En ni meter høy statue blir Munchmuseets nærmeste nabo

152 år etter sin død skal Edvard Munchs mor våke over sønnens kunst.

The Mother av den britiske kunstneren Tracey Emin kommer i 2021 utenfor nye MUNCH.

«The Mother kneler under MUNCHs ruvende form mens hun naken og sårbar vender seg mot fjorden. Skulpturen fungerer som erstatning for Munchs egen mor, som døde av tuberkulose da han var fem år gammel».

Slik lyder beskrivelsen av det nye kunstverket som skal innta Museumsutstikkeren i Oslo. Området ligger rett ved siden av det nye Munchmuseet.

Statuen er hele ni meter høy, og får følge av en blomstereng med sitteplasser til publikum.

Les også

Edvard Munch og spanskesyken: – Han var opptatt av sykdom hele livet

«My Man Munch»

Verket har fått navnet «The Mother», og lages av den britiske kunstneren Tracy Emin. Hun fikk jobben etter at hun vant en internasjonal konkurranse i 2018 om å få lage et utendørs verk ved museet.

Forslaget hennes var opprinnelig syv meter høyt, men fikk to meter ekstra lagt på. Da hun sendte inn forslaget, beskrev hun selv statuen som «en sfinx som venter på tidevannet».

Tracey Emin på besøk i Oslo i 2018.

Statuen er ment å symbolisere Munchs mor. Hun døde av tuberkulose da han var fem år gammel. I bronsedekket statueform skal hun våke over kunsten hans i dens nye hjem.

Munch har lenge vært en viktig inspirasjon for Emin. Hun skrev masteroppgaven sin, ‘My Man Munch’, om ham.

Juryen var enstemmig i å gi seieren til Emin. Vurderingen deres var at:

«Emins forslag om en stor, sittende kvinneskikkelse vendt mot fjorden vil utvilsomt bli et slående syn på tuppen av museumsutstikkeren og mot bakgrunnen med bylandskapet og arkitekturen i Bjørvika. Med sin umiddelbare og intuitive tilnærming virker skulpturen på samme tid nær og majestetisk, sårbar og storslagen».

Les også

Nye gallerier som redder kunstvinteren

Med utsikt ut over Sørenga og Oslofjorden, sitter The Mother av Tracey Emin.

Helt ny uteplass

Det er nå bygget et nytt parkområde langs havnepromenaden ved Bjørvika. Der skal «The mother» stå vakt.

Skulpturen skal komme på plass i juni 2021, mens uteområdet åpner våren 2021. Sistnevnte er designet av de London-baserte landskapsarkitektene J & L Gibbons, i samarbeid med Emin.

Parken skal breie seg over 280 kvadratmeter med lokale villblomster og planter fra Oslofjordområdet. I tillegg er 100 små hengebjørk plantet på stedet. Sitteplasser til publikum skal også bygges.

Nytt rekreasjonsområdet er bygget, åpner våren 2021.

Området er tilgjengelig fra land via en 30 meter lang bro fra havnepromenaden og det nye museet. Parken skal også fungere som en brygge for dem som kommer med båt.

Les også

Edvard Munchs reisekister skal vises i det nye museet

Utsatt åpning

Planen er at Munchmuseet skal åpne sommeren 2021. Nøyaktig når er foreløpig uklart.

Åpningsdatoen har hatt en humpete vei. Nå er den blitt utsatt to ganger.

Museet skulle opprinnelig åpne sommeren 2020. Men i januar i år kom nyheten om at åpningen var utsatt til høsten som følge av en rekke forsinkelser i leveranser av sikkerhetsdører.

Ytterligere forsinkelser og koronapandemien gjorde at åpningen ble utsatt igjen til våren 2021. Kostnadene knyttet til utsatt åpning av det nye Munchmuseet er beregnet til 65 millioner kroner.

Les også

Edvard Munchs reisekister skal vises i det nye museet

Les også

– Alle som kritiserer alt nytt i Oslo, må ta seg en tur hit.