Mange skilte foreldre bekymrer seg for barna i sommerferien

– Fokuser på at barna skal ha det fint. Bestem deg for å legge konflikter med eks-partner bort, sier Randi Talseth.

- Akkurat nå får vi mange henvendelser fra foreldre som er bekymret for sommerferien og barna sine, sier generalsekretær Randi Talseth i Voksne for barn.

Randi Talseth er generalsekretær i Voksne for barn. De gir rådgivning til foreldre.

– Dere merker at det er sommerferie snart?

– Ja. Mange foreldre kontakter oss før sommerferien starter, hvert år. De er bekymret for barna når de skal til eks-partner i ferien. Vi får mange henvendelser om dette nå, og vi har langt flere rådgivningssamtaler enn resten av året.

– Er rådgivningen gratis?

– Man betaler for telefonbruken, ikke for selve rådgivningen. Våre rådgivere har barnefaglig utdanninger, er nøytrale og arbeider frivillig for oss. Dette tilbudet har Voksne for Barn hatt i 56 år, og nå jobber vi med å få denne rådgivningen som et chat-tilbud.

Aftenpostens journalist tok en kaffe med Talseth. Voksne for barn er en organisasjon som gir mange råd til foreldre, blant annet holder de kurs i å lære foreldre å lytte til barna sine.

– Hva vil voksne snakke med dere om før ferien?

– De er ofte bekymret på grunn av den andre forelderen til
barna, mener at den andre boikotter samværet eller ikke stiller opp. Det er mye forskjellig. Noe er høykonfliktsaker som gjør at samarbeidet ikke fungerer. Vi tar imot alle som ringer, og vi prøver å få frem hvordan sommeren oppleves for barna midt i en slik krig.

– Når dere frem til de voksne?

– Mange ringer igjen og er glad for den hjelpen de har fått. Mange ganger har de tenkt på de samme løsningene selv. De trengte bare å snakke med en person som har god kompetanse på barn og ungdom. Og der kommer vi inn.

– Hva er løsningen oppi dette?

– Det handler om å legge vekk parforholdet og fremdeles takle
å være foreldre. Da styrker man sine barn.

– Går det an å legge vekk slike konflikter?

– Det går an, men dessverre er det ofte motsatt i feriene. Slike konflikter kan bli mer synlige. For barnas skyld bør man tenke seg godt om og ikke la ferien bli påvirket av konflikter. Barn er lojale mot begge foreldre, og de har ingen interesse av å høre på negative uttalelser om den som ikke er der.

– De som ikke er skilt?

– De ringer også, alt fra dagligdagse tema som grensesetting til alvorlige overgrep. Om ungdom som ikke vil være med på familieferien. Det må bli en vurdering fra barn til barn. Men en liten varsko i ferietid er hvis barn og ungdom går mye alene uten voksenkontakt. Da skjer ting lettere. Ferie er en utprøvingstid. Foreldre tror man kan unngå utprøving i ungdomstida. Det er jo ikke tilfellet. Når det gjelder alkoholdebut, er det ikke snakk om, men når. Trygge rammer og noen å komme hjem til er det tenåringer trenger.