Oslo

Tenåringer hoppet ned på T-banesporene i Oslo – politiet advarer mot livsfarlig trend

Fem tenåringsjenter hoppet lørdag ned på skinnene på en T-banestasjon i Oslo mens de filmet seg selv. Politiet advarer mot en ny potensielt livsfarlig trend på sosiale medier.

  • Kristian Havnes Klemetzen
    Journalist
  • NTB

Hendelsen skjedde like etter klokken 17 lørdag ettermiddag.

Jentene, som er i alderen 15 til 16 år, hoppet ned på skinnene på Storo T-banestasjon, filmet seansen, før de så kom seg opp igjen og gikk på en bane.

– Vi plukket de opp et par stopp senere, og de sa at dette er en trend på appen Tiktok, sier operasjonsleder Tore Solberg i Oslo politidistrikt til NTB.

Ungdommene kan nå vente seg en anmeldelse fra Sporveien.

– Dette er ikke greit i det hele tatt, det er livsfarlig. Vi vil i aller høyeste grad fraråde folk fra å gjøre slikt, understreker Solberg.

Tiktok er en app som blir stadig mer populær blant unge. Appen er et sosialt nettverk der man deler korte videoer med sang-miming, humor eller dansing.

Finner flere eksempler

Jørgen Wear finner flere videoer av ungdom som løper på jernbanespor på Tiktok.

NRK-journalist Jørgen Wear har over 40.000 følgere på Tiktok. På noen minutter finner han to andre videoer av ungdommer som løper på jernbanespor i Norge.

– Det har lenge vært en trend å herme etter spillet Subway Surfers. I spillet er målet å løpe vekk fra toget på jernbanesporene. Det er skummelt at noen tar dette fra spillet og ut i virkeligheten. Selv om det ikke er normalen ser jeg flere kontoer hvor det løpes på jernbanespor.

Mobilspillet Subway Surfers er det mest nedlastede spillet i verden det siste tiåret. Spillet, hvor handlingen er lagt til jernbanesporet, er lastet ned mer enn 1,5 milliarder ganger.

Les også

TikTok anklages for Kina-vennlig sensur. USA-senator Marco Rubio reagerer kraftig.

– Hvordan sprer trender seg på Tiktok?

– Du ser noen gjøre noe spesielt, eller bruke en spesiell lyd i videosnutter. Hvis du legger ut en video med en spesiell lyd, vil du få opp lignende videoer. Men å utsette seg for farlige situasjoner er ikke noe jeg forbinder med Tiktok. Dette er nok enkelttilfeller fra enkeltbrukere, sier Jørgen Wear.

Vet ikke om dette er en trend

Til Dagbladet sier pressevakt Ina Helen Østby i Sporveien at all ferdsel i sporet er forbundet med fare, både på grunn av strømførende skinner og fare for å bli påkjørt. Hun sier de ikke har grunnlag for å uttale seg rundt hvorvidt Tiktok-trenden har bredt om seg i hovedstadsområdet.

– Det skjer jo fra tid til annen at personer velger å oppholde seg i sporet, noe som da altså er forbudt. Men vi har ikke noe grunnlag for å vurdere om vi merker en trend, eller hva dette er knyttet til på nåværende tidspunkt, sier Ina Helen Østby til Dagbladet.

Les mer om

  1. Oslo
  2. TikTok
  3. Trend
  4. Sporveien