«Hvor farlig lever Derrick nå - i NRK?»

Ny seerrekord på tirsdag. Tysk krim hver dag. Og fordypning hele helgen. Hva gjør kanalsjef Fredrik Færden - med NRK2?

Vitenskapsforedrag, klassiske konserter, mord i München: Kanalsjefen har da litt av et ansvarsfelt?

- Mein Herr. Wilkommen! Wie schön. Velkommen, så fantastisk. Tenk å få møte den norske sjefen til kriminalinspektør Derrick!

- Akkurat dét har ingen kalt meg før. Men det er jo moro at du interesserer deg for denne klassiske serien. I NRK2 legger vi vekt på å ha et tydelig, stabilt programtilbud. Derrick er fortsatt veldig populær, og han fungerer fint som inngang på kvelden: Alle hverdager sendes en ny episode, rett før Dagsnytt 18 .

- Mer enn som så: For tiden kan vår trygge, tyske venn også TV-oppleves om morgenen. Og i helgene!

- Utvidelsen har med senderettigheter å gjøre. Fra 1974 til 1998 ble det produsert 281 episoder. Mange nordmenn har nok sett en god del av dem, men det er vel ingen som husker alle. For få uker siden snudde vi bunken. Igjen. Plutselig er både Derrick og bilene og klærne og miljøene blitt 30 år yngre. Tidskoloritten er fascinerende, synes jeg. NRK skal være mangfoldig, så det er fint at serien er tysk.

- Jetzt muss, jeg mener: Nå må ikke krimbegeistringen ta overhånd. Energiteknologisk foredrag. Dokumentar om popgruppen The Eagles. 50 minutter Shakespeare. For eksempel. Også i morgen, for eksempel, byr fordypningskanalen på litt av en meny?

- Forskningstilbudet er unikt. Programmene leveres av universiteter og høyskoler. Selv om hver sending har begrenset oppslutning, er NRK2 den klart største forelesningssalen her i landet. Fleksibilitet er også viktig. Etter at Glenn Frey døde denne uken, var det naturlig å sette opp dokumentaren om The Eagles. I forrige uke hadde vi David Bowie-helg. Responsen på slike satsinger er veldig god.

- Wie spass für, was sage ich: Så moro for Ole Torp. Premièreprogrammet hans, tidligere i uken, satte ny rekord?

- Ja, vi legger vekt på å gi publikum klare valgmuligheter. Intervjuserien Torp er lagt til et tidspunkt der den står tydelig frem, det vil si tirsdag klokken 22.30. Da sender NRK1 noe helt annet. Sendetider er ikke blitt mindre viktige. De aller fleste ser nemlig fortsatt på vanlig TV. Faktisk er NRK2 den fjerde største TV-kanalen i Norge. Samtidig har vi stor frihet.

- Wie? Unnskyld: På hvilken måte?

- Hovedoppgaven er å ha et fordypende tilbud som er relevant og engasjerende. For eksempel har magasinet Urix nå fått utvidet sendetid, bedre sendetid og nye, forklarende elementer. I et verdensbilde som er blitt så komplisert, er det flott å kunne ta sånne grep. Kanalen har rom for mye alvor, men vi skal også treffe publikum. Tilbakemeldingene viser at seerne setter stor pris på nøkterne, kunnskapsbaserte programmer.

- Og i den lettere lei: Hvor lenge lassen Sie uns Derrick behalten? Hvor lenge får vi beholde Tysklands fremste TV-suksess?

- I farten har jeg ikke oversikt over senderettighetene. Han fortsetter nok utover våren — og vel så dét.

I over 100 land er Horst «Derrick» Tappert kriminal-berømt. Bildet er fra filmfestivalen i Cannes, 1997.
Dokumentar kl. 21.10 lørdag: Glenn Frey fra The Eagles.