Brannvesenet hadde 59 oppdrag under ekstremregnet. Ber folk slutte å ringe 110 når kjelleren renner over

Helgens intensive uvær har ført til mange vannskader i Oslo. Vi kan forvente mer av denne typen ekstremvær i fremtiden, mener brannvesenet og oppfordrer til forebyggende tiltak.

På Grønland i Oslo flommet vannet inn i butikklokaler og kjellere.

Oslo og Østlandet fikk natt til søndag merke uværet som kom nordfra og skapte det politiet kalte en urban flom: Biler sto fast i opp mot én meter vann. Folk mistet fortauskantene av syne og falt i vannet, og berusede folk badet i gatene, ifølge politiet. Flere steder i sentrumsområdet i Oslo fosset vannet inn i kjellere, næringslokaler og parkeringsanlegg.

I løpet av én time kom det mellom 20 og 30 mm nedbør, ifølge Meteorologisk institutt. Farevarsel sendes ut når nivået er over 15 mm. I tillegg var det 7400 lynnedslag på Østlandet.

Biler ble stående med motoren under vann flere steder da det kom kraftig nedbør i Oslo natt til søndag.

Nå får også forsikringsselskapene merke flommen. Hos de fire største forsikringsselskapene, Gjensidige, If, Fremtind og Tryg, får Aftenposten mandag formiddag opplyst om at det foreløpig er meldt inn 72 skader i Oslo.

Det meste av skadene er vannskader, og det meldes både om lekkasjer og kjellere som er fylt helt opp av vann. Det rapporteres også om skader fra lynnedslag.

Hvor mye penger dette totalt vil koste forsikringsselskapene, er fremdeles ikke klart.

Uværet rammet hardest i Oslo sentrum og østlige deler av de sentrale byområdene, og skadene gjelder både privatbygg og næringsbygg.

I tillegg rapporterer Fremtind forsikring, tidligere Sparebank1 og DNB, om at de selv ble rammet av vanninntrenging i sine egne lokaler.

Slik så det ut i Nordbygata på Grønland natt til søndag.

Nær 60 oppdrag

En rapport Aftenposten har fått av Oslo brann- og redningsetat, viser at brannvesenet hadde totalt 59 oppdrag som med sikkerhet var knyttet til ekstremværet i helgen.

52 av oppdragene var knyttet til oversvømmelser, flesteparten i bygninger i sentrumsområdet.

– Vi var nødt til å prioritere områder og bygninger der vi kunne redde redde store verdier. Kulturhistorisk museum og Oslo legevakt er to eksempler på dette, forteller vakthavende stabssjef i Oslo brann- og redningsetat, Lars Magne Hovtun.

Brannvesenet var også nødt til å åpne tette kumlokk og sluk i Oslo sentrum.

– Når vannet flommer nedover gatene tar det med seg sand, blader og rusk som tetter sluk og kummer. Heldigvis fikk vi åpnet dem på et tidlig tidspunkt, forteller Hovtun.

De resterende oppdragene kom som et resultat av lynnedslag, men ingen av dem skal ha utviklet seg til brann. I løpet av natten var det heller ingen oppdrag der liv og helse var truet.

– Kom alle som ringte gjennom til sentralen?

– Vi har registrert noen ubesvarte telefoner. Veldig mange ringte på det mest hektiske, sier Hovtun.

Han påpeker at nødnummeret kun skal brukes dersom liv og helse er truet, eller dersom kritisk infrastruktur og større verdier er i ferd med å bli ødelagt.

– Dette var ekstremt når det stod på, men folk må ha litt is i magen. Vi har andre telefonnumre vi kan nås på, enn nødnummer 110.

Fem tiltak alle kan gjøre

Hovtun mener at folk må forberede seg på at det vil bli mer av denne typen ekstremvær i fremtiden, og vil derfor gi fem forebyggende råd som alle kan ta i bruk.

1. Sikre eller ta inn løse gjenstander fra hagen.

2. Rens takrenner, avløpsrør og sluk.

3. Flytt elektriske apparat, verdier og andre viktige eiendeler opp fra kjellere og rom som kan være utsatt for oversvømmelse.

4. Trekk ut støpslene fra stikkontaktene ved tordenvær, så slipper du at elektriske apparater blir ødelagt. Dette gjelder også nettverks- og antennekabler.

5. Vær oppmerksom på farlige gjenstander i luften ved kraftig vind. Hold stor avstand til eventuelle strømkabler som har falt ned.

Biler ble stående med motoren under vann flere steder da det kom kraftig nedbør i Oslo natt til søndag.