Vil flytte eks-narkomane sammen med rusavhengige

Eks-narkomane som er rus- og medisinfrie flyttes ut av Oslo sentrum og får tilbud om å bli nabo med andre rusavhengige.

Tidligere rusavhengige Fredrik Nilsson (38) har vært nykter i halvannet år og bor i dag på Stensløkka ressurssenter. Nå har han fått beskjed fra Velferdsetaten om at hele avdelingen skal flyttes til Holmlia. Nærmeste nabo er en leilighet som huser LAR-brukere (legemiddelassistert rehabilitering).

Eks-narkomane Fredrik Nilsson (38) har vært nykter i halvannet år, og bor nå på Stensløkka ressurssenter i Josefines gate. Senteret er et rusfritt botilbud på Majorstuen, og klientene bor der som en siste stopp mens de forbereder seg på å bo i egen bolig.

Men 1. oktober må beboerne ut av lokalene.

Da flyttes den aktuelle institusjonen til Holmlia, i lokaler som frem til nå har fungert som botilbud for brukere i aktiv rus. I stedet skal Exit, et midlertidig botilbud for unge voksne rusmisbrukere, overta lokalene der Nilsson bor i dag.

Stor reportasje: Etter et liv i rus, er han nå bare høy på yoga

— Vi fikk plutselig muntlig beskjed om at vi måtte flytte. Snekkere dukket opp, hamret, bråkte, rotet og tok seg til rette i det som fortsatt er hjemmet vårt. Det virket som om de ikke hadde fått beskjed om at folk fortsatt bodde her. Vi føler oss totalt overkjørt av Velferdsetaten, noe vi vet at flere ansatte også gjør. Men de har fått beskjed om ikke å uttale seg, sukker Nilsson oppgitt.

Aftenposten har vært i kontakt med ansatte ved ressurssenteret som opplyser at de ikke kan uttale seg om flyttingen.

- Livredd for å sprekke

Osloby møter 38-åringen og en annen beboer på Stensløkka. Begge frykter for sin egen fremtid.

— Vi har begge vært langt nede siden vi fikk beskjed om at institusjonen flyttes. Selv om jeg har vært rusfri i halvannet år, er jeg fortsatt livredd for å sprekke, sier Nilsson og fortsetter:

- Å flytte tidligere rusmisbrukere sammen med personer som fortsatt er rusavhengige og bruker opiater er like risikabelt som å gi en tørrlagt alkoholiker leilighet ved siden av polet .

Tidligere narkomane Fredrik Nilsson (38) er redd for å sprekke om han må flytte inn i ny leilighet, vegg til vegg med personer som fremdeles er rusmisbrukere.

De to beboerne skjønner ikke logikken i å flytte det de mener er et velfungerende ressurssenter for helt rusfrie eks-narkomane til et sted med Lar-brukere som nærmeste nabo. — Kommunen har brukt over en million på å behandle meg, og jeg har gradvis klart å være rusfri takket være oppholdene i trygge omgivelser på Stensløkka ressurssenter. Nå føler jeg alt kan rase sammen. I verste fall ender jeg tilbake på kjøret, sier Nilsson.

Den andre beboeren, som ønsker å være anonym, sier han kommer til å bryte ut av programmet, som er i siste fase før han kan bo alene, fremfor å flytte til Holmlia.

Feil retning

Alternativet til Holmlia er å flytte tilbake til en større og strengere institusjon han flyttet bort fra tidligere i år.

Les også:

Les også

Høy overdosefare i Oslo sentrum

— Jeg har fått tilbud om å flytte tilbake der jeg bodde før jeg kom hit. Men det blir et stort steg i feil retning, fordi det er en plass for brukere med dårlig boevne. Institusjonen der jeg bor nå skulle være siste steg før jeg til slutt kunne flytte for meg selv. Her kan jeg ha privatliv, invitere venner og føle meg normal. Den andre institusjonen er strengere. Du må melde fra hver gang du går ut, har innetid og får ikke lage mat selv. Jeg er kommet over og er ferdig med det stadiet, sier 38-åringen oppgitt.

- Utfordrende å finne egnede boliger

Velferdsetaten bekrefter at Nilssons nye naboer er Lar-brukere som får utdelt metadon og Subutex.

Nilsson må flytte fra Josefines gate fordi Exit, et midlertidig botilbud for unge voksne rusmisbrukere, skal overta lokalene.

— Vi har lett etter egnede lokaler til Exit i flere år. Det har ikke vært mulig å finne noe som er egnet. Etaten har også sett etter andre lokaler som erstatning for Josefines gate, men det har vi heller ikke lykkes med, sier avdelingsdirektør ved institusjons- og boligavdelingen, Merete Hanch-Hansen, Hun legger til at det er utfordrende for Oslo kommune å finne egnede lokaler til rusinstitusjoner.

— Begge enhetene det er snakk om er godt integrert i borettslaget. Det har ikke vært utfordringer knyttet til rus eller omsetning av illegale stoffer. I dag bor det bare to kvinner der, og de er godt stabilisert på sitt medikament, skriver Hanch-Hansen i e-posten.