Til helgen vil trolig himmelens sluser åpne seg: – Deilig at det kommer regn nå

Det er knapt til å tro det flere Oslo-folk sier nå, men flere har fått nok av godværet. Fredag kan bli årets varmeste, så blir det regn.

Soran Adel (t.v.), Mohammad Naqshbandi og Mohammad Kerim har dratt til Sognsvann. – Vi trenger regn nå. Bare se til Sverige, slik vil vi ikke ha det, sier Naqshbandi.

Til helgen er det endelig meldt regnbyger i sør, mens godværet fortsetter i nord.

– Vi forstår at det er stor brannfare. Derfor er det deilig at det kommer regn nå. Bare se på Sverige, vi vil ikke ha det slik. Vi trenger regn nå, sier Mohammad Naqshbandi (38), som har tatt turen til det populære badevannet Sognsvann sammen med Soran Adel (30) og Mohammad Kerim (25).

– Vi kom hit fordi det er for varmt hjemme og i sentrum.

Også flere andre Aftenposten har snakket med er bekymret for både tørke, skogbrannfare og fôrmangel.

Endelig nedbør over Østlandet

– Til helgen ser det ut til å endelig komme nedbør Østafjells. Også i starten av neste uke vil det kunne komme noe nedbør, sier Marit Berger, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Hvor mye nedbør som kommer er likevel noe usikkert. Da det er tale om byger over Østlandet vil regnmengden kunne variere mye fra sted til sted.

Erik Nord bor like ved Sognsvann. – I sommerhalvåret finner du meg her med rødvin og sigar i hånden. Men Norge trenger regn nå.

– Vanskelig å si akkurat hvor mye som kommer til å falle

I Oslo melder Meteorologisk institutt at det vil komme nesten 12 millimeter nedbør lørdag og søndag. Storm melder derimot opp mot 40 millimeter regn i samme perioden.

– Når det er bygenedbør er det vanskelig å si akkurat hvor mye som kommer til å falle og hvor det faller. Men det vil bli nedbør på Østlandet, i Telemark og i Agder, sier Berger.

Frem til helgen er det meldt temperaturer opp mot 30 grader i Oslo.

– Været snur litt

På Vestlandet regnet det tirsdag, og det er meldt noe mer nedbør onsdag både på Vestlandet og i Trøndelag.

– Det kan se ut som været snur litt. I nord ser det ut til at det blir tørt og varmt vær med greie temperaturer over 20 grader i helgen. Frem til det vil det være noe ustabilt vær, spesielt i Finnmark.

Min Long Leung-Hansen (22) går jevnlig til Sognsvann for å fiske. – Jeg synes at det er bra med regn, slik at det blir høyere vannivå, det liker fisken. Mange vil nok holde seg inne i helgen, men jeg kommer til å være her ute, sier han.

Også Roar Inge Hansen, meteorolog ved StormGeo, melder regn. StormGeos estimater er likevel høyere.

– Alt tyder på at bygeværsområder vil komme innover Sør-Norge med både regnbyger og torden. Det vil bli kjøligere enn det har vært.

Hansen er usikker på hvordan været blir utover de neste ukene.

– Det foregår en kamp mellom høytrykk som kommer inn øst for oss og lavtrykk som kommer inn fra vest. Hvem som vinner til slutt er usikkert. Det vil i alt bli mer usikkert hvordan været blir fra lørdag til tirsdag.

Hansen tror enkelte deler av landet vil kunne få så mye som 50 millimeter nedbør i løpet av helgen.

Peder Birkelund og Anders Stai Founer er positive til at det skal regne til helgen.

– Nok nå

En av dem som er litt lei av det varme været er Anders Strai Founer. Han og kompisen Peder Birkelund har tatt turen til Frysja for å slappe av i varmen.

– Jeg gleder meg til helgen. Det er blitt for mye varme og vi har fått nok nå, sier han.

– Vi tenker jo på det som har skjedd i Sverige. Men det er bra folk opplever denne varmen slik at de blir mer bevisst klimaendringene, mener han.

Kan redusere skogbrannfaren

Men selv om det blir en del regn, betyr ikke det nødvendigvis veldig mye for skogbrannfaren.

– Dersom det blir to dager med regn opp mot 30 millimeter vil skogbrannfaren Østafjells bli kraftig redusert. Også på Vestlandet er den redusert. Men lenger nord i Møre og Trøndelag vil faren fortsatt være høy, sier Hansen.

Nedbøren vil ikke kunne gjøre opp for skadene påført av tørken.

– Skaden er allerede gjort med tanke på alt som er tørrbrent.

Også Berger tror skogbrannfaren vil reduseres etter helgen.

– Skogbrannfaren vil nok reduseres forbigående, men våre langtidsprognoser melder at det vil bli tørrere enn normalt de første to ukene i august også. Da vil det kunne bli tørt.

– Det hele vil være avhengig av hvor mye regn som faller i helgen.

Godværet forsvinner ikke

Både Meteorologisk institutt og StormGeo melder sol og temperaturer opp mot 30 grader i starten av august. Begge meteorologene påpeker Likevel er prognosene usikre så langt frem i tid.

– Varmen og tørken er ikke nødvendigvis over, ifølge Berger.