Her får hunden din fred og ro på nyttårsaften

Gordonsetteren Chili (5) logrer bifallende for «partylokalet» for hunder som er garantert fritt for fyrverkerismell nyttårsaften.

I parkeringshuset i Oslo sentrum kan hunder bli passet nyttårsaften, skjermet fra skremmende smell fra fyrverkeri.

Har du en hund som blir redd, nervøs eller kanskje til og med hysterisk når nyttårsrakettene skytes opp? Mange husdyr lider når det smeller som verst nyttårsaften.

En hundevenn fra Asker forsøker å gjøre forretning av en løsning: Et parkeringshus i Oslo sentrum er kanskje ikke det koseligste stedet, men det er lydtett.

I Sentrum P-hus plan 3 kan redde hunder tilbringe nyttårsaften skjermet fra smell og spetakkel under trygt oppsyn.

Les også

LES OGSÅ: Lovendring i 2018 - Heretter kan dyr bli omplassert mot eierens vilje

Kan passe hunden din fra klokken 20 til klokken 02

Eierne kan kjøre inn i parkeringshuset med hundene fra kl. 20 nyttårsaften, og tilbudet varer til kl. 02.00 om natten.

Hundeparkeringen er i et lukket område av parkeringshuset.

Henrik Stangebye Hansen sørger for hundepass i et parkeringshus i Oslo sentrum nyttårsaften. Garantert fritt for fyrverkerismell.

Eierne må ta med eget teppe, vannflaske og vannskål til hunden, mens frivillige hjelpere ser til at dyrene har det bra. I P-huset er det god plass til 100 biler og medfølgende hunder. Bilparkering er gratis, og du betaler 700 kroner for hundepass.

– En veldig god idé, sier Chilis eiere, Caroline Lund og Stein Erik Stinessen.

De kjenner mange hunder som er redde for fyrverkeri, selv om deres egen jakthund ikke er skuddredd og får være med eierne på fest.

Les også

LES OGSÅ: Slik finner du hunderasen som passer for deg

Dyrebeskyttelsen vil ha forbud mot fyrverkeri

Dyrebeskyttelsen går så langt at de ønsker å forby fyrverkeri i Norge. De mener vi skal se til Sverige, hvor to kommuner allerede har innført totalforbud mot fyrverkeri.

– Det burde være et forbud mot privatbruk av fyrverkeri. Vi kunne innført lysshow i alle landets kommuner. Det er mer miljøvennlig, samtidig som det skåner både dyr og mennesker som sliter på nyttårsaften, sier kommunikasjonsrådgiver i Dyrebeskyttelsen, Annette Bjørndalen Søreide til NRK.

Før et eventuelt forbud kommer på plass også i Norge, må du finne alternative løsninger på nyttårsaften. Noen drar til skogs med hunden sin, mens andre doper dem ned.

For Lund og Stinessen er det ikke noe alternativ å la skuddredde hunder være hjemme alene.

– Da går de helt bananas, sier de.

Les også

LES OGSÅ: Er katten din sur og gretten, har den kanskje noe å skjule

Hundene slipper å høre fyrverkerismell

Caroline Lund og Stein Erik Stinessen lar Chili inspisere P-huset i sentrum, der engstelige hunder kan tilbringe nyttårsaften skjermet for fyrverkeribråk.

Initiativtager og sjefspasser er Henrik Stangebye Hansen. Han har tidligere med stort hell arrangert «nyttårsfest» for hunder i parkeringshus rundt i byen. Første gang var nyttårsaften 2000.

– Jeg hadde en skuddredd hund som jeg måtte sitte og holde rundt hele kvelden. «Nyttårscocktail» fra dyrlegen med beroligende midler hjalp ikke, sier han.

Dermed fikk han ideen om å arrangere pass for hunder nyttårsaften i et parkeringsanlegg. Initiativet fikk bred omtale i aviser og på TV, og resultatet var 40 rolige hunder i Grønland P-hus nyttårsnatten.

– Ingen bjeffet, sier Hansen fornøyd.

Nå har han ikke lenger egen hund, men vil gjerne hjelpe andre.

– Nyttårsaften sitter jeg på campingstol her i parkeringshuset og tar imot hundene, sier han.

Les også

LES OGSÅ: Regler for fyrverkeri i Oslo

Husk å lufte hunden før levering

Hunden må være foret og luftet godt før levering. Bilen må være åpen, og hunden blir bundet til eierens bil. Hundene blir merket godt med telefonnummer, så Hansen og medhjelperne kan nå eieren ved behov.

I løpet av nyttårsnatten får de firbente seg en liten luftetur rundt i det avskjermede området av parkeringshuset.