Tiåring sultet i hjel - politiet henlegger saken

Statsadvokaten henlegger saken hvor en ti år gammel gutt sultet i hjel på Mortensrud i Oslo.

10-åringen ble funnet død i en bolig sørøst i Oslo.
  • Osloby
  • Ntb

Grunnen er tvil om morens tilregnelighet, skriver VG.

– Konklusjonen er at saken forrige fredag, 16. oktober, ble henlagt grunnet tvil om siktedes tilregnelighet på handlingstiden, sier statsadvokat Jan Eivind Norheim til avisen.

Gutten ble funnet død i sitt hjem på Mortensrud 27. august i i fjor. Obduksjonsrapporten viste at han veide 14,8 kilo da han døde.

Det var ikke mulig å slå fast en sikker dødsårsak, men ifølge obduksjonsrapporten var den mest sannsynlige årsaken til dødsfallet uttørring og avmagring. LES REPORTASJEN FRA NABOLAGET PÅ MORTENSRUD: «I sommer ringte jeg på mange ganger, sikkert én gang i uken. Men moren sa «vi skal gå et sted». Hun sa alltid at de skulle gå et sted.»

Vurdert flere ganger

Moren, en norsk-pakistansk kvinne på 38 år, var siktet for bevisst å ha utsatt sitt eneste barn forgrov mishandling med døden til følge. Hun nektet straffskyld i saken.

I februar ble hun erklært strafferettslig tilregnelig, men de sakkyndige var i tvil. Dette fikk Den rettsmedisinske kommisjon til å be om en ekstra vurdering, og i en tilleggsvurdering konkluderer rettspsykiaterne med at kvinnen var utilregnelig da sønnen døde. Det slutter statsadvokaten seg nå til.

– De sakkyndige mener nå at hun var psykotisk på handlingstiden. Jeg har gjort en selvstendig vurdering og slutter meg til det de sakkyndige har kommet fram til, sier Norheim til VG.

Bydelen brøt loven

Verken han eller Oslo-politiet mener det er fare for gjentakelse – de tror med andre ord ikke at kvinnen utgjør en alvorlig fare for andres liv. Dermed oppfyller ikke kvinnen kravene til tvungent psykisk helsevern. Det gjør at saken henlegges uten reaksjon

Fylkesmannen i Oslo og Akershus åpnet tilsynssak mot barneverntjenesten i november i fjor etter at det ble kjent at en lege ved Oslo skadelegevakt varslet barnevernet om at noe var galt i familien. Barneverntjenesten avsluttet saken etter få dager.

Fylkesmannen slo i januar fast at barneverntjenesten i bydelen Søndre Nordstrand i Oslo brøt barnevernloven i saken.