Dette påbygget står på egne ben
Det lave huset på den lille tomten kunne bare vokse i høyden. Hvordan? Et påbygg står nå på egne ben utenfor.
Boligen på Bekkelaget var opprinnelig i én etasje med fasade i tegl og valmet tak. Påbygget i tre står på bjelker utenfor og har fått saltak. Foto: ROLF ØHMAN
- Edel BakkemoenJournalist
Tegl, tre og stål. Materialene kler hverandre og de grønne omgivelsene. Denne ene veggen i første etasje har vært kledd i lerk hele tiden, og har mer patina enn den nye over. Foto: ROLF ØHMAN
Stålkonstruksjonen opptar liten plass der den står. Foto: ROLF ØHMAN
Påbygget står på stålbjelker utenfor den opprinnelige bygningen og har sitt eget uttrykk. Foto: ROLF ØHMAN
Opp en trapp - så er Rasmus Malmborg i den nye etasjen. Det er høyt under taket, men det synes ikke utenfra. Trevirket er i ask. Foto: ROLF ØHMAN
Fransk balkong i annen etasje. Foto: ROLF ØHMAN
Rasmus Malmborg i den nye stuen med utsikt til huset slik det var - i den andre delen er teglstensfasaden med valmtak bevart. Foto: ROLF ØHMAN
Den nye etasjen har store vinduer mot haven og smale vinduer mot tomtegrensen i øst. Foto: ROLF ØHMAN
Rødt, grønt og grått. Planter frisker opp blant stål og stein. Foto: ROLF ØHMAN
Den ene lengden på teglstenshuset på Holtet i Oslo har fått en etasje til, med stål i bena og tre i fasaden.
Huset fra 1972 hadde et BRA på 135 kvm, nå har det fått 90 kvm ekstra i annen etasje.
Stålkonstruksjon
afp000772817-fiZ3lyQMRf.jpg Foto: Rolf Øhman
— Da vi overtok huset i 2011, trengte familien på fire ett soverom til. Først tenkte vi at vi bare kunne plusse det på - på samme plan, men tomten kunne ikke utnyttes mer. Det forelå skisser til påbygg fra tidligere eiere, men det var ikke aktuelt for oss å bruke dem, forteller Thea Broch og Rasmus Malmborg.- Min far er arkitekt, og kom inn i bildet. Han var ikke ukjent med bruk av stålkonstruksjoner i påbygg, og kom raskt med et forslag som vi syntes var et godt utgangspunkt med god plassering av vinduer. Det var svært viktig for oss å få optimale lysforhold og skjerming mot naboer. Sammen jobbet vi med romløsningen. Så ble alt tegnet ned til minste detalj, forteller Rasmus Malmborg.
Solid byggverk
Han kommer fra Danmark, der faren driver et arkitekt- og konsulentkontor; John Malmborg Associates.
— Min far har lenge ment at en stålkonstruksjon utenpå er en god måte å reise bygninger på. Man får et solid byggverk og god høyde innvendig uten at huset blir for høyt. Vi har zink på taket, og sparte dermed taket for to tonns tyngde med å bruke det istedenfor å legge takstein som det var på det gamle huset, sier Malmborg.
Stålkonstruksjonene betød mye for dimensjoneringen av nybygget. Den opptar liten plass der den står, delvis på terrassen. Familien vurderte en løsning med limtre, men da ble konstruksjonen så kraftig at det ikke ville se pent ut.
Lerk på fasaden
afp000772808-LaPFT2JvVK.jpg Foto: Rolf Øhman
— Det opprinnelige huset har en vegg av lerk mot terrassen, derfor ønsket vi lerk på overbygningen. Først tenkte vi at det kunne holde med en ny etasje på 50 kvm, men både estetisk og økonomisk viste det seg å være en fordel å bygge i hele lengden - på ca. 90 kvm. Dessuten har vi faktisk lavere strømforbruk nå enn før utbyggingen, forteller han. - Hvor lang tid tok det?
— Vi overtok huset i 2011. Far begynte å tenke i januar 2012, og hadde detaljerte tegninger klare til sommeren 2012. Da innhentet vi anbud og startet godkjennelsesprosessen med kommunen. Huset sto ferdig og de siste papirer ble innsendt i 2013. Alt gikk som planlagt. Det var gjort en stor jobb med detaljløsninger på forhånd, og entreprenøren syntes det var et gjennomarbeidet prosjekt. Det tok 12 uker fra de begynte å rive taket til det hele sto ferdig, fortelleren huseieren.
Oslo-firmaet Planke arkitektur & planlegging sto ansvarlig for søknad om dispensasjoner og for at prosjekteringen fulgte norske byggeforskrifter.
Klargjort på forhånd
Entreprenøren Richard Thomsen APS kom opp fra Danmark, i likhet med 98 prosent av byggematerialene. Det meste var da kuttet opp og klargjort, og det forkortet selvsagt byggetiden.
— Vi har fått en god romfølelse i den nye etasjen. Med vinduer i alle fire retninger blir det lyst. Det er naboer på alle kanter rundt oss, men huset ligger usjenert, sier familiefaren.
Det er store vinduer mot hagen og smale vinduer nær tomtegrensen i øst. I to store soveværelser ovenpå - ett til hvert barn - er det fransk balkong og to store vinduer, og det er fransk balkong og panoramavindu i stuen.
- Skulle trappen gå inni eller utenpå huset?
— Det var et spørsmål vi måtte finne svar på. Den går inne, midt i huset - i et tidligere soverom. Man kommer opp i en stue, og etasjen rommer dessuten to soverom, et hjemmekontor og et bad. Det er nesten som om vi har fått en leilighet i tillegg, sier Rasmus Malmborg.
Flere artikler
Valgte metallfasader: – Vi ville ikke bruke fridager på å male huset
I familien Kjølberg Thommesens hus dominerer fargepaletten fra 50- og 60-tallet
Arkitektparet ville at tomten og huset skulle bli billigere enn en ny leilighet i samme størrelse. Det klarte de.
Ida Beitnes Johansen og samboeren har pusset opp eneboligen selv: – Fire dager før jeg skulle føde var vi uten trapp mellom første – og annenetasje.
Minimalt med innsyn, maksimal utsikt: Da vennene skulle selge huset sitt, slo familien til
Dette kan du bygge uten å søke