Ammerud-drapet: Siktet (37) mener han deltok i «tvungent rollespill» før drapet

Drapet på Ammerud for to uker siden skal ha blitt begått på impuls, før liket ble partert og plassert i en koffert. Tre er fortsatt fengslet, mens en fjerde siktet ble løslatt denne uken.

Åstedet for drapet var rundt 500 meter fra der de to mennene i 20-årene ble stoppet med et delvis partert lik i kofferten.

Tidlig på morgenen fredag 29. april gikk to menn på 24 og 26 år bærende og dels veltende på en tung koffert i nærheten av Ammerud skole nord i Groruddalen.

En kvinne varslet politiet om den mistenkelige oppførselen, og da patruljen stoppet de to, fant de et delvis partert lik inne i kofferten.

De to hadde da fraktet liket rundt en halv kilometer fra åstedet for drapet på den 34 år gamle mannen.

«Tvungent rollespill»

De to og en kvinne som var til stede i leiligheten da drapet ble begått, sitter nå varetektsfengslet, siktet for drap eller medvirkning til drap.

En fjerde siktet (37) var også til stede i leiligheten i forkant av drapet. Tirsdag avgjorde Borgarting lagmannsrett at bevisene mot ham ikke gir grunn til skjellig mistanke for at han var med på drapet.

Mannen med asiatisk opphav må «anses for å ha deltatt i opptakten til konflikten som senere endte med at fornærmede ble drept», skriver lagmannsretten.

Selv har 37-åringen med asiatisk opprinnelse forklart at han deltok i et «tvungent rollespill» i forkant av drapet. Etter det Aftenposten får opplyst, har dette sammenheng med et parti hasj som befant seg i leiligheten.

– Det er siktedes forklaring, og jeg vil ikke kommentere hvordan vi vurderer den, sier politiadvokat Kari Kirkhorn til Aftenposten.

37-åringen ble pågrepet fredag, men Oslo tingrett ville ikke varetektsfengsle ham. Kjennelsen ble anket av Oslo-politiet, men Borgarting valgte tirsdag å opprettholde tingrettens avgjørelse. Dermed måtte 37-åringen løslates.

Drapsdømt hushjelp vil ha saken gjenopptatt - mener å ha nye bevis
Politiet i arbeid på Ammerud.

Mener drapet ble begått impulsivt

Lagmannsretten mener forklaringen om rollespill er lite troverdig, men tror 37-åringen på at han forlot leiligheten før drapet ble begått.

Selv om han var til stede før drapet, mener retten også at han ikke kan mistenkes for medvirkning til drapet. Retten vurderer at voldsutøvelsen som ledet til drapet «ble begått relativt impulsivt».

At retten ikke ga politiet medhold, kan medføre at siktelsen mot mannen frafaller.

– Siktelsen for drap mot 37-åringen er ikke henlagt, men vi tar til etterretning at lagmannsretten på nåværende tidspunkt mener det ikke er skjellig grunn til mistanke, sier Kirkhorn.

Politiadvokat Kari Kirkhorn er påtaleansvarlig for drapssaken på Ammerud.

Tre fortsatt fengslet

Kirkhorn sier at politiet nå har dannet seg et visst bilde av hendelsesforløpet i forkant av drapet.

– Vi begynner å få en oversikt over situasjonen. Dette er et rusmiljø, og de involverte er personer som har visst om hverandre fra før, sier Kirkhorn.

Disse tre sitter fortsatt fengslet:

  • Mann (24) fra Groruddalen. Mannen har erkjent drapet. Han var en av de to som ble stoppet med kofferten.
  • Mann (26) fra Groruddalen. Han har erkjent å ha vært i leiligheten i forkant av drapet, og utøvd vold. Han har også erkjent å ha deltatt i frakten av liket i etterkant. Han nekter for å ha deltatt i drapet og parteringen.
  • Kvinne (27) fra Groruddalen. Hun var også til stede i leiligheten, men nekter straffskyld for drap.

Alle de tre er av etnisk norsk opprinnelse. De to mennene har flere dommer for vold, narkotika og vinningskriminalitet.

Politiet vil av hensyn til etterforskningen ikke gå i detaljer rundt nøyaktig dødsårsak.

– Obduksjonsrapporten stadfester at mannen ble drept. Vi etterforsker denne saken bredt, og vil fortløpende vurdere hva vi står overfor, sier Kirkhorn på spørsmål om det kan bli aktuelt å utvide siktelsene.

37-åringens forsvarer John Christian Elden er godt fornøyd med avgjørelsen om løslatelse av hans klient.

– Lagmannsretten er klar og enstemmig på at det ikke var grunnlag for pågripelsen. Det er jeg enig i, sier Elden til Aftenposten.