Oslo

Her ser du Oslos beste arkitektur

Denne nye boligblokken ved Ullevål sykehus er vinner av Oslos bys arkitekturpris.

Ullevål tårn er kåret til byens flotteste arkitektur 2016 Foto: Nils Petter Dale

  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist

– Ullevål Tårn er et bygg som er flott å se på, både fra utsiden og fra innsiden. Det gir mye til omgivelsene.

Det sier Ellen Hellsten, leder av Rådet for byarkitektur, etter at den 4700 kvadratmeter store boligblokken Ullevål Tårn, tegnet av Code: Arkitektur, i dag vant Oslo bys arkitekturpris for 2016.

I tillegg til Codes bidrag var to andre kandidater med i finalerunden om den årlige arkitekturprisen, nemlig Framgården i Bygdøy allé 4 og et utendørs treningsanlegg på Ammerud.

Tas på alvor

– Ullevål Tårn er et boligprosjekt som først og fremst åpner omgivelsene der det står. Det er byggverk som tar omgivelsen på alvor, og byggets detaljer, med detaljer, fargebruk, bruken av vindusflater, gjør at det er et flott bygg å se på, sier Hellsten.

I juryens begrunnelse heter det at leilighetene i Ullevål Tårn har svært god bokvalitet, samtidig som konseptet er arealeffektivt, kompakt og bærekraftig. Juryen mener boligtårnet er et fremragende eksempel på nyskapende og svært vellykket boligbyggeri i hovedstaden.

– Juryen mener dette er et interessant innspill i boligbyggedebatten. Jeg synes det er strålende at vi får frem boligprosjekter med så høy kvalitet og som er så nyskapende. Vi vil ha høy kvalitet og god boligarkitektur i Oslo. Det å da kunne gi årets pris til et kommersielt prosjekt som svarer nettopp på dette, er helt strålende, sier Victoria Maria Evensen, leder av byutviklingskomiteen i Oslo kommune.

Ullevål Tårn beskrives som nyskapende innen boligbyggingen i Oslo. Foto: Nils Petter Dale

Juryen trekker spesielt frem byggets utkragede balkonger, som gir tårnets grunnform et variert og attraktivt uttrykk.

– Ullevål tårn er et bygg uten «forside» og «bakside», der ulik leilighetsplassering innad i byggeriet dyrkes frem som noe positivt. Dagslysforhold og utsyn er uvanlig godt ivaretatt gjennom store horisontale vindusbånd og lav rekkverkshøyde på balkongene, sier Ellen Hellsten.