Oslo

Seks ting du kanskje ikke visste om valgresultatet i Oslo

Mens to profilerte stortingsrepresentanter mister plassen etter valgtapet, suser et av bystyrets mest profilerte medlemmer rett inn.

Ikke ble det regjeringsskifte og Ap gikk kraftig tilbake. For byrådsleder Raymond Johansen i Oslo var det kanskje en trøst på valgvaken mandag kveld at partiet gikk langt mindre tilbake i Oslo enn ellers.
  • Christian Sørgjerd
    Journalist

1. Hvis dette var kommunevalg ...

Hvis årets valgresultat hadde vært et lokalvalg, hadde venstresiden fortsatt hatt flertall i bystyret i Oslo. Totalt ville Ap, SV, MDG og Rødt hatt 30 av 59 plasser.

I tillegg hadde Sp kommet inn i bystyret med én representant – for første gang siden 1991.

Samtidig ville Ap mistet 3 (fra 20 til 17 mandater) og MDG ville mistet 2 (fra 5 til 3), mens SV ville økt med 3 (fra 3 til 6) og Rødt økt med 1 (fra 3 til 4).

  • VALGVINNER: Bjørnar Moxnes om sin ferske stortingsplass: - De som tror jeg vil ende som veggpryd, vil bli skuffet.
Bjørnar Moxnes gliste da han ble intervjuet på vei opp Løvebakken til den tradisjonelle partilederutspørringen valgnatten – da resultatet var klart. Han tar skrittet fra bystyret til Stortinget etter at Rødt doblet oppslutningen sin i Oslo.

2. Enorm forskjell mellom øst og vest

Oslo er en delt by også når det kommer til valg. Både Høyre og Ap får over 50 prosent av stemmene i sine beste valgkretser. For Høyre ligger de i villabydelene Vestre Aker og Ullern. For Ap ligger de i drabantbyene i Groruddalen.

De to store vinnerne i Oslo i stortingsvalget – SV og Rødt – gjør det best si entrale østkantbydeler. Sammen får de i underkant av 30 prosent av stemmene i Gamle Oslo bydel, mens de får ca. 25 prosent i Grünerløkka bydel.

Også valgdeltagelsen spriker kraftig, og den er høyest der Høyre gjør det best. I de to vestkantbydelene i ytre by – Vestre Aker og Ullern – var valgdeltagelsen henholdsvis 88,5 og 86,8 prosent.

I de fire bydelene i Groruddalen og i Søndre Nordstrand bydel var den nesten 20 prosentpoeng lavere. Aller lavest lå Grorud bydel med 70,4 prosent.

3. Fra bystyret til Løvebakken

Bjørnar Moxnes (Rødt) har sittet fast i bystyret fra 2011 og frem til i dag, og han var vara i fireårsperioden 2007–2011.

Nå er han valgt inn på Stortinget. de fire andre nykommerne på Oslo-benken har ikke bakgrunn fra lokalpolitikken i hovedstaden.

For Moxnes’ del så gir ikke stortingsvervet automatisk fritak fra bystyrevervet. Så i utgangspunktet må han møte begge steder – men en permisjonssøknad fra en stortingsrepresentant blir vanligvis tatt lett på av bystyrekolleger.

Svært lenge viste opptellingen at Zaineb Al-Samarai fra Ap tok utjevningsmandatet fra Oslo. 29-åringen satt i bystyret i perioden 2011–2015. Tirsdag kveld med det imidlertid klart at dette i stedet gikk til Stefan Heggelund (H), som dermed sikret seg gjenvalg med et nødskrik.
Det hele skyldtes endringer i hvem som kommer inn fra Hordaland etter fintelling av stemmer, som deretter endrer utjevningsmandatkabalen over hele landet.

  • NYKOMMERE: Også fra andre fylker er det nykommere på Stortinget - og kjente veteraner som ikke kom inn. Se oversikten her.
Hans Olav Syversen måtte se stortingsplassen sin fra Oslo tapt etter at KrF gjorde et historisk dårlig valg. Han har sittet tre perioder på Tinget og vært en sentral politiker for partiet sitt.

4. Han mister plassen sin

Én profilerte representanter på Oslo-benken er falt ut: Hans Olav Syvertsen (KrF). Han har sittet tre perioder på Stortinget.

KrF har tradisjonelt sikret seg utjevningsmandat fra Oslo. Men i år falt de så lavt i oppslutning at utjevningsmandatet glapp til Høyre og Stefan Heggelund.

En strålende fornøyd Trine Skei Grande klemmer Ola Elvestuen valgnatten. De ble begge gjenvalgt til Stortinget fra Oslo – og partiet deres krabbet så vidt over sperregrensen etter en kraftig sluttspurt i valgkampen.

5. Vestkantvelgere hjalp Venstre

Venstre gikk tilbake i mye av Oslo. Men ved hjelp av velgere i Høyre-bastionene vest i byen, endte de likevel på 8,4 prosent – som var noe over resultatet for fire år siden.

I Ullern bydel fikk Venstre hele 14,8 prosent (frem 4,1 prosentpoeng). I Vestre Aker bydel fikk de 14,1 prosent (frem 3,5 prosentpoeng). Tallene fra valgkretsene inkluderer imidlertid bare stemmer på valgdagen, så de gir ikke et komplett bilde av situasjonen.

Men Venstre var nærmest å miste et mandat av alle partier. Totalt fikk Venstre 30.501 stemmer. Hadde de fått bare 2282 stemmer færre, hadde de bare fått ett i stedet for to mandater.

Rasmus Hansson har overlatt stortingsplassen i Oslo til Une Aina Bastholm. Selv gir Hansson seg i rikspolitikken nå. Bastholm blir MDGs énmannsgruppe på Stortinget kommende periode.

6. Begge énmannsgruppene fra Oslo

To av de ni stortingspartiene i perioden 2017–2011 har bare én representant: Rødt og MDG. Begge partier er valgt inn fra Oslo.

Énmannsgrupper har vært regelen heller enn unntaket de siste 30 årene. Rasmus Hansson (MDG) var ensom svale 2013–17. Steinar Bastesen (Kystpartiet) satt på Stortinget i 1993–97 og i 1997–01. Erling Folkvord (RV) var valgt inn i perioden 1993–’97, mens Anders Aune (Framtid for Finnmark) satt i 1989–93.

Les mer om

  1. Stortingsvalg 2017
  2. Stortingsvalg
  3. Oslo