Oslo

Historien om Deichmans ufullendte bibliotek

Når et nytt hovedbibliotek om står ferdig i Bjørvika, skal det snart 90 år gamle bygget på Hammersborg få ny bruk. Kanskje det da kunne bygges ferdig?

Deichmanske bibliotek og Trefoldighetskirken i 1933.
 • Leif Gjerland
  Historieformidler

Etter 150 år uten fast tilholdssted, ble det rundt 1920 endelig bestemt at det skulle bygges et eget bygg for Deichmanske bibliotek på Hammersborg, høyden som på folkemunne forlengst hadde fått tilnavnet «Oslos Akropolis».

Vigeland protesterte

De aller fleste mente dette var et riktig sted, men billedhuggeren Gustav Vigeland som hadde atelier rett ved siden av det kommende biblioteket, protesterte heftig mot plassering og arbeidstøy.

Han ble imidlertid ikke hørt; etter tidligere å ha vært vurdert som sted for både slott og rådhus, var oslofolk flest begeistret over at Hammersborg nå skulle få et kunnskapens tempel.

Trenger du bøker?

Les også

200.000 eksemplarer skal bort på nye Deichman

Oslos Akropolis

Forslaget som etter to konkurranserunder ble kåret til vinner i 1921, fulgte opp Hammersborgs tilnavn, «Oslos Akropolis».

Deichmanske bibliotek ble tegnet i en tid da de klassiske greske idealene fortsatt kunne brukes, og fikk derfor et uomtvistelig gammelmodig gresk preg (Modell: Norsk Arkitekturmuseum/Oslo byarkiv, foto: Leif Gjerland)

Vinnerarkitekt Nils Reiersen hadde nemlig utstyrt bygget rikelig med søyler i både i inngangsparti og sidefløy; imponerende gresk og følgelig fjernt fra norsk byggestil.Den monumentale søylegangen på sidefløyen sikret en gjennomgang over til Christ kirkegårds historisk viktige gravmonumenter, noe som var et ufravikelig krav. Bortenfor søylegangen tegnet arkitekt Reiersen inn en fortsettelse som skulle gi en symmetrisk avslutning, helt i den gamle greske ånd.

Mer Oslo-historie:

Les også

Stortinget skulle egentlig sett ut som en kirke

Halvferdig bygg

Da hovedfløyen sto ferdig i 1933, var selve søylegangen med åpning over til Christ kirkegård på plass, men uten fortsettelsen.

En tung byggeprosess hadde spist opp budsjettet, og det var ikke penger igjen til å bygge ferdig sidefløyen. Dessuten var stilen gått av moten, så interessen for å fullføre var minimal.

En tung byggeprosess spiste opp budsjettet. Det ble aldri råd til å fullføre fløy to. Den greskinspirerte søylegangen som skulle kombinere de to fløyene står der fortsatt.

Krigen med byggestopp og etterkrigstiden med andre byggebehov gjorde at søylegangen ble stående ufullendt som et gammelmodig eksempel på hvordan nye verdier løper fra de gamle.På 1980-tallet ga byantikvaren et arkitektfirma i oppdrag å tegne en ny sidebygning for å fullende byggverket, men det kom ikke lenger enn til tegnebrettet.

Men kanskje blir bygget endelig kan bli gjort ferdig når det nå skal brukes til noe annet?

 1. Les også

  Bystyret vil halvere den kommersielle delen av Deichman

 2. Les også

  Byrådet har bestemt seg - går for Lambda

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  OSLO
  Publisert:

  Væromslag skaper trøbbel i Oslo: Branner, vann i veien og trær som velter

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5