til punktet, ei heller noen markering av det.

— Det kan vi ikke ha noe av. Det burde vært et skilt her som sier "Her er Oslo sentrum". I Steinkjer har man det, sier Hadler og sikter til Norges geografiske midtpunkt.

Sjansen er derfor stor for å kunne være i fred i Oslos ekte sentrum. Uten støy og med kaffe på termos.

1007oslosentrum.ai
Den idylliske utsikten fra Oslos geografiske sentrum består av alt annet enn trafikk og yrende folkeliv.