Oslo

Etter 95 år legger fotograf Sjøwall ned på Drammensveien

Sjøwall har fotografert kongelige og kjendiser i snart hundre år - nå er en epoke over.

Mange ikoniske bilder av kjente personer har det blitt gjennom årene. Det var faren, Gunnar Høst Sjøwall, som tok bildene av Sonja og Harald, og av Gorbatsjov.
  • Heidi Anne Johnsen

— Det er fryktelig trist, for dette er ikke noe vi ønsker. Sjøwall hører til på Drammensveien, vi kan ikke fortsette noe annet sted, sier Kirsten J. Sjøwall.

Familiebedriften er en av byens siste fotografer med vindu på gateplan. Ved årsskiftet løper dagens leiekontrakt ut, og den nye gårdeieren forlenger ikke kontrakten.

Nå er både bokhandler Quist, Papirhuset, Knag møbler og Eva atelier borte, og restauranter og kaffebarer overtar.

  • Interessert i fotohistorie? Her er noen av de første bildene som ble tatt av Oslo
    Det var fotograf Gunnar Theodor Sjøwall, bestefaren til dagens eiere, som grunnla bedriften i 1920. I 95 år har både kongelige, kjendiser og helt vanlige mennesker latt seg fotografere hos Sjøwall, og familiefotografier med den kjente Sjøwall-logoen henger i stuer over hele landet.

Fotograferte de kongelige

Sjøwall spesialiserte seg på portrettfotografering, og har i flere generasjoner nærmest vært hoffotograf.

Dronning Maud med dvergpinscheren BillyFoto: Sjøwall

— Det startet med dronning Maud, som var en ivrig amatørfotograf. Hun oppsøkte Gunnar Theodor Sjøwall personlig i hans ateliér, etter at hennes hoffdame hadde blitt fotografert hos ham, forteller Kirsten J. Sjøwall.Fotografiet av Maud med dvergpinscheren Billy på armen er et av de mest kjente, og spredt over hele verden.

— Dronningen brukte det som "carte-de-visite" på ambassadebesøk og reiser, sier hun. Sjøwall kom tett på kongehuset, og i flere generasjoner har fotografene vært invitert inn i de kongelige hjemmene både til høytider og når et nytt familiemedlem skulle foreviges.

Et annet portrett han tok av dronning Maud ble det første norske kvinnefrimerket.

— Kronprinsesse Märtha skal ha sagt at «Ingen gjør meg vakrere enn Sjøwall», sier hun.

Arven gikk videre

Men 17. mai 1945 rammet tragedien familien. Gunnar Theodor Sjøwall forsvant og ble funnet en tid etter – druknet. Sønnen, Gunnar Høst Sjøwall, var bare ni år gammel. Moren, Ingeborg Sjøwall, overtok firmaet, og ansatte fotografer. Selv håndkolorerte hun fotografiene. På den tiden var det en stor del av fotograferingen å retusjere og bearbeide både negativer og selve papirbildet.

Knut Hamsun

Onkelen Per Høst, som var zoolog og filmpioner, ble en slags stefar. Han tok junior med på ekspedisjoner verden over, og unge Sjøwall får publisert fotografier i National Geographic.Gunnar Høst Sjøwall tok arven videre og ble en dyktig fotograf. Han gikk inn i familiefirmaet på heltid fra 1968 frem til sin død i 2013.

Leter etter museum som kan ta vare på fotosamlingen

I over 90 år fotograferte far og sønn Sjøwall det som kunne krype og gå av kongelige, industrileder og kulturelite.

Sonja Henie

Knut Hamsun, Sigrid Undset, Erik Werenskiold, Sonja Henie, Jens Book-Jenssen, Oskar Braaten, Lalla Carlsen, Arnulf Øverland, Herman Wildenvey og Francis Bull ble foreviget i ikoniske portretter. Til og med Vidkun Quisling var kunde.Disse fotografiene er av stor kulturhistorisk verdi, og familien jobber for at samlingen skal få et trygt sted å være, samtidig som fotografiene skal være tilgjengelige for allmennheten. Familien er nå i dialog med Nasjonalbiblioteket.

Vil trekke glemte teknikker frem i lyset

Alle de fire søsknene har vokst opp blant mørkeromsutstyr og blitzlamper. Kirsten J. Sjøwall er den eneste av de fire barna som ble fotograf, med faren var læremester.

Etter 95 år drift er Sjøwall et landemerke på Drammensveien. f.v. Ellen C. Sjøwall, Eva I.M. Sjøwall, Eva M. Sjøwall, Gunnar R. Sjøwall, Kirsten J. Sjøwall

— Far var streng, det skulle ekstremt mye til for å få et godord, sier Kirsten J. Sjøwall.Fotobedriften er forlengst inne i den digitale verden, men hele familien brenner for å ta vare på de gamle fototeknikkene.

— De gjorde alt som vi gjør i Photoshop i dag, men med manuell retusjering både på negativet og på selve papirbildet, sier hun.

— Mange har glemt det gamle fotohåndverket, men unge og kunstnere viser nå ny interesse.