Ransfrykt blant Oslos eldre

Over 30 brutale ran av eldre de siste månedene er blitt et samtaleemne på Grünerløkka eldresenter. Der tør ingen gå ut om kvelden lenger.

Reidun Synnøve Tømte (f.v.), Synnøve Mathisen, Annie Kari Jonsbøl, Gerd Brøntorp og Marit Waabensted er bekymret etter at en venninne ble ranet i heisen for et par uker siden.
  • Forf>olav Urdahl (foto)
  • Forf><forf>per Annar Holm <
  • Forf><forf>thomas Olsen <
  • Forf><forf>wasim Riaz <
  • <forf>anne Cecilie Lund<

Én eller flere overfallsmenn har spredd skrekk blant eldre i Oslo de siste tre månedene. Kaldblodig er over 30 eldre, vesentlig enslige kvinner i alderen 74 til 92 år blitt overfalt og ranet. — Alle disse sakene er veldig alvorlige. I noen av tilfellene er det brukt særdeles brutal vold, men i de fleste er det grunn til å anta at det dreier seg om ren og skjær veskenapping, sier politioverbetjent Steinar Hoff-Olsen ved Stovner politistasjon. - En veskenapping kan lett føre til fysisk skade hvis offeret setter seg til motverge, sier han.

Savner politi

På Grünerløkka eldresenter sitter fem damer som ikke tør gå ut alene om kvelden. Mange er redd for å bevege seg på nedre del av Grünerløkka, og savner synlig politi.- Bare for et par uker siden ble en eldre dame vi kjenner, slått ned og ranet i heisen i trygdeboligen sin. Nå må hun ha følge for å bevege seg utendørs, forteller Synnøve Mathisen (84).Alle de fem kvinnene Aften møter på Grünerløkka eldresenter, kjenner damen som ble ranet for et par uker siden. Selv har de tenkt mye på den episoden, og tør ikke å gå ut alene om kvelden.- Vi er på eldresenteret på dagtid, og går hjem tidlig, sier Marit Waabensted (89). - Før var jeg aldri redd for å gå sent hjem. Selv om jeg ikke tenker på slike ting på dagtid, så er jeg betenkt om kvelden, sier Annie Kari Jonsbøl (68).- Men hvor er synlig politi? Når de vet at problemet med eldreran er så stort, bør de være mer synlige. Det vil ha forebyggende effekt, supplerer Gerd Brøntorp (78).

Lite kontanter

Damene passer på ikke å ha altfor mye kontanter i vesken. - Når jeg er i banken for å ta ut penger, går jeg ikke på handletur. Da går jeg rett hjem først, sier Mathisen. - Jeg har vesken under armen. Der er den trygg, sier Reidun Synnøve Tømte (84).Alle har hørt historier om falske hjemmehjelper og andre "hjelpere" som prøver å lure seg inn i trygdeboligene og hos eldre som bor alene.- Jeg har gitt beskjed til hjemmehjelpen min om at hun skal ringe på etter et mønster som jeg kjenner igjen. Dermed vet jeg at det er riktig person som kommer, sier Tømte.

Trygg by

Til tross for det høye antallet brutale ran ønsker ikke politiet at byens seniorborgere skal føle seg redde. Hoff-Olsen går så langt som å betegne Oslo som en trygg by.- Det vil være katastrofalt om dette skal få de eldre til å sperre seg inne og ikke våge å leve et normalt liv, sier han. Samtidig mener han at man må ta forholdsregler, som å gå i følge og skille verdisakene. - Ikke gå rundt med en veske full av personlige ting. Eldre damer går gjerne rundt med hele livet sitt i vesken.

Raneren var i politiets søkelys

Penger til narkotika var motivet for 38-åringen som tilstår å ha ranet minst ti eldre kvinner i Oslo, bekrefter politiet. Mannen har de siste ukene vært i politiets søkelys, men senest for ti dager siden blånektet han i avhør på Stovner politistasjon for å ha noe med ransbølgen å gjøre. Nå har 38-åringen lagt kortene på bordet. Politiet tror flere av eldreranene i Oslo indre øst og Groruddalen kan være oppklart. Et flertall av ofrene var over 80 år. Flere har brukket håndledd eller ben under de brutale ranene. Derfor vil trolig siktelsen bli utvidet til også å omfatte legemsbeskadigelse i tillegg til grovt ran.Den siktede 38-åringen har en lang rekke dommer for vinnings- og narkotikakriminalitet de siste ti årene, og senest i 2002 ble han dømt for å ha ranet en eldre dame. I går morges tilsto han et titall ran etter å ha blitt pågrepet i Skippergata tirsdag ettermiddag. Han har vanskelig for å huske tid og sted, og har hittil bare forklart seg i detalj om to av overfallsranene. - Motivet har vært penger til eget narkotikamisbruk, sier påtaleansvarlig Anne Christine Stoltz på Grønland politistasjon. Hun tror at mannen kan stå bak de fleste av eldreranene i Oslo den siste tiden. I går ettermiddag samtykket siktede i å bli fengslet i fire uker.