Oslo

P-vakt jukset med P-bot - det kostet henne jobben og 212.000 kroner

Parkeringsvakten ville ikke betale parkeringsavgift, og la en testkontrollavgiftslapp på bilens frontrute. Dette kostet henne hele 212.000 kroner.

Kvinnen var ansatt i et privat P-selskap for å passe på at andre betalte sin parkeringsavgift, men fikk selv sparken da hun trikset med de gule lappene for å slippe å betale P-avgift.
 • Wasim Riaz
  Journalist

Mange bileiere har gjennom årene klaget over den strenge praksisen til parkeringsvaktene. Nå viser en fersk dom i en arbeidsrettssak fra Borgarting lagmannsrett at også selvjustisen i bransjen er like streng.

Det hele begynte med at en kvinne i slutten av 20-årene ble ansatt i et stort privat parkeringsselskap i Oslo våren 2014. Kvinnen hadde vært på jobb i tre måneder da hun ble dårlig på jobb en dag, og ble hentet av kjæresten sin.

 • LES OGSÅ: Skylder 307.000 kroner i ubetalte P-bøter, slipper å betale
  Da paret ikke fant gateparkering ved boligen sin i indre by, kom kvinnen på en idé: De kunne parkere på en av parkeringsplassene selskapet hennes hadde kontrollansvaret for. Paret ville ikke betale for parkeringen. Kvinnen fant frem en testkontrollavgiftslapp som ble plassert på bilens frontrute.

Dette for å gi inntrykk av at noen allerede hadde gebyrlagt bilen for feilparkering.

Fikk to gebyrer

Alt gikk ikke etter planen: Morgenen etter sjekket en kollega av kvinnen lappen som lå på frontruten, og forsto raskt at den gule lappen kun var en «forfalskning». Dermed skrev hun ut et gebyr på 760 kroner for feilparkering og la den på bilens frontrute.

Da kvinnen gikk på jobb litt senere på dagen, hadde hun med seg det ilagte gebyret. Det «falske» gebyret lot hun være igjen på frontruten. Mot slutten av arbeidsdagen spurte hun sin skiftleder om det var mulig å få makulert gebyret paret hadde fått. Svaret var nei.

Omtrent samtidig oppdaget hennes kjæreste at de hadde fått enda et gebyr. Hun spurte skiftlederen om det andre gebyret kunne makuleres, men svaret var fremdeles nei.

Ble kalt inn

Et par dager senere ble kvinnen kalt inn til ledelsen i selskapet som ønsket å avklare hva som hadde skjedd. To uker senere ble hun kalt inn på drøftelsesmøte, og få dager senere ble hun sagt opp. Siden arbeidstageren var i prøvetid, ble oppsigelsesfristen satt til 14 dager.

Den oppsagte P-betjenten mente på sin side at triksingen med kontrollappene ikke var så alvorlig at det kunne kvalifisere til oppsigelse, og gikk til sak mot arbeidsgiveren sin. Hun vant saken i Oslo tingrett, og ble tilkjent 324.000 kroner i erstatning og saksomkostninger.

Saken ble anket. Nå har flertallet i Borgarting lagmannsrett konkludert med at oppsigelsen av P-betjenten var gyldig.

— Forsøk på bedrageri

Arbeidsgiveren har i lagmannsretten anført at kvinnen mangler den nødvendige pålitelighet som stillingen krever. Det ble også hevdet at hun forsøkte å skaffe seg en vinning på bekostning av arbeidsgiver og arbeidsgivers kunder. Hennes handling var et forsøk på bedrageri, som er klar oppsigelsesgrunn.

På sin side mener den oppsagte arbeidstageren at hun ikke opptrådte bevisst uredelig. Handlingen skyldtes hennes helsetilstand. Det ble også sagt at hun var ny i stillingen, og burde heller ha fått en tilbakemelding på forholdet, slik at hun kunne endre sin adferd. Rettens mindretall mente at en advarsel burde holde.

Retten har blant annet vurdert selskapets interne regler der det kommer frem at man skal rapportere inn kolleger som parkerer gratis ved å legge sitt id-kort i bilen.

Flertallet av dommerne mener også at det må «være klart for alle parkeringsbetjentene at det ikke var adgang til å bruke testkontrollavgiftslappen når man hadde parkert ulovlig, slik at det skulle se ut som om bilen allerede var ilagt kontrollavgift».

Må betale 212.000 kroner

Retten konkluderer også med at den ansatte kjente til dette, og skriver videre at «hun har ved sin opptreden vist at hun ikke er egnet for stillingen, og at hun ikke har den nødvendige pålitelighet».

Nå som arbeidsgiveren er frikjent, må den tidligere parkeringsvakten betale 212.000 kroner for å dekke arbeidsgiverens saksomkostninger.

I tillegg kommer hennes egne omkostninger på nesten 150.000 kroner som blir dekket av fri rettshjelp.

 1. Les også

  Kunden skulle spy, taxisjåfør fikk p-bot

 2. Les også

  Fikk P-bot mens hun kjørte i bomringen

 3. Les også

  Medisinstudent dømt for å ha løyet i grov voldtektssak

 4. Les også

  Her har politiet parkert på handicap-plass

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5