"Jeg trodde min siste time var kommet"

Imam Nehmat Ali Shah ble angrepet med kniv utenfor sitt eget hjem. Han trodde at hans siste time hadde kommet. I dag startet rettssaken.

Imam Nehmat Ali Shah ble alvorlig skadet i det brutale angrepet mot ham på Grønland i 2014. Mandag morgen startet rettssaken.

Imam Nehmat Ali Shah ved Central Jamaat Ahle-Sunnat-moskeen på Grønland i Oslo ble angrepet med kniv utenfor sitt hjem sent på kvelden 16. juni 2014. Imamen bor cirka 50 meter fra moskeen.

Flere av stikkene måtte sys, og minst en av skadene førte til livstruende blødninger som måtte behandles på sykehus, går det fram av tiltalen.

Etter noen dager ble to menn som nå er 30 og 41 år gamle pågrepet i saken. De ble senere tiltalt. I tillegg ble daværende kjæreste til en av mennene tiltalt for å ha fjernet spor fra hendelsen. Kvinnen skal ha kastet skoene som tilhørte 30-åringen.

Mandag morgen startet rettssaken mot de tiltalte i Oslo tingrett. Begge mennene nektet straffskyld, mens kvinnen innrømmet straffskyld. 41-åringen har norsk-pakistansk bakgrunn og skal ha kjørt 30-åringen som skal ha utført selve angrepet. 30-åringen er en etnisk nordmann.

LES OGSÅ: Imam alvorlig skadet etter angrep

Imamen: Jeg begynte å skrike og gråte

Etter innledningsforedraget fra aktor statsadvokat Nina Søndersrød inntok imam Nehmat Ali Shah vitneboksen.

– Etter å ha blitt ferdig med kveldsbønnen kom jeg ut av moskeen med noen gjester. Jeg stanset utenfor boligblokken min og tok farvel med gjestene. Jeg gikk inn i bakgården og ble plutselig angrepet. Det var et kraftig og raskt angrep. Da jeg snudde meg, ble jeg skadet i hodet, ansiktet og armen min. Jeg begynte å skrike og gråte. Da løp angriperen vekk, forklarte imamen gjennom tolk.

LES OGSÅ: Omstridt imam får fortsette

Tok heisen opp

Mens Shah blødde kraftig, tok han heisen opp til leiligheten sin.

– Min familie var hjemme. Da de så min tilstand, begynte de å gråte. Min eldste sønn støttet meg. Han tok meg ned til garasjen der bilen hans var parkert. Jeg blødde kraftig og ble kjørt til legevakt. Derfra ble jeg kjørt videre til Ullevål sykehus. Jeg husker ikke flere detaljer, forklarte han videre.

Det første knivstikket ble påført imamens høyre bein. Da han snudde seg, ble han angrepet i ansiktet og og armen. Angriperen var maskert og sa ikke noe før han satte i gang angrepet.

Trodde at han skulle dø

På spørsmål fra aktor forklarte imamen at det var seks-syv kraftige angrep, og at han trodde at hans siste time var kommet.

– Det var kraftige angrep og mye blod. Jeg trodde at jeg skulle dø nå. Jeg begynte å sitere trosbekjennelsen som er vanlig å gjøre når man tror at man skal dø, sa imamen videre.

På spørsmål fra aktor om imamen vet hvorfor han ble angrepet, svarte Shah at han gjennom 24 år som imam i Norge aldri har påført noen skader, hverken verbalt eller fysisk.

Imamen pekte derimot mot den langvarige konflikten i moskeen.

– Konflikten i moskeen startet før jeg kom til Norge. I moskeens sammenheng er det imamen som har den svakeste posisjonen. Imamen må innrette seg etter styret. Hvis noen er uenige med styret, så gir vedkommende også et ansvar til imamen. Dette selv om imamen ikke har noe rolle i denne konflikten, sa imamen.

Viste til angrepet i 2006

Shah viste til en familie som i 2006 hadde gått til et angrep på folk i moskeen. Flere personer i denne familien ble i Borgarting lagmannsrett dømt for dette angrepet. Imamen var også til stede i moskeen under angrepet, men gjemte seg og slapp unna den gangen.

– Hadde de sett meg under det angrepet, ville det ha gått utover meg. Jeg tror at angrepet mot meg har sammenheng med den gamle konflikten.

– Hvis det er en konflikt mellom styret og familien. Hvorfor ble du angrepet? spurte 41-åringens forsvarer Svein Holden.

– Siden imamen jobber tett med styret, så oppfatter mange det slik at imamen er en part, svarte Shah som for øvrig benektet at han har hatt konflikter med noen andre.

Tiltalte: - Jeg er ikke så dum

41-åringen la ikke skjul på at han har hatt langvarig karriere som kriminell, og brukte det som et argument i retten for at han ikke var delaktig i angrepet. Han innrømmet for øvrig at han hadde kjørt sin medtiltalte rundt på Grønland den dagen.

– Det verste du kan gjøre som en pakistaner er å stikke ned en imam. Jeg hadde aldri hørt om Shah før jeg leste om episoden i avisene dagene etter. Jeg bodde ved moskeen og jobbet i området. Derfor har jeg gått i området flere ganger, forklarte 41-åringen.

Han forklarte videre at han tjente ekstra penger på å selge hasj, og at 30-åringen skulle kjøpe hasj fra ham den kvelden. Derfor kjørte de to rundt på Grønland. 41-åringen ble også fanget opp av et overvåkingskamera på en matbutikk i nærområdet.

– Som erfaren kriminell vet jeg at man ikke går inn på nærmeste Bunnpris for å kjøpe røyk. Det er jo kameraovervåking over alt, sa 41-åringen som mente at dette er blitt en prestisjesak for politiet.

– Politiet hadde ingen andre gjerningspersoner. Jeg hadde en bagasje. Derfor tok de meg, er 41-åringens teori.