Politiet forbyr medbrakt øl på russetreff

Det blir ikke lenger lov å rulle inn med eget øl til russetreffet på Hellerudsletta. Men russen som skal til Tryvann trenger ikke engste seg.

Romerikspolitiet stopper medbrakt alkohol på russetreff fordi mange drikker for mye. I Oslo synes politiet russen oppfører seg bedre og bedre for hvert år, og ser ingen grunn til å endre reglene.

De store russetreffene trekker flere tusen avgangselever hvert år. På disse arrangementene har det vært vanlig at russen tar med egen alkohol, så lenge det ikke er glassflasker. Det vil Romeriks-politiet ha slutt på.

Onsdag skrev Romerikes Blad at politiet nå forbyr medbrakt alkohol på russearrangementet på Hellerudsletta. (Artikkelen ligger her, bak betalingsmur)

— Vårt mål er ikke å ødelegge for russen eller arrangøren, men at det blir sikrere og tryggere for deltagerne, forteller forebyggende koordinator i Øst politidistrikt, Hilde Kallset Jensen.

Politiet på Romerike har i flere år jobbet med arrangementet, og gjort seg en rekke erfaringer. Mange russ drikker seg overstadig beruset. Mange ender i Røde Kors' telt, enten de trenger vann, en pause eller legehjelp. Alkoholen fører også til ulike skader og konflikter. Alkoholloven som kommer med skjenkebevilling vil gjøre det lettere å kontrollere deltagerne.

— Vi håper så mange russ som mulig fortsatt kommer på arrangementet og ser nytten, sier Jensen.

Ikke tenkt tanken på Tryvann

Ansvarlig for russetreffene på Tryvann, politioverbetjent Lars Njøsen, kjenner ikke til Øst politidistrikts avgjørelse, men sier til Osloby at dette ikke er et problem i Oslo.

- Vi har ikke tenkt tanken. Jeg er godt fornøyd med arrangementet på Tryvann, sier han.

Ifølge Njøsen er russetreffet på Tryvann blant de sikreste arrangementene der politiet bistår. Flere hundre vakter, samt politi og helsepersonell overværer festen. I tillegg synes han russen oppfører seg stadig bedre.

I fjor hadde de 45.000 besøkende i løpet av fem kvelder. Det var likevel ingen alvorlige hendelser eller voldsepisoder.

— Når det er treff på Tryvann er det også mindre bråk i byen enn ellers, for da har de et sted å være, legger han til.

  • Etter fjorårets Tryvann-treff slo Oslo-politiet fast at russen blir "snillere og snillere".
    For arrangøren av Tryvannstreffene, ROK, er sikkerhet for gjestene det viktigste under arrangementet, men de siste årene har det fungert så bra at hverken de eller politiet ser behovet for endringer i denne forbindelse.

— Vi opplever at det har vært god kontroll på arrangementene, og at russen oppfører seg bedre og bedre de siste årene. Stort sett er det voksen, ansvarlig ungdom som vil ha det gøy med sine venner, og vi opplever helt klart at de drikker mindre enn for en del år siden, forteller daglig leder Anniken Jakobsen.

Arrangøren bekymret

Arrangøren av arrangementet på Hellerudsletta er redd russen velger å kutte arrangementet. Konsekvensen kan da bli at opp til 2500 russ heller vil spre seg i distriktet, noe som kan føre til bråk, forsøpling, hærverk og støy andre steder der politiet ikke har kontroll, og uten det nødvendige sikkerhetsapparatet rundt russen.

- Vi synes dette er uheldig, og at det kom brått på. Vi respekterer avgjørelsen, og skal likevel gjøre det beste ut av arrangementet. Vi mener at en slik innskrenking burde komme gradvis for å ha den effekten politiet ønsker, forteller Armin Keyani i Red AS, som står bak arrangementet.

Å overholde restriksjonene vil gå greit, fordi de allerede har gode rutiner på å sjekke russen på grunn av det eksisterende forbudet mot glassflasker. Likevel fører kravet om skjenkebevilling til at de må forandre treffet for å imøtekomme bestemmelsene fra politiet, samtidig som at de ønsker at russen skal bli fornøyd.