Oslo

Ghozlan: – Én av fem muslimer følger Mekka-tider i ramadan

I år faller ramadan på den lyseste tiden i året. Det betyr 19,5 timer uten mat og drikke. Nå velger flere muslimer å ta utgangspunkt i Mekka-tid.

Basim Ghozlan er styreleder i Rabita-moskeen. Han opplever at stadig flere muslimer følger Mekka-tider i ramadan. Dermed kan de spise nesten 2,5 timer før solnedgang i Oslo-området.
  • Wasim K. Riaz

En alternativ tabell tillater mat etter 16 timer.

Mandag startet fastemåneden ramadan. Det muslimske året er 10–11 dager kortere enn året i den gregorianske kalenderen. Derfor faller fastemåneden ramadan på forskjellige tidspunkter hvert år.

I år startet muslimer i Norge fasten på mandag. Dette betyr at muslimer på Østlandet må avstå fra mat og drikke fra cirka klokken 03.15 til solnedgang som er rundt 22.35.

Dette kan fort bli ganske tøft for mange. Derfor følger stadig flere norske muslimer en alternativ tabell som er basert på Mekka-tider (tabellen tar utgangspunkt i fastetider i Mekka).

Dermed kan de begynne å spise fra klokken 20.

LES OGSÅ: Endelig ramadan!

Mange tar kontakt

– Jeg har fått mange henvendelser fra folk som har spurt om de kan følge Mekka-tider i Norge. Det er en fatwa (uttalelse fra islamsk lærd) fra Egypt som sier at man kan følge Mekka-tider der fasten varer i mer enn 18 timer. Derfor er det fullt mulig å følge Mekka-tider i Norge. Jeg anslår at minst 10–20 prosent av muslimer i Norge gjør det, sier Basim Ghozlan, styreleder i Det Islamske Forbundet Rabita.

Han har også vært styremedlem i Islamsk Råd og har i en årrekke vært administrator for nettsiden islam.no. På denne nettsiden har han lagt ut fatwaen som åpner for å bryte fasten før solnedgang.

LES OGSÅ:Inviterer til ramadan-piknik

– Det er en godt begrunnet fatwa. Derfor er det helt greit å bruke den, sier Ghozlan.

– Følger du selv Mekka-tider?

– Jeg klarer å faste i 19,5 timer. Og så synes jeg det er mer trivelig å bryte fasten med flertallet i moskeen, svarer Ghozlan.

LES OGSÅ: Halve laget kan ikke drikke vann

– Bedre å faste i vinter

Imam Hamid Ali Farooq i Islamic Cultural Centre (ICC) har daglig fått 10–12 henvendelser den siste uken fra muslimer med spørsmål om Mekka-tider.

– Det er mange eldre, studenter og kvinner som lurer på om det er greit å følge Mekka-tider i Oslo. Jeg viser til Islamsk Råd Norge som i fjor konkluderte med at man kan følge Mekka-tider på steder der fasten blir på 20 timer eller mer. Dette gjelder derfor ikke for Oslo, sier Farooq.

LES OGSÅ: Derfor gikk styret i Islamsk Råd av

Imamen anbefaler alle som faster i Oslo-området til å følge lokal solgang.

– De som ikke er i stand til å faste i 19,5 timer har muligheten til å ta igjen fasten om vinteren. Det er uansett enklere å faste om vinteren fremfor å følge Mekka-tider i sommer, sier imamen.

Aktuelt tema i fremtiden

Han understreker at de som ønsker å følge Mekka-tider i Oslo-området har full anledning til det, men har ikke inntrykk av at det er snakk om veldig mange.

LES OGSÅ: Spiser seg syke i fasten

– Jeg tror at dette temaet blir mer aktuelt de neste årene. Ikke bare med tanke på fasten, men også med tanke på bønnetider som følger solen. I disse dager har man en bønn ved midnatt og neste bønn ved 03.20-tiden på natten. Mange muslimer har sagt at de ønsker en mer praktisk løsning.

Les også

  1. Vi har ikke råd til å tape kampen om unge muslimers hjerter og sinn. Vi må kjempe - nå. | Abid Raja

  2. Nå er det kun 23 ledige gravplasser for voksne muslimer i Oslo

  3. Høytid for TV-såpe under ramadan