Laksebonanza midt i byen

– Puh! Jeg er glad den ikke var større, jublet Per Godvik. Han var dagens mann ved Akerselvas bredder etter å ha dratt i land en laks på 2,6 kilo.

Jarle Slåen (til h.) er en av dem som driver samfunnet og ikke har tid til å fiske midt i byen på blanke formiddagen. Han ser misunnelig på Per Godvik som er på vei hjem med dagens fangst. Klikk på bildet og se flere bilder fra laksebonanzaen midt i Oslo.

Flomdiger og mektig dundrer Akerselva forbi Mathallen og Dansens Hus. Den er et eldorado for laks. Og for laksefiskere. De står tett langs elvens bredder i disse dager, og de har mange titalls tilskuere.

Laksefiske er blitt en publikumssport midt i byens sentrum.

Fredag morgen er det lenge flere journalister langs elven enn fisk i den. Så napper det hos Godvik.

– Jeg er egentlig ørretfisker, men da jeg hørte om laksefisket midt i byen, måtte jeg bare prøve meg. Likevel var det nesten litt sjokkerende da laksen slo til. Jeg er glad for at jeg tok med meg en større stang enn det jeg hadde i går. Med den lille stangen hadde jeg ikke klart å lande denne ruggen, sier Godvik, som har vært i elven fire dager den siste uken.

– Jeg har stått her i kanskje 12 timer. Noen vil si det er altfor mye, men jeg skulle gjerne ha vært her mer, sier Godvik. Han hadde ikke fått fisk før han fredag morgen kunne posere i urbane omgivelser med en pen laks.

Da var alt greit.

Fisker Per Godvik fikk god hjelp til å lande fisken.
Etter en lang og tøff kamp måtte laksen gi tapt.

Sen stamme i Akerselva

Men hvorfor er det laksebonanza i Akerselva nå? Alle vet jo at det beste laksefisket er på forsommeren når laksen kommer inn fra havet og går opp i elvene?

– Da kommer de første og største laksene opp i de aller fleste elvene, men laksen kommer for å gyte hele sommeren. I Akerselva har vi en sen stamme. De går opp i elven i september hvis vannføringen er stor nok. Det har den gjort i så mange århundrer at det ligger i genene, sier Dag Øyvind Ingierd i Oslomarka fiskeadministrasjon (OFA).

Så langt er det Jan Arhaug som har «banerekorden» i Akerselva med en blank og fin fisk på 88 centimeter. Vekt: 6,8 kilo.
Ingen smilte bredere enn Per Godvik ved Akerselvas bredder i morges.

De har lagt ned et kjempearbeid, for det er ikke tilfeldig at Akerselva er «full» av laks.

– Nei, det skyldes at nedbøren i høst har gitt høy vannføring, og at OFA har jobbet målbevisst for å få fisken tilbake etter klorutslippet i 2011, som vasket elven tom for liv, sier Ingierd.

Lærer seg elvelivet i kamuflasjefargede kar

– Hvert år har vi satt ut 200.000 yngel av laks og sjøørret i de øverste delene av elven hvor vannet holder drikkevannskvalitet. Rognen er strøket av 70–80 hunnfisk som tilhører villaksstammen i Oslofjorden, men som gyter i Sandvikselva. Det er nok fisk og nok rogn til å sikre etterveksten i Sandvikselva, forsikrer Ingierd.

Men det er ikke bare å klekke rognen og kaste den ut i elven.

– Nei. Etter at yngelen er klekket, blir den startfôret i spesiallagede kar. De er malt i grønne og brune kamuflasjefarger for at laksen skal få riktig farge, og i bunnen er det kunstgress og formasjoner hvor laksen lærer å gjemme seg som i en naturlig elv.

Planter yngel

Utsettingen er også ganske så fagmessig og planlagt.

– Ja, vi er nøye på det, vi sier at vi planter fisk. Det betyr at fem mann i løpet av fem uker setter ut en yngel her og tre der, bak steiner og på forskjellige plasser fordelt over en strekning på syv kilometer, helt opp til Maridalsvannet. Der går laks og sjøørret i ett år eller to. 13 centimeter lang er fisken klar for havet. Da går den ned fossene og ut. Etter ett til tre år der ute kommer den tilbake for å gyte, sier Ingierd.

Og det møysommelige arbeidet har gitt resultater.

– Ja, den første generasjonen kom opp i elven i 2015. Da var vannføringen stor og fin, og det ble registrert 600 laks i laksetrappen. I årene før var det registrert 40–50 som var i sikkerhet i havet da elven ble forurenset. Det året var vannstanden høy og fin for laksen. I fjor registrerte vi 400, og i år hadde vi fredag formiddag registrert 414 fisk.

Unike omgivelser

– Dette er en litt annen sport enn det vi vanligvis driver med, sier to andre som i disse dager prioriterer Akerselva høyere enn det meste annet. Fredag morgen var de på plass klokken seks.

– Vi blir trøtte på jobb, men det er utrolig flott og helt unikt at det går an å fiske laks midt i en storby. Vi er egentlig ørretfiskere og bruker deler av ferien iført ullundertøy. Vi fisker i vannene på Nordkynhalvøya i Finnmark. Dette er noe ganske annet, sier Christopher Solvik og Hans Petter Østerud.

De kaster håpefullt fristende mark ut i elven. Litt lenger ned langs elven ser de Godvik posere med storlaksen sin.

– Det betyr at det er én fisk mindre, men først og fremst er det motiverende. Nå er det jo bevist at det fortsatt er fisk her.