Oslo

Oslo Politiforening kritisk til p-vakter som «politi light»

Oslo Politiforening frykter at trafikkbetjenter i gule vester vil skape falsk trygghet fordi de ikke har lov til å gripe inn i konflikter.

De kommunale oslovaktene skal gjøre hovedstaden tryggere. Foto: Jon Hauge

 • Wasim K. Riaz

— Hvis man ser en trafikkbetjent i gul vest, så kan man tro at hjelpen står rett i nærheten, men det er jo ikke tilfellet siden de i utgangspunktet ikke skal gripe inn i konflikter, sier Sigve Bolstad, leder av Oslo Politiforening.

Aften kunne i går fortelle at de kommunale trafikkbetjentene får enda en oppgave. Nå skal de også erstatte innleide vektere, og gå rundt i Oslo sentrum for å skape trygghet og forebygge kriminalitet.

Frykter angrep

Bolstad roser initiativet fordi kommunen har innsett at det ikke er trygt nok i hovedstaden og vil ha egne vakter, men mener ganske bestemt at denne type oppgaver hører inn under politiet.

— Dette er en type oppgave som krever politifaglig utdannelse og politierfaring. Byens innbyggere må forvente at de som griper inn i vanskelige situasjoner har denne bakgrunnen, sier Bolstad.

- Oslovaktene skal ikke gripe inn i konflikter, men bare varsle politiet. Er det ikke like greit at de er til stede og observerer?

Les også

Nå skal P-vaktene også sørge for trygghet

— Dette er åpenbart en skikkelig "politi light"-situasjon. Man vet jo aldri når man plutselig kommer opp i en situasjon der oslovaktene må gripe inn. Da kan man også risikere å bli angrepet selv. Når man står der i gule vester og blir oppfattet som ordensmakten, så blir man fort en del av dette. Folk som er ruset, oppfatter i mindre grad hvilken ordensmakt de står overfor Og selv om man står på sidelinjen, så kan man fort bli oppfattet som en part i saken når man ringer etter politiet, svarer Bolstad.

Han er også redd for at de kommunale vaktene kan bli stående alene i en situasjon i flere minutter før politiet kommer.

— Hva om politiet ikke kan komme dit med en gang? Da står man midt oppe i det mens de rundt deg forventer at du griper inn, sier Bolstad.

Uten håndjern

— Det viktigste med ordningen er synlighet og tilstedeværelse som vil virke trygghetsskapende og yte service til byens befolkning. De nye oppgavene vil ikke by på utfordringer som betjentene ikke er vant til å håndtere i dag, påpeker John Toverød, fungerende direktør i Bymiljøetatens bydriftsdivisjon.

På spørsmål fra Aften presiserer han at "betjentene skal naturligvis ikke være utstyrt med håndjern eller andre hjelpemidler":

— Hva er årsaken til at kommunen heller vil ha egne oslovakter fremfor innleide vektere?

— Vår vurdering er at disse oppgavene kan løses på en tilfredsstillende måte ved å opprette denne ordningen med oslovakter. I tillegg er meningen å inngå en avtale som gir mulighet for å supplere med innleide ressurser, svarer Toverød.

Stortingsrepresentant og leder i Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, er positiv til dette.

— All tilstedeværelse som bidrar til trygghet er positivt. Å bruke parkeringsvakter også som trygghetsbetjenter er meget bra, og i tråd med tidligere Ap-forslag. Å lage en egen gruppe Oslo-betjenter ligner på bymiljøvaktene Ap/SV-byrådet innførte på 90-tallet. Med alt narkosalget og alle lommetyveriene m.m. er alt trygghetsskapende nærvær positivt. Vektere er også et supplement, men har ikke betydd nok, og de nye tiltakene virker meget lovende, sier Bøhler.

Sigve Bolstad, leder i Oslo Politiforening

Relevante artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Krever kommunale vakter på Grønland: – Nå ropes det om hjelp. Dette er et svar.

 2. OSLO
  Publisert:

  Antall bøter har gått kraftig ned - likevel tjener kommunen mer på parkering

 3. OSLO
  Publisert:

  Det er nesten umulig å bli straffet for dette

 4. OSLO
  Publisert:

  2000 badegjester er irettesatt av vektere for å drikke alkohol i år

 5. OSLO
  Publisert:

  – Det virker som de har en taktikk for raskt å komme seg unna

 6. OSLO
  Publisert:

  Bydelspolitiker på Stovner går ut mot Natteravnene