Her er statistikken Oslo-politiet kan skryte av

Mens politiet sliter med å få kontroll over antall personran i Oslo, har antall boliginnbrudd gått ned med 69 prosent siden 2009.

Graf1.1-1.112009-20132-1YPpLGHcqB.jpg

I januar 2009 ble det anmeldt syv boliginnbrudd i Oslo hver eneste dag!

Dette var så høyt tall at ledelsen i Oslo-politiet måtte gjøre noe drastisk for å få ned innbruddene. 1. juni 2009 var et eget politiavsnitt som skulle bekjempe mobile vinningskriminelle på plass i hovedstaden.

Politioverbetjent Geir Ellefsen leder avsnittet som har klart å få ned antall boliginnbrudd med nesten 70 prosent siden 2009.

Dette har gitt gode resultater. I januar i år ble det bare anmeldt 39 innbrudd i Oslo. Alt i alt har antall boliginnbrudd i hovedstaden falt fra 1446 i perioden januar til oktober 2009 til 455 i samme periode i år. Dette er en nedgang på hele 69 prosent. Avsnittet har blant annet fått dømt to vietnamesiske kamerater for innbrudd i 32 boliger, der de fikk med seg verdier for 4,2 millioner kroner.

Målrettet arbeid

— Vi har jobbet målrettet og kunnskapsbasert hele perioden. Resultatet viser at når politiet har rammebetingelsene på plass, så klarer vi det meste, sier Geir Ellefsen, politioverbetjent og leder av gruppen.

Les også

Oslo er også Norges krimhovedstad

Avsnittet har i dag 35 medarbeidere, inkludert jurister og kontorpersonell. Ellefsen er fornøyd med at antall ansatte som jobber med innbrudd ikke er blitt redusert siden gruppen ble opprettet. — Vi har for eksempel to jurister som er øremerket for å bekjempe mobile vinningskriminelle. Disse behersker fagfeltet sitt godt, og har vært en avgjørende faktor for vårt arbeid. Det er svært viktig at de som jobber med dette er topp motiverte og har nødvendig kompetanse, understreker Ellefsen.

Han legger også til at man ikke kan bekjempe den type kriminalitet uten langsiktig arbeid.

— Man må jobbe målrettet over tid. Det hjelper ikke med skippertak som varer i noen uker eller måneder. Så lenge Oslo politidistrikt satser på et felt, så lenge kommer resultatene, sier Ellefsen.

315 utvist

Gruppen har hittil pågrepet 530 utenlandske statsborgere for vinningskriminalitet. 315 av disse er utvist fra Norge etter å ha sonet sine dommer. Akkurat nå sitter 50 personer i fengsel som er blitt pågrepet av vinningsavsnittet.

— De aller aller fleste vi tar har utenlandsk bakgrunn. De fleste blir utvist når de har sonet ferdig.

Visepolitimester Roger Andresen er svært fornøyd med denne utviklingen.

- Dette er helt unikt. Tidligere i år hadde vi uker uten et eneste innbrudd. Hvis det fortsetter slik, kan vi snart få avisoverskrift som sier «Vil du ikke ha innbrudd i boligen, så flytt til Oslo», humrer Andresen.