- Unnskyld har De kjøpt billett?

Mang en sniker er blitt skamfullt avslørt siden den første hestesporvognen fraktet folk i Christianias gater i 1875. Her kan du se bilder av billettkontrollene opp gjennom tidene.

1988: Billettkontroll på Tøyen stasjon. Her blir en tatt for å snike seg inn på T-banen. Trykk til høyre i bildekarusellen for flere bilder!
Her er det billettkontroll på Nationaltheatret (endestasjon) i 1983: Det snikes for 5-6 millioner kroner, skrev Aftenposten. Sporveien vil komme billett-fusk til livs. Ingen sniker skal lenger føle seg trygg for ikke å måtte ut med en hundrelapp i straffegebyr. Trafikksjef Rolf Gilleboe er på plass under kontrollen.
Oslo 1997: Snikeboten skrus opp til 450 kroner. Omregnet til dagens kroneverdi tilsvarer det ca. 600 kroner, ifølge SSB.
Billettkontroll i 1997. Passasjerene må gå over i en «snikebuss», noe som skaper angst og provoserer passasjerene, slik at de blir voldelige mot kontrollørene, skriver Aftenposten.
Majorstuen 1912.  Før var det billettkonduktører i hver eneste trikkevogn som sørget for at alle betalte for billetten. Her er uniformert personale foran «Blåtrikkens» vogner. Linjen ble drevet av Kristiania Elektriske Sporvei. Bildet er tatt ved vognhallen på Majorstuen stasjon. Legg merke til jordene rundt stasjonen. Vestre Aker kirke i bakgrunnen. Klikk for flere bilder. Se flere historiske oslofoto på www.oslobilder.no
Oslo rundt 1960. Sporveiers radiobil med en parat kontrollør. Den klassiske WV T2 ble kalt «Rugbrødet», fordi den minnet om de danske brødene. Se flere historiske oslofoto på www.oslobilder.no.
I 1944 kostet billetten ca 20 øre. Konduktøren skriver ut billetten for hånd, her i anledning blåtrikkens 50-årsdag. Se flere historiske oslofoto på www.oslobilder.no.
I 1972 var det utplassert diverse kontrollørkiosker. I bakgrunnen kan det sees en trolleybuss på linje 21.Se flere historiske oslofoto på www.oslobilder.no.
Det rustes til krig mot snikere i 1977. Oslo Sporveier har skaffet seg en billettkontrollbuss. Dette var en demonstrasjonsvogn, som sto på Alnabru i påvente av billettkontroll. Se flere historiske oslofoto på www.oslobilder.no.
Stolte kontrollører rundt 1970. Gruppebilde av Sporveiens uniformerte menn. Mange år senere skullle kontrollører dukke opp i sivile klær, med gebyrblokkene klare. Se flere historiske oslofoto på www.oslobilder.no.
I 1973 kostet det 10 kroner å bli tatt i sniking i Oslos kollektivtrafiikk. Omregnet til dagens verdi er det ca. 60 kroner. Men foreløpig var det en kun en trussel. Oslo Sporveier hadde ikke iverksatt noen omfattende billettkontroller i selskapets busser og trikker, skrev Aftenposten i -73.
Storfangst på T-banen i 1976: Ca. 80 passasjerer ble grepet på fersk gjerning da Oslo Sporveier igjennomførte en stor kontroll på Jernbanetorget stasjon.
I 1999 var Oslo Sporveier  lei av krangling og håndgemeng med snikere, og har nesten gått bort fra «utekontroller». Istedet satses det på forebyggende kontroller, der de sjekket billetter ved inngangen til stasjonene.
I 1999 forsøkte Oslo Sporveier en ny taktikk mot snikerne: Kontrollene skulle forebygge, det vil si at billettene ble sjekket ved inngangen til stasjonen. Her er to T-banekontrollører på Stortinget T-banestasjon.
Skrekkbussen for alle billettløse gjennom mange år i Oslo. Den ombygde kontrollbussen 404 hadde dører på begge sider for å sluse snikere av trikken. Her fra en kontroll i Storgata ved Anker studentboliger i 2007. Bussen ble parkert for godt tidligere i år. Se flere historiske oslofoto på www.oslobilder.no. Se flere historiske oslofoto på www.oslobilder.no.

— Unnskyld, har De kjøpt billett? Det relativt høflige spørsmålet ble stilt under en billettkontroll som Aftenposten observerte i 1983. Det var ikke første gangen. Spørsmålet har trolig blitt stilt siden den første kollektivreisen startet i med hestesporveien i 1875.

Les også

Forelskelse og døde skilpadder

Den første kontrollen

I starten foregikk det ganske enkelt slik at alle som gikk om bord måtte kjøpe billett av en konduktør for å komme inn. Men etter hvert som passasjertallet økte, forsvant konduktørene og jevnlige billettkontroller ble innført.

Anledningen for at Aftenposten ble med på billettkontroll i 1983, var at Oslo Sporveier anslo at det ble snektet for fem til seks millioner kroner i året. I 2012-kroner er det omtrent 11,5-14 millioner kroner.

Resultatet av kontrollen i 1983 var likevel oppløftende. Av 3500 passasjerer som ble kontrollert denne januardagen i 1983 var det kun 1,1 prosent som ikke kunne fremvise billett.

Les også

Stadig færre sniker i Oslo

Etterlyste mer kontroll

I Aftenpostens arkiv er billettkontroll første gang omtalt i et leserinnlegg i 1929. Årsaken til at enkelte ikke løste billett var da rett og slett at trikkene var for fulle.

Etter mitt legmannskjønn bør det settes inn flere vogner om aftenen eller at assisterende konduktører kan selge billetter på plattformen , anbefaler O. L. i innlegget, og anbefaler 17. mai som en passende dag for en sådan prøve.

Artikkelen «Siste tur for Oslos trikkekonduktører» kunne en lese i juni 1984. Da var det slutt på at konduktører i tilhengervogner solgte billetter. Innsparingskrav gjorde at nær 500 trikkekonduktører måtte slutte, og billettautomater tok over. Selv om mange mener det er altfor dårlig kontroll på trikken , skrev Aftenposten.

Fra 10 til 1200 kroner

Bøtesatsene har steget kraftig opp igjennom årene. I 1973 ble du straffet med ti kroner hvis en ikke hadde gyldig billett. Ti år senere måtte du ut med 100 kroner. I 1997 kostet det 450 kroner å bli tatt i sniking. I dag får du 750 kroner i snikebot, vel å merke hvis en kan gjøre opp for seg på stedet. Blakke gratispassasjerer må betale 900 kroner i ettertid. Men selv dette er for lave satser, mener Ruter. De vil øke snikegebyret til 850 og 1200 kroner.


Osloby har i samarbeid med Oslobilder.no og Oslo Museum fått tilgang til flere unike historiske fotografier som viser livet i det gamle Oslo. Vi vil presentere dem gjennom flere kommende bildeserier.

Denne gang handler bildeserien om sniking på trikk, buss og bane i Oslo.

Galleriet inneholder bilder fra Oslobilder.no og Aftenpostens eget arkiv.

Se de gamle fotografiene i bildekarusellen over.

Har du noen historiske Oslo-bilder du vil dele? Har du forslag til gallerier vi kan lage? Send oss en e-post!

Flere historiske bildegallerier finner du her: