Tiltalt for to drap: - Sov med kniv under madrassen, hørte stemmer

En 56 år gammel mann fra Tunisia er tiltalt for å ha drept sin tidligere kjæreste og en mannlig bekjent 9. desember 2015.

Forsvareren i drapssaken, advokat Bente Mostad Tjugum (t.v.) og de psykiatrisk sakkyndige, psykologspesialist Hanne Klevmark og spesialist i psykiatri, Torgeir Husby.
  • Hans O. Torgersen

Den drapstiltalte 56-åringen forklarte seg tirsdag etter at straffesaken mot ham startet i Oslo tingrett. Han fortalte at han hørte stemmer i hodet «som ville ha blod» og at han sov med kniv under madrassen.

56-åringen hadde tidligere hatt arbeids- og oppholdstillatelse, men i desember 2015 var han utvist fra Norge. Det betyr at han oppholdt seg i landet ulovlig da drapene fant sted med bare 40 minutters mellomrom denne skjebnesvangre dagen.

Det første offeret var 56-åringens tidligere kjæreste, Catrine Røthe (42). Hun ble stukket ned og drept med flere knivstikk da hun var på vei fra sin leilighet på Manglerud til T-banen for å reise på jobb.

Mange knivstikk

– En patrulje fra Manglerud politistasjon var første enhet på åstedet. Da patruljen kom dit, befant to vitner der sammen med Catrine Røthe. Hun lå på bakken og var påført mange knivstikk. Ambulanse kom raskt til stedet og det ble konstatert at hun var død, sa aktor, statsadvokat Torunn Gran, i sitt innledningsforedrag i Oslo tingrett tirsdag.

Catrine Røthe (42) ble drept 9. november 2015.

Røthe ble drept klokken 07.40. Bare 40 minutter senere fikk politiet melding om enda en alvorlig knivstikking, denne gang på Grønland, der tobarnsfaren Fathi Rzaiguia (50) ble funnet dødelig såret i et portrom. Han var en bekjent av tiltalte.

– Også han var påført mange knivstikk og ble brakt til traumemottaket på Ullevål, der han døde kort tid etter.

Meldte seg fire timer senere

Tiltalte meldte seg selv fire timer etter drapene på Søndre Oslo distriktspsykiatriske senter på Mortensrud, der han var pasient. Politiet ble tilkalt og han ble pågrepet der.

Tiltalte nekter seg skyldig i retten da rettssaken startet tirsdag. De sakkyndige mener at han var i psykose da drapene fant sted og påtalemyndigheten har varslet at det kan bli lagt ned påstand om tvungent psykisk helsevern i stedet for fengselsstraff.

Offerets sønn pekte ut tiltalte

Den 21 år gamle sønnen til Catrine Røthe forklarte seg mandag formiddag i retten. Han bodde sammen med henne i en leilighet på Manglerud da drapet fant sted like ved.

Catrine Røthe (42) ble drept på Manglerud i Oslo i desember i fjor.

– Politiet spurte meg om jeg kunne tenke meg hvem som hadde gjort noe slikt. Da pekte jeg ut tiltalte, med en gang egentlig. Det var ikke noe å diskutere.

– Hva var grunnen til det, spør aktor.

– Jeg regnet med at om det hadde skjedd noe så alvorlig, så var det han. Jeg hadde en anelse om at det var et usunt forhold mellom dem, rett og slett.

Da drapet skjedde, var det fem-seks år siden tiltalte og Røthe hadde vært kjærester, men de hadde gjenopptatt kontakten kort tid før.

Tiltalte husker ikke

56-åringen på tiltalebenken sier at han ikke husker selve drapene. Slik forklarte han seg i retten om det som skjedde 9. desember 2015 og natten før:

– Jeg trengte hjelp, jeg satt alene hjemme og sov med kniv under madrassen. Tidlig på morgenen dro jeg til Catrine for å kjøre henne på jobb, sånn som jeg pleide. Etter at jeg parkerte bilen husker jeg ikke noe.

Tiltalte forteller at han hørte stemmer i hodet:

– Stemmer fra natten før som ville ha blod. Hele tiden den samme stemmen inni meg.

– Hva er det neste du kan huske?

– Jeg var borte i flere timer, akkurat som om jeg levde i en annen verden. Kjørte bil til Grønland, kjørte til Ryen, bilen ville ikke gå lenger. Jeg visste ikke hva som hadde skjedd, at jeg hadde skadet to mennesker som jeg var glad i.

Tiltalte forteller også at han flere ganger hadde fått hjelp av Catrine.