Oslo

- Dette er en prinsessedrøm

  • Øystein Vik
POSERING: Man må posere slik at musklene synes best mulig. Fra venstre: Anniken A Frøyslie, Siv Marie Engen, Thea Parcon Endre, Janne Krohn, Susanne Garcia Giving. Se flere bilder i bildekarusellen - trykk på pilen til høyre.
I KØ: Under et fitness- og kroppsbyggerstevne er det mye venting backstage. The Parcon Endre er nummer 88 til venstre for Janne Krohn (nr. 89).
HARD KONKURRANSE: Det er ikke noe å sted å gjemme seg på scenen. Dommerne vil se alt. Fra venstre: Thea Parcon Endre, Janne Krohn og Susanne Garcia Giving.
  • Jeg tror jeg provoserer folk, men de sier det ikke, sier tobarnsmor Janne Krohn (37).

Krohn ser ikke ut som en vanlig tobarnsmor. 37-åringen fra Bergen hadde en drøm. Hun skulle stille i fitness og kroppsbyggerkonkurransen Norway Open i Trondheim. I helgen lyktes hun. Sammen med ni andre sto hun på scenen i klassen Body Fitness debutant (-163 centimeter) og havnet på fjerdeplass.

— Det er en prinsessedrøm å gå på scenen i bikini og opphøyde sko. Det er nesten som et ball, sier Krohn.

Fin eller ikke fin?

Meningene er delte om hvorvidt en body fitness-dame ser flott ut eller ikke. Noen mener det blir for store muskler, andre lar seg imponere av den lave fettprosenten og den ekstremt veltrente kroppen.

Døtrene Mina (10) og Julie (6) synes ikke mamma er på sitt beste akkurat nå.

Les også

Hva er best:Pulsbeltet eller beltereimen?

— De synes bodyfitness-kroppene er stygge. Men de er forståelsesfulle. Nå gleder de seg til at vi skal spise lørdagsgodt sammen igjen. I det siste har det vært unntakstilstand, sier Krohn.På scenen var Krohn omgitt av andre svært veltrente damer, alle like lettkledde. Foran flere hundre tilskuere i Olavshallen i Trondheim.

— Det er faktisk ikke flaut. Jeg ser på kroppen min som et produkt. Det er liksom ikke min kropp lenger. Vi har også øvd oss på posering. Først med mye klær, så i shorts og T-skjorte, og så bikini, forteller Krohn.

I KØ: Under et fitness- og kroppsbyggerstevne er det mye venting backstage. The Parcon Endre er nummer 88 til venstre for Janne Krohn (nr. 89).

— Kroppen føles veldig bra37-åringen har vært aktiv hele livet. Hun har løpt mange maraton og har vært kunstløper på elitenivå. For halvannet år siden satte hun seg mål om å delta i bodyfitness.

- Det å gå gjennom denne prosessen har vært et mål for meg. Å se hvor bra jeg kan bli fysisk og oppleve hvordan jeg ville takle en diettperiode. Det har også motivert meg å jobbe hardt for noe, og så vise det frem.

Opp mot konkurransen har hun trent to-tre timer pr. dag, mest hard styrketrening. Men kostholdet er kanskje enda viktigere når fettprosenten skal under 10. Menyen har bestått av mat som kylling, laks, poteter, mager kesam, proteinpulver, frukt og grønnsaker.

— Det har bare gått i rene varer. Jeg blir trett og sur av sukker og drittmat, sier Krohn.

— Jeg tror ikke folk skjønner alle småtingene du ofrer i hverdagen. Det er ikke bare treningen, det er måltidene og alt du sier nei til.

- Hvordan føler du deg nå?

- Kroppen føles veldig bra. Jeg er verken for tynn eller for stor.

HARD KONKURRANSE: Det er ikke noe å sted å gjemme seg på scenen. Dommerne vil se alt. Fra venstre: Thea Parcon Endre, Janne Krohn og Susanne Garcia Giving.

Mange reaksjonerKrohn har fått mange reaksjoner på sin vei mot å bli body fitnessutøver. Mange spørsmål har handlet om mat, trening og forholdet til ungene.

— Reaksjonene har variert veldig. Det er mange spørsmål rundt maten, og hva med ungene? De fleste mødre sier de ikke har tid til å gå på trening tre ganger i uken, de lurer på hvordan jeg klarer å få det til.

- Tror du at du provoserer folk?

— Jeg tror jeg provoserer folk, men de sier det ikke, sier Krohn.

- Kan du spise sammen med familien?

— I begynnelsen prioriterte jeg å spise med familien, men etter hvert som dietten ble tøffere og tøffere, ble jeg mer og mer egoistisk, medgir Krohn.

- Sender du ut et sunt signal når det gjelder mat?

- De fleste blir overrasket over hvor mye jeg spiser. De sier «skal du spise alt det»?

Krohn vet at hun i det siste for mange ikke har fremstått som en perfekt, moderne mor.

Les også

Slik blir hunden en god treningskompis

— På Facebook legger folk ut bilder fra Fløyen og når de er ute på tur, slik at folk skal si: «Å, hvor flinke de er» og mye annet «kose-kose-stoff». Man skal jo være perfekt mor og lage sunn mat til ungene. - Men mannen min støtter meg, jeg hadde aldri klart dette uten ham.

Doping

Under fitness- og kroppsbyggerstevner er dopingkontroll et fremmedord, og det er en dårlig skjult hemmelighet at mange tyr til medikamenter for å få kroppen de drømmer om.

- Jeg skulle ønske det var dopingkontroll. Men jeg er naiv og har egentlig aldri hørt noe særlig om doping, sier Krohn.

PS: Norway Open var totalt sett en stor suksess med 180 deltakere i Olavshallen i Trondheim. Stevnet ble også godt besøkt av publikum.

FRA SIDEN: Janne Krohn (nr. 89) viser seg i profil for dommerne sammen med Susanne Garcia Giving (nr. 90).