Oslo

Østmarka kan få sin egen ulvefamilie

Et ulvepar går rundt i Østmarka. Minst én av dem markerer revir.

To ulver går sammen i Østmarka, og minst en av dem markerer revir, bekrefter Fylkesmannen i Oslo og Akershus.
  • Arild Jonassen
  • Cathrine Solbakken

For første gang siden 1980-tallet har Fylkesmannen i Oslo og Akershus registrert ulv som markerer revir i Østmarka.

Det er to ulver som går sammen, bekrefter fylkesmiljøvernsjef Anne-Marie Vikla til Osloby.no.

— At det er revirmarkering betyr at det trolig er snakk om en hannulv og en tispe, og at ulvene trolig har laget seg et hjemmeområde, sier Vikla, som nå er spent på om dette kan bety at det kommer ulvevalper til våren.

Samme som er observert tidligere

Det er tatt prøver fra ulvens avføring, og dette er nå sendt til Rovdata for DNA-analyse. Analysene kan fortelle hvilke ulver det nå er snakk om og hvor de kommer fra.

Men foreløpig tror fylkesmannen at den ene av ulvene er den samme som ble observert sørøst for Oslo i fjor høst.

— Vi antar at hannulven vi tidligere har observert nå har fått selskap av en tispe, sier Vikla.

Ulveforsker nesten sikker

Ulveforsker Petter Wabakken er nesten hundre prosent sikker på at det er et ulvepar de har fulgt i snøen i skogsterreng i Norges hovedstad. Forskerne har samlet en rekke prøver.

- Ulvene markerer tydelig sitt revir. Hvis det er et par, så forventer vi at de får valper til våren, og etablerer seg med sin egen flokk tett på Oslo sentrum, sier Wabakken.

Normalt skjer ynglingen rundt første uke i mai.

Wabakken tar ett ørlite forbehold fordi han en gang i sin karrière som ulveforsker har han opplevd at to ulver av samme kjønn markerer revir sammen.

afp000330909-fjLG0dQxcp.jpg

Pass på Passopp

Det var en rekke tips om ulveobservasjoner i Østmarka som gjorde at Fylkesmannen i Oslo og Akershus (FOA) ba Statens Naturoppsyn undersøke. Denne uken ble det bekreftet at ulvene har beveget seg innenfor et 60 kvadratkilometer stort område rundt Nordre Øyeren og nord for Enebakkveien, forteller Vikla.

Hun sier ulvene ikke er farlige, men ber hundeeiere være oppmerksomme. I fjor ble elghunden Wendy drept av ulv på Lindeberg i Oslo.

— Når man er i Østmarka med hund er det bra å ha hunden under oppsikt, sier Vikla.

Østmarka ligger innenfor den såkalte ulvesonen - forvaltningsområdet der Stortinget har bestemt at ulven skal ha fortrinn. Ulvesonen omfatter hele Østfold, store deler av Hedmark og mesteparten av Akershus. Unntaket i Akershus er Hurdal, Nannestad og Eidsvoll, der det er mye husdyr ute.

Tett på folk

Forskerne har påvist ulvespor mindre enn halvannen mil fra Operahuset i Oslo sentrum. Men ulveforsker Wabakken sier ulvene kan komme adskillig nærmere på Oslos befolkning. Ulveparets naturlige operasjonsområde vil være mellom Øyeren i øst og Oslos skogsgrense i vest, på det nærmeste bare få kilometer fra sentrum.

— Synes du det er oppsiktsvekkende at vi snart vil ha en ulveflokk så tett på selve kjernen i vår største by?

- Nei. Ulveflokker har eksempelvis vært tett på Berlin i en rekke år. Ulvene tilpasser seg livet i områder med mange mennesker. Jeg synes egentlig det er rart at vi ikke har fått en ulveflokk her tidligere.

Wabakken bemerker at det er 16 år siden et ulvepar første gang ynglet rett øst for Øyeren, og siden har det vært ulver der. Derfra tar det bare en halvtime for en ulv å forflytte seg til Østmarka som starter på vestsiden av Øyeren, og hvor ulveparet holder til.

Les også

Ulveshowet er over - på Nesodden

Avventende

I Østmarkas venner er de positive, men avventende til nyheten om ulveparet, forteller leder Johan Ellingsen.

— Østmarka er en del av den vedtatte ulvesonen. Enten vi liker det eller ikke, så er ulv en mulighet i Østmarka, sier Ellingsen. Personlig er han ikke redd for å gå tur i skogen selv om det kan være ulv der. Hans inntrykk er at færre nå reagerer med frykt når de hører det er observert ulv.

- Dette blir spennende. Det kan være en berikelse for Østmarka. Vi har foreslått nasjonalpark i Østmarka, og det er klart at en nasjonalpark med ulv må jo toppe rankingen, sier Ellingsen.

Ønsker tips

Wabakken ber om tips fra folk som er så heldig at de ser ulveparet, eller de påviser ulvespor i området. Wabakken leder den norske delen av det skandinaviske ulveprosjektet, og jobber på Hedmark høyskoles avdeling på Evenstad. Sine funn rapporterer han til Rovdyrdata i Trondheim. Han sier opplysninger også kan gis til Fylkesmannen i Oslo og Akershus eller Statens naturoppsyn.