«Det er viktig å bruke en god sports-bh når man trener»

De beveger seg i gjennomsnitt ni centimeter for hvert skritt på løpeturen. Uten god sports-bh kan du få hengebryster.

Dårlig støtte under trening kan også føre til dårligere holdning som igjen fører til smerte i rygg og nakke.
  • Elisabeth De Lange Gjesdal

Mange kvinner bruker mye penger på fine treningsklær, samtidig som de ikke er så veldig nøye med hva de har innerst. Dersom du ikke ønsker hengebryster bør du kanskje bruke mer tid på å finne den rette sports-bh'en enn på å finne den peneste løpetightsen.

Ifølge britisk forskning fra universitetet i Portsmouth (gjort av Dr. Joanna Scurr, professor og ekspert i fysisk aktivitet og helse) beveger nemlig brystene seg i gjennomsnitt ni centimeter for hvert skritt på løpeturen. Store bryster beveger seg mer enn små, og disse svingningene øker risikoen for at brystene blir slappe og avlange, såkalte hengepupper.

Pass på tyngdekraften

En del kvinner, da spesielt de unge, velger å bruke en vanlig bh når de trener. Ifølge dr. Scurr reduserer dette brystets bevegelse med nesten 40 prosent. Velger du derimot en god sports-bh kan bevegelsen reduseres med nesten 80 prosent.

KJØP EN GOD SPORTS-BH: Puppene dine beveger seg ganske mye mens du trener. Du bør med andre ord investere i mer enn gode treningssko og flotte treningsklær.

– Dersom en har store bryst og går uten bh så vil brystene preges av tyngdekraften, små bryst er ikke like tunge, beveger seg ikke like mye – og tyngdekraften slår dermed ikke like hardt inn. Store og tunge bryst vil gradvis henge mer på grunn av tyngdekraften som trekker på vevene, sier dr. Marit Nordskar ved Aleris sykehus i Bergen.Hun har vært spesialist i plastikkirurgi siden 2000 og har blant annet vært overlege ved Plastikkirurgisk avdeling med hovedansvar for brystkirurgien. Nordskar sier at det er flere faktorer som forårsaker hengepupper.

– Det er i tillegg fire faktorer til som virker inn. Det handler om hvilken hudkvalitet du arver, om du røyker, om du går myeopp og nedi vekt, og om svangerskap.

Med arvelighet mener dr. Nordskar elastisiteten i vevene, hvor stram "strikken" er.

– Brystene vil sige raskere ut med en dårlig "strikk", forklarer hun.

Stump røyken

Kirurgen understreker også at dersom du ikke ønsker hengepupper, ja, så må du stumpe røyken.

– Røyking ødelegger de elastiske strukturene i kroppen vår, det er blant annet derfor rynker kan være fremtredende hos røykere. Men det handler ikke bare om huden, det du ser på utsiden, men om støtteapparatet i bløtvevet, sier Nordskar.

– Kan en god sports-bh bremse det at vi får hengepupper?

– Ja, det kan det, og da særlig om du har store bryst — der vevene vil strekkes og strekkes uten ordentlig støtte.

Puppene beveger seg ganske mye når du beveger deg. Enten du går, sykler, danser eller løper. Mye risting kan føre til at huden og vevet rundt brystene strekker seg, noe som kan føre til at brystene stadig peker nærmere bakken.

De holdes nemlig ikke oppe av muskler, men av hud og underliggende vev. Dette gjør at tyngdekraften kan få sterk innvirkning på fasongen. Dårlig støtte under trening kan også føre til dårligere holdning som igjen fører til smerte i rygg og nakke.

Mange bruker feil størrelse

Eksperimentene dr. Scurr gjorde har vist at puppene ikke bare går opp og ned, men også fra side til side og inn og ut når man trener. Som i et åttetallsmønster. Og de beveger seg, enten du er en A-cup eller du bruker en FF. Forskningen hennes viser at de beveger seg like mye under sakte jogging som spurting.

Les også

Øvelsen eksperten fraråder

– Det er viktig å bruke en god sports-bh når man trener. En sports-bh gir støtte til brystene under trening, den er typisk større og kraftigere enn en alminnelig bh – og er designet for å redusere brystenes bevegelse under hopp og løp. Jo større pupper, jo større er behovet for god støtte, sier Jessica Simonsen.Hun er pr-koordinator for undertøysmerket Triumph i Nord Europa, og mener at kvinner har mye å gå på når det gjelder det å bruke rett støtte.

– 7 av 10 bruker feil bh-størrelse. Mange kvinner bruker for liten skålstørrelse og en bh med for stor omkrets. Mange tror at den størrelsen de bruker er riktig fordi de har brukt den størrelsen i flere år, men kroppen endrer seg – og det gjør behovet for en ny bh også. Det er lurt å få hjelp av en som kan guide en i å finne rett størrelse og modell, sier hun.

Velg en god sports-bh

– Burde vi bruke mer tid på å finne rett undertøy enn den fineste løpetightsen?

– Det er mange kvinner som blir motivert av å ha noen fine løpetights, så jeg vil ikke si at det ikke er viktig – men en god sports-bh er ekstremt viktig. Det er den som gjør at barmen sitter der den skal og at en kan konsentrere seg om treningen uten å tenke på det.

– Hva er viktig når vi skal finne en god sports-bh?

Les også

- Ja, vi er fit for fødsel!

– Det er viktig å velge sports-bh etter din bryststørrelse og etter din aktivitet. Dyrker du yoga eller pilates hvor man blant annet ligger mye er det en god idé å finne en sports-bh uten hekter bak, da det kan sjenere. Løper du skal du bruke en sports-bh med mer støtte enn ved f.eks. yoga, og pass på å velge en god kvalitets-bh. En god bh vil sitte helt inntil kroppen og leder varme og svette bort fra kroppen, det gjør billigere modeller vanligvis ikke, sier Simonsen.Det anbefales at du tester ut sports-bh'en i prøverommet. Hopp litt og gjør bevegelser slik at du kan kjenne om den holder alt på plass. De som har store pupper bør velge en sports-topp med separate cuper, gjerne som går litt utover. De med små bryster kan velge en type "vanlig" sportstopp.