Oslo

Oslo mangler oversikt over 18.000 kunstverk

Kommunerevisjonen kritiserer Kulturetaten for å mangle oversikt over Oslos kunstsamling. Det gjorde de også for seks år siden.

På en vegg på Røa eldresenter henger grafiske verk av Sidsel Westbø. De sto ikke oppført i Kulturetatens database slik de skulle. Akvarellgruppen på Røa eldresenter produserer sine egne verk. Fra venstre: Emmy-Ann S. Lie, Carl Svare og Marit Heldahl. Foto: Ingar Storfjell

 • Olav Eggesvik
  Olav Eggesvik
  Journalist

På Røa eldresenter sitter akvarellgruppen og maler. På veggen bak dem henger tre grafiske verk av kunstneren Sidsel Westbø. De står ikke registrert i Kulturetatens database, men henger på veggen allikevel.

Oslo har en stor kunstsamling på ca. 18.000 verk. Disse verkene er utenfor museene, på utlån til skoler, sykehjem, møterom, kontor, i etater og foretak i kommunen. Det er det trolig kunst for mange millioner kroner.

Men hvor stor samlingen er og hvor mye den er verdt, det er det ingen som er helt sikre på.

Kulturetaten mangler en sentral oversikt over verkene, og etater, bydeler og foretak er altfor dårlige til å følge regelverket, konkluderer Kommunerevisjonen. Det gjør at verk lett kan forsvinne, enten ved tyveri eller at de blir ødelagt. Om det har skjedd er vanskelig å si.

Fikk kritikk i 2008

Også i 2008 fikk Kulturetaten knusende kritikk av Kommunerevisjonen for å mangle oversikt. Da hadde selv ikke Kulturetaten en liste over kunstverk de hadde lånt ut til seg selv. Siden den gang er det blitt bedre, ifølge rapporten, men mange av tiltakene som ble varslet etter rapporten i 2008 er ennå ikke gjennomført.

Direktør Hilde Barstad i Kulturetaten vil ikke svare på Oslobys spørsmål om hvordan hun vil beskrive dagens situasjon, seks år etter at den første rapporten kom.

— Jeg har ikke noe behov for å karakterisere situasjonen slik den er i dag. Jeg konstaterer at det er rom for forbedring, men vi har gjort stor fremgang, sier direktøren.

- Men hvorfor er det ikke ryddet opp i tidligere?

— Det er et svært omfattende arbeid å få full oversikt over en så stor kunstsamling. Det har heller ikke vært ressurser nok til å gjøre ting raskere enn det vi har fått til. I denne perioden har vi også gjort et omfattende arbeid med utendørskunsten, både for å få oversikt over tilstanden på den og sørge for at den blir konservert.

Flere ansatte

Det har kommet mer penger i kunstpotten. Tidligere gikk to prosent av byggekostnadene til kommunale bygg til utsmykning. Den nye kunstordningen som kom i 2012, sørger for at 0,5 prosent av kommunens totale investeringsbudsjett havner i en pott. Det har blant annet gjort at Kulturetaten fikk råd til å ansette flere.

Fra 2008 og frem til 2011 var det én person som hadde ansvaret for forvaltningen av kunstverkene. I 2014 er det seks personer som jobber med å kartlegge og kvalitetssikre databasen. De skal fysisk undersøke ca. 18.000 kunstverk, og gå gjennom databasen. Linje for linje, verk for verk.

- Det er ca. 18.000 kunstverk fordelt på tusen lokasjoner. Det tar tid å undersøke det for å være helt sikker på at vi har oversikten, sier Barstad.

Arbeidet de gjør kan også føre til at kunstsamlingen krymper. I et brev til Kommunerevisjonen fra i fjor, oppgir etaten en prognose på at de kan kvitte seg med så mye som femti prosent av verkene. Det kan være verk som er ødelagt eller av liten kunstnerisk og økonomisk verdi, som gis til virksomheten der den er utplassert.

- Rom for forbedring

Byrådssekretær Anne Siri Koksrud (V) svarer for kultur- og næringsbyråd Hallstein Bjercke, som er i fødselspermisjon.

- Hvorfor er ikke dette ryddet opp i siden 2008, da den første rapporten kom?

— Det er vanskelig å kommentere hva som skjedde i 2008, da hverken jeg eller byråden var her. Det er ikke så mye annet å si enn at det er et rom for forbedring, selv om situasjonen har forbedret seg. De tiltakene man nå er i gang med er bra: Ny kunstverkdatabase, styrket bemanning og et eget prosjekt for forvaltning, sier Koksrud.

- For lite ressurser er nevnt som en årsak til at dette har tatt tid. Hvorfor ble ikke noe gjort før?

— Hverken jeg eller byråden var her i 2008. Det jeg kan si er at vi gjorde et arbeid med den nye kunstordningen, og jeg tror at tiltakene som er iverksatt vil få en god effekt.

 1. Les også

  Kunstrotet i Oslo: Mer enn pinlig

 2. Les også

  Hagen tordnet mot kommunenes kunst-rot

 3. Les også

  Jakter på 69 manglende kunstverk

Flere artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  – For 25 år siden var kunst sett på som interiør for å matche putene i sofaen

 2. OSLO
  Publisert:

  Kunstskatter skal reddes fra forfall

 3. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Kulturdepartementet bør snakke med Hagen

 4. KULTUR
  Publisert:

  «Tidvis fantastiske enkeltverk. Men noe skurrer når Astrup Fearnley viser frem Selvaags kunstsamling.»

 5. KULTUR
  Publisert:

  Oslobiennalen: Kulturdirektøren tar selvkritikk etter overskridelser på seks millioner

 6. KULTUR
  Publisert:

  Nå flytter Munch inn i Slottets stall