Oslo

Politiet kastet ut okkupanter i Hausmannskvartalet

I 05-tiden onsdag morgen slo politiet til i Hausmannskvartalet. 11 av personene som nektet å forlate eiendommene, ble anholdt.

  • Hanne Mellingsæter
    Journalist

– Det har gått stille og rolig for seg. De har lenket seg fast og gjort det litt vanskeligere for oss, men vi har ikke dårlig tid. Det er veldig viktig for oss å gjøre dette på en sikker måte, sier politiets innsatsleder Arve Røtterud.

Han understreket at politiet var der for å bistå Namsfogden. Hele tomten skal ryddes, etter kommunens ønske.

16 personer som ikke ville flytte seg frivillig, ble kastet ut i aksjonen, opplyser politiet. Av disse ble 11 kjørt i arresten. De første ble pågrepet utendørs i Brenneriveien 1, de resterende hadde lenket seg fast i et av rommene i annen etasje i bygårde Hausmanns gate 42.

Etter at tomten og bygården var tømt for folk, gikk innleide ryddemannskaper inn og fjernet både campingvogner, møbler og barrikader.
Les også

Okkupantene vegg i vegg får bli... enn så lenge. Men de lever utrygt.

Politiet tok ingen sjanser. De sperret av alle gater i området rundt for biltrafikk, og stilte svært mannsterkt opp.

Allerede i 07-tiden var bygningen tom, og innleide ryddemannskaper startet umiddelbart med å tømme tomten og bygården. Deretter skal de sperres av med betongelementer.

– Politiet kommer til å være her utover dagen for å holde det trygt for de som skal rydde her. Det er en stor jobb som skal gjøres, sier innsatsleder Røtterud.

I en av inngangsdørene skal det ifølge politiet ha vært satt opp en «felle» - en fallem med pigger - for å hindre politiet å komme inn.

Les også

Her er planene: Slik vil kjøperen bygge ut Hausmannskvartalet

Onsdag morgen gikk politiet til aksjon mot Hauskvartalet i Oslo.

Møtte opp for å vise støtte

Naboer og presse var tilskuere da sofaer, sykkelhjul, plantekasser og veggplater dekket i graffiti ble fjernet av gravemaskin og ryddemannskaper. Deretter gjøv maskinen løs på murene som var bygget av paller.

Flere hadde møtt opp for å vise sin støtte til okkupantene i morgentimene.

– Jeg synes utviklingen i dag er veldig trist. Oslo er i ferd med å bli en «zombie-by» av betong, glass og metall - alt skal se helt likt ut. Husleieprisene går opp og opp, hvor lenge tar det før vanlige mennesker også forsvinner fra byen fordi de ikke har råd til husleia?, spør Caroline Beelsnijder som har musikkstudio i nabobygget Hausmania.

Hun er bekymret for at det ikke ender med ryddingen av Hausmannsgate 42.

– Jeg tror ikke vi kommer til å få bli her så lenge, vi har kontrakt i syv år til. Hvis de får bygd nytt her i mellomtiden, så river de nok Hausmania om syv år. Jeg tror det er begynnelsen på slutten, sier Beeldsnijder.

Les også

Hausmania ble diskvalifisert fra budrunden om kvartalet

Kommunen kaster dem ut før salg

Onsdag morgen kl. 05.30 sendte Oslo politidistrikt ut en pressemelding. Den slår fast at Namsfogden, på vegne av Oslo kommune, har fått rettslig kjennelse om «utkastelse av personer som oppholder seg ulovlig på adressene Brenneriveien 1 og Hausmannsgate 42.»

Politiet ble allerede 19. mai anmodet om bistand til å fjerne ulovlige okkupanter. Oslo-politiets dialoggruppe har de siste ukene vært i kontakt med miljøet i kvartalet, men uten at de har greid å å overtale dem til å forlate det frivillig.

Bakgrunnen er at bystyreflertallet har vedtatt å selge Hausmannskvartalet til en privat utbygger. Kommunen vi ha eiendommene tømt før kjøperen overtar.

Før politiet gikk inn onsdag morgen, fikk personer som befant seg på adressene anledning til å forlate stedet.

Les også

Ble bortvist fra sitt eget hjem av politiet. Ikke gyldig, mener retten.

Politiet tok ingen sjanser da de ryddet kvartalet. Store mannskaper vært utkommandert.

Prøvde å stanse utkastelsen

Nabobygården Hausmannsgate 40 er også del av kommunens salg. Den har vært okkupert i over 15 år, men bruken har blitt ansett som tålt av Oslo kommune.

Dermed ble beboerne der ikke kastet ut onsdag. Beboerne er istedet på lasset når kvartalet selges. Eiendomsutvikleren som har kjøpt kvartalet, har varslet at han vil rive denne bygården.

Kulturhuset Hausmania ligger i samme kvartal. Det forblir i kommunal eie.

Tidligere i uken ba Ole Pedersen fra Hausmania kommunen og politikerne om en «time out» - til ingen nytte.

– Jeg håper at politiet besinner seg og ser at dette er en situasjon som krever politiske løsninger, sier Pedersen.

Byrådet ønsket ikke å svare på utfordringen.

Okkupantene er vekk for denne gang, men en maske lå igjen etter dem.

Les mer om

  1. Hausmannskvartalet
  2. Oslo