Oslo

Vil blåse liv i Strøget

Utestedene i Strøget går sammen for å blåse liv i "blindtarmen" mellom Storgata og Torggata.

Ai, ai, her blir det liv! Fra venstre Laurent Vacarisas, Anders Karterudseter, Linn Margrethe Skoie, Anne Marte Archer, pølsemester Håvard Lunøe-Nielsen (foran), Dan Marius Nordhagen, Ida Bakke Kristiansen og Misgina Ghebremeskel.
  • Harald Fossberg
    Harald Fossberg
    Kulturjournalist og tegneserieanmelder

Standup, konserter og andre happenings. Det er noe som skjer når utesteder i Strøget slår seg sammen.

Gågaten Strøget var opprinnelig tenkt som et kjøpesenter, men holdt på å dø ut. I løpet av de siste 20 årene har det vært utskiftninger av næringsdrivende. Noen flytter, noen legger ned. Men det finnes også noen "stayere".

Laurent Vacarisas ved Café Sør starter ny scene i nabolokalet der det tidligere var mongolsk restaurant.

— Vi i Café Sør har vært her i 15 år, og er blant de eldste utestedene i strøket, sier Laurent Vacarisas, som driver kafeen som vender ut mot Torggata. - Da den mongolske restauranten Djengis Khan stengte dørene, kunne vi åpnet uteservering i bakgården. Men jeg følte at det var behov for noe nytt her i stedet for å utvide Café Sør, så det blir en ny scene som skal hete Uhørt. "En scene du savnet uten å vite det" står det sprayet på en treplate.

— Vi har hatt opptredener på Café Sør før, men nå kan vi lage et eget sted for dem. Her blir det lunsj, en bar og scene for musikk, standup med mer på cirka 200 kvadratmeter. Det betyr at vi har plass til rundt 250 gjester. Vi satser på å åpne i juli.

Mer Angst

Naboen til den nye scenen er Angst, som har vært åpen i et års tid. Misgina Ghebremeskel har også fått en snei av den nedlagte restauranten. Nærmere bestemt 25 kvadratmeter, som er blitt til flere toaletter, en ny bar og ekstra sitteplasser.

Misgina Ghebremeskel har økt kapasiteten på Angst med ekstra bardisk og sitteplasser.

— Vi har plass til 130 personer, men jeg håper det ikke blir så mange her på en gang. Tanken var bare å sørge for at gjestene mine får litt bedre plass, derfor ble det blant annet enda en bar så man slipper kø, sier Ghebremeskel.

Respekt for sjelen

Mono har fått ny ledelse som har mange planer for revitalisering av stedet, men lover at de fremdeles skal være tro mot sjelen i lokalet.

— Slikt skal man ha respekt for, sier Ida Bakke Kristiansen og Anne Marte Archer, som er daglig leder sammen med Anders Karterudseter. Linn Margrethe Skoie tar seg av bookingen.

Nye koster på Mono: Ida Faldbakken (fra venstre), Anders Karterudseter, Ida Bakke Kristiansen (foran), Linn Margrethe Skoie og Anne Marte Archer.

— Det blir ikke de store endringene når det gjelder den musikalske profilen, vi skal for eksempel fortsette med gratiskonserter lørdager, Lørdagsgodt. Vi er i planleggingsfasen av en ny platemesse på Mono, i samarbeid med platebutikken Tiger som vi håper vil være med på å fremme ny, uavhengig norsk musikk, forteller Linn Margrethe Skoie. - Vi tror jo at folk vil merke en forskjell på Mono fremover, men alle forandringer vi gjør, handler om at vi vil gjøre det til et hyggeligere sted for gjestene våre. Vi vil også tilby en del nye ting på serveringsfronten, både på tallerkenen og i glasset, sier Karterudseter.

Når det gjelder servering, så dukker det ved siden av Uhørt opp en ny nabo i lokalet der baren Surround var tidligere.

Hva skal Håvard Lunøe-Nielsen og Dan Marius Nordhagen finne på?

Det kan du lese om her!

— Vi håper at samarbeidet vi har begynt vil fange interessen til folk og puste nytt liv i Strøget, sier alle, før de ymter om bakgårdsfest og andre happeninger.