Politiet stoppet eiere med løse hunder

40 hundeeiere fikk påpakning da politiet kontrollerte båndtvangen.

Miljøkoordinator i oslopolitiet, Brian Wennberg, møtte hunden Luna som var forskriftsmessig i bånd.

Matmor Margrethe Christensen hadde vært flink med båndet. Fire andre hundeeiere risikerer sviende bøter.

– Hvorfor er det båndtvang nå, egentlig?

Oslo-danske Margrethe Christensen innrømmer at hun ikke kan regelverket godt nok. Av gammel vane fester hun likevel båndet på lille Luna (3) når de går tur på Huk.

— Jeg har jo kontroll

Miljøkoordinator Brian Wennberg i oslopolitiet og Håvard Pedersen i Friluftsetatens forvaltningsdivisjon forklarer at det ikke bare handler om at løse hunder kan angripe mennesker og andre hunder. De kan også gjøre stor skade på andre dyr, noe som er et like stort brudd på hundeloven.

– Her nede er det blant annet mange ender, opplyser Wennberg og Pedersen idet Luna kryper ivrig bortover mot et andepar for å leke. Men Christensen låser båndet raskt og bestemt.

Ikke alle hundeeiere var raske nok da Aften ble med Wennberg og Pedersen på båndtvangskontroll på Bygdøy tirsdag. Lignende kontroller ble holdt ved en rekke populære friluftssteder tidligere i uken.

I løpet av to dager ble totalt fire hundeeiere anmeldt for å la hunden løpe fritt, mens 36 fikk advarsler. De ble alle lange i masken da Wennberg kunne opplyse om at de risikerer å få et forelegg opp mot 5000 kroner i posten i løpet av de nærmeste dagene. Unnskyldningene haglet.

«Jammen han pleier ikke løpe etter fugl.» «Jeg har jo kontroll på henne.» «Ikke en advarsel først en gang?»

– Beklager. Sånn er det bare, repliserte Wennberg.

Rådyr utsatt

Hensikten med aksjonen er altså å slå ned på ulovlig hundehold av hensyn til sårbart vilt – hovedsakelig fugl og hjortevilt, herunder rådyr. Spesielt de små kalvene er utsatt dersom de jages av hunder som løper fritt. De kan bli tatt av hundene, og moren og kalven kan bli adskilt. Fuglene kan på sin side bli forstyrret i hekketiden.

– Er brudd på båndtvangsbestemmelsene et økende problem?

– Vi kan si det er et gjentagende problem, spesielt om våren. Politiet får inn anmeldelser når løse hunder angriper eller skader andre hunder eller mennesker. Men det er også nødvendig å slå ned på dette av hensyn til andre dyr, sier Wennberg.

Politiet vil følge opp med ny kontroll senere i år.