Oslo

Dette er den eneste banen av sitt slag i hele verden

I novembers tussmørke ser det ut som en helt vanlig kunstisflate, men skinnet bedrar. Den er helt uvanlig. Maken finnes ikke noe sted i verden.

Driftsleder Kurt-Jarle Niltveit i Sagene IF finpusser klubbens kunstfrosne bandyis.
  • Stein Erik Kirkebøen

– Det kan ha noe med idrettenes utbredelse å gjøre, mener kommunikasjonssjef eiendom i Kultur- og idrettsbygg, Haakon Berg Jensen.

– Det er kanskje ikke så veldig mange steder de spiller både landhockey og bandy.

  • Det har omsider løsnet på Voldsløkka, den nye skatehallen er bandybanens nærmeste nabo.

Men det gjør vi i Oslo. Derfor er det behov for det de visstnok ikke har noe annet sted i hele verden; et anlegg som er kunstgressbane for landhockey om sommeren og kunstisbane for bandy om vinteren.

Det har kommunen bygget på Voldsløkka.

En ny vår for en gammel storhet?

Med kunstisen bør det være duket for en ny storhetstid for en tradisjonsrik klubb. På 1950 og -60-tallet var Sagene en toppklubb i norsk bandy, med kongepokaler fra 1957 og -66 som markerte topper. Så ble det tyngre.

Det ser ut som en helt vanlig kunstisbane, men du finner ikke maken noe annet sted i verden. Ingen andre kan vise til en kunstfrossen bandybane på en landhockeybane.

– Helt til utpå 1990-tallet var vi Oslos største bandyklubb. I 1997 måtte vi legge ned A-laget. Vi har hele tiden hatt en bandygruppe, men den har ikke vært stor. For tiden har vi tre lag, sier leder Harald Strøm. Han håper at gruppen nå skal vokse igjen.

Gjenoppsto med scoring

Mandag gjenoppsto A-laget. Da åpnet det hjemmeisen med en kamp mot nabo og erkerival Skeid, som også skal spille sine hjemmekamper på den nye banen. Strøm vil ikke egentlig ikke snakke om det.

– Vi hadde ikke ventet å slå Skeid. Der gjenoppsto laget for fem år siden etter noen år i dvale, og laget ligger nå på nivå to mens vi begynner på nivå tre. De har et bedre grunnlag enn oss ...

– Hvordan gikk det?

– Vi scoret ett mål.

Hamskifte. Om sommeren er det Konstantin Müller og de andre landhockeyspillerne som koser seg på det som om vinteren er bandybane.

Vil bygge bandybredde

Vi borer ikke mer i det, men slår fast at det er ikke å bli et topplag som er Sagens første prioritet.

– Vi håper å rykke opp fra den divisjonen vi er i, men det store målet er å gjenreise bandyen på Oslos østkant, den har ligget nede i mange år. Selv om vi håper å bli bedre enn Skeid ganske raskt, er fokus først og fremst på bredden. Vi vil være et tilbud til barn og ungdom. Vi startet opp med bandyskole på torsdag, og det kom over 40 unger. Det kommer enda flere denne torsdagen!

Kommunen bygger videre

Imens fortsetter byggingen på Voldsløkka. På sidelinjen er kommunen i full gang med å bygge klubbhus for Sagene IF, garderober og en liten tribune. Totalt har det hele et budsjett på 81,5 millioner, og det skal stå ferdig til sommeren.

PS

Resultatet ingen vil snakke om, ble 1–11. Til Skeid. Men bare vent ...

Les mer om

  1. Bandy
  2. Landhockey
  3. Oslo