Oslo

8000 muslimer feiret id med kjempefest i Vallhall

Søndag feirer muslimer id, slutten på fastemåneden ramadan. Og den største festen ble holdt i selveste Vallhall.

Aizah Khan (22) og Maliha Khan (26) ble sittende i en solstråle midt blant kvinnene bakerst i hallen da anslagsvis 8000 muslimer søndag feiret id i Vallhall Arena i Oslo.
  • Frode Sætran

Altså ikke i æsenes festsal Valhall i Åsgård, men Vallhall Arena ved Valle Hovin, et av få steder det er mulig å gjennomføre en såpass diger festtilstelning i Oslo.

Etter å ha fastet i en måned, avsluttet muslimene søndag ramadan ved å feire eid-al-fitr, en fest med fulle mager, bønn og nye klær.

Eid-al-fitr feires for å markere at Muhammed seiret ved slaget i Badr i året 624, og kalles den lille festen. Den store, eid al-adha, feires i forbindelse med pilegrimsreisene, for å markere profeten Ibrahims villighet til å ofre sønnen sin til Allah. Han ble imidlertid stanset av Allah som ga ham en sau å ofre i stedet.

Plass til alle

Men søndag var det altså den lille festen som skulle feires. Det samlet tusenvis av muslimer i Vallhall Arena, anslått til rundt 7000 mennesker. Enkelte ga humoristisk uttrykk for at nettopp valget av et sted som bærer navnet Vallhall viser at integreringen er på sporet.

– Vi holder åpent for alle, her kan vi ha alle under samme tak, sa Ayusha Awan, talsperson for Islamic Cultural Centre (ICC) som arrangerte festen sammen med Rabita-moskeen. Begge er sunni.

– Vi må sikre tryggheten

Før bønnen begynte, mens tusenvis av mennesker fortsatt strømmet inn, holdt imam Hamid Ali Farooq i ICC en appell til de fremmøtte. Kledt i hvit drakt og med tydelig volum på høyttaleranlegget minnet han om friheten og tryggheten vi har i Norge og at dette er noe alle nyter godt av.

– Vi må sikre dette! Det er vår oppgave!

– Når Erna kan, kan vi

Umiddelbart etter bønnen, der mennene satt forrest og kvinnen bakerst i halen, ankom statsminister Erna Solberg. Uniformert politi og statsministerens egne livvakter sørget for fri bane for at Solberg kunne gå gjennom menneskemengden. Deriblant noen rødkledde personer som delte ut godteri og bilder av Jonas Gahr Støre med teksten «Eid Mubarak!» på.

– Ja, vi driver valgkamp. Når Erna kan være her, så kan vi også, sa en av Arbeiderpartiets valgkamparbeidere.

«Julaften»

Forretningsmannen og høyrepolitiker Aamir Javed Sheikh sto klar til å ta imot sin partifelle og reagerte på vervingen.

– Jeg synes det er uheldig at de bruker Eid, som på en måte er vår julaften til å drive valgkamp. Erna kommer hit i egenskap av å være statsminister. De er forskjell på det, sa han.

– Må få lov

Statsministerens to BMW-er stanset foran inngangen, og Erna Solberg steg ut. Hun hadde ikke noen sterk mening om den politiske aktiviteten som foregikk.

– Nei, det har jeg ikke noen mening om. Alle må få lov å drive valgkamp, sa hun i det hun gikk inn i den svære idrettshallen mens folk flokket seg rundt henne med mobiltelefonene hevet høyt. Statsministeren entret podiet og holdt en kort tale der hun blant annet snakket om likhetene mellom nordmenn med forskjellig tro og

– Det betyr at vi betyr noe

På tribunen sto Hafsa Jango (23), Hamdi Gabrishella (21) og Dunya Abdullahzadeh (22) og hørte på statsministerens tale. De var enige om at det betød noe for dem som unge muslimske kvinner at Solberg kom.

mange har pyntet seg på den store festdagen.

Den lille festen

Id feires for å markere slutten på ramadan, og kalles den lille festen. Den store, eid al-adha, feires i forbindelse med pilegrimsreisene.

Men søndag var det altså den lille festen som skulle feires.

Kvinner og menn skilles og har bønn på hver sin side av den store hallen.

Før bønnen begynte, mens tusenvis av mennesker fortsatt strømmet inn, holdt en imam en appell til de fremmøtte.

Kledt i hvit drakt og med tydelig volum på høyttaleranlegget minnet han om friheten og tryggheten vi har i Norge og at dette er noe alle nyter godt av.

– Vi må sikre dette! Det er vår oppgave!

– Når Erna kan, kan vi

Umiddelbart etter bønnen, der mennene satt forrest og kvinnen bakerst i hallen, ankom statsminister Erna Solberg.

Uniformert politi og statsministerens egne livvakter sørget for fri bane for at Solberg kunne gå gjennom menneskemengden. Deriblant noen rødkledde personer som delte ut godteri og bilder av Jonas Gahr Støre med teksten «Eid Mubarak!» på.

– Ja, vi driver valgkamp. Når Erna kan være her, så kan vi også, sa en av Arbeiderpartiets valgkamparbeidere.

Erna Solberg ankommer Valhall, og blir fulgt av Ayusha Awan, talsperson for Islamic culture centre (t.v.).
Selfie med statsministeren!
Mange tusen var samlet på muslimenes store festdag i Oslo.

«Julaften»

Forretningsmannen og høyrepolitiker Aamir Javed Sheikh sto klar til å ta imot sin partifelle og reagerte på vervingen.

– Jeg synes det er uheldig at Ap bruker Eid, som på en måte er vår julaften, til å drive valgkamp. Erna kommer hit i egenskap av å være statsminister. De er forskjell på det, sa han.

Bønnetepper legges ut og rekker formes.
Flere kommer løpende i siste liten.

– Viser at statsministeren bryr seg

Erna Solberg entret podiet og holdt en tale der hun blant annet snakket om likhetene mellom nordmenn med forskjellig tro og der hun angrep mørkekreftene som vil skape splittelse.

På tribunen sto Hafsa Jango (23), Hamdi Gabrishella (21) og Dunya Abdullahzadeh (22) og hørte på statsministerens tale. De var enige om at det betydde noe for dem som unge muslimske kvinner at Solberg kom.

Hafsa Jango (23), Hamdi Gabrishella (21) og Dunya Abdullahzadeh (22) syntes det var viktig at statsministeren kom.

– Det viser at hun som statsminister tar oss som muslimer på alvor, at hun bryr seg, sier de.

Litt lenger bort satt Adam Merzhoev (32) og fulgte med. Han var helt enig med de tre unge kvinnene.

– At statsministeren er her hos oss viser at vi betyr noe for henne, sa han.

NB: Før arrangørene hadde telt opp, anslo de 7000 deltakere. Det ble senere oppjustert til 8000.

Tusenvis av mennesker var samlet i Vallhall Arena for felles Eid-bønn på søndag.

Les mer om

  1. Islam
  2. Erna Solberg