Kraftig snøfall i Oslo. Skiforeningen: – Ikke sett bort skiene helt ennå

Et kraftig snøvær i slutten av april er like overraskende som høstens første snøfall, men også like normalt.

Slik var forholdene på Romeriksåsen mandag. I dag er det mer snø! HVORDAN DET VAR PÅ VEIENE KAN DU SE VED Å TRYKKE PÅ PILEN NED TIL HØYRE
En lastebil havnet i grøften etter at biler som var dårlig skodd, sperret veien på Blystadlia.

Mange våknet til en overraskelse mandag morgen. De angret på at vinterdekkene var satt bort for vinteren. For da kom plutselig snøen som ikke kom i desember, januar og bare i liten grad i februar.

– Hva i all verden er dette?

– Dette er april. Vårmånedene generelt og april kanskje spesielt, er variable, og været preges av om vi treffes av varm eller kald luft. Så vidt vi vet er det tilfeldigheter som avgjør det. I år har vi havnet på den kalde siden av en front som ligger sør og sender kald luft innover oss. Andre år kan den på denne tiden ligge lenger nord, og velsigne oss med mild luft, sier klimaforsker Stein Kristiansen ved Meteorologisk institutt.

Skiforeningens webkameraer i Marka viser et fint hvitt teppe - til glede for alle skientusiaster.

Forøvrig er ikke aprilluften i år så kald som mange kanskje har inntrykk av.

– Nei, middeltemperaturen på Blindern så langt i april er på 5,4 grader. Det er én grad høyere enn normalt. Normalen for april er 4,5 grader.

– Men det er fordi normalen deres har gått ut på dato for lenge siden?

– Den er basert på 30 års perioden 1960 til 1990, og det er riktig at det normale er blitt mildere siden da, sier Kristiansen, som raskt slår fast at årets april – som altså er mildere enn normalt – er den kaldeste siden 2013. Da var middeltemperaturen 4,3 grader.

Tallene hans viser ellers at vi hadde den mest ekstreme aprilmåneden i Oslo i 2011. Da var middeltemperaturen på Blindern 9,4 grader.

Når mange ble overrasket av vinterens comeback, så skyldes det i større grad det som befinner seg inne i hodene til folk, enn det som står i statistikkene til Kristiansen.

- Ja, det er nok mange som er mentalt innstilt på at vinteren er over når påsken er unnagjort og skiene er satt bort. Ofte er det sånn, men slett ikke alltid. Dette er ikke unormalt, sier Kristiansen.

Skiforeningen forlenger sesongen

«Skiføre i høyden, ikke sett bort skiene helt ennå. Det meldes opp mot 25 centimeter snø i noen områder i Marka mandag», skriver Skiforeningen på sine hjemmesider.

De griper muligheten og forlenger sesongen: Det preppes, om enn noe sporadisk, i de nordligste områdene: ut fra Mylla, Brovoll og Hakkim og enda lenger nord i Skrukkelia i Hurdal. Her er det gode muligheter for en skitur. Oslo koimune har kjørt med skuter fra blant annet Sandermosen og Frognerseteren. Så spørs det hvor lenge sporene varer.