Oslo

Festival-Oslo 2018 begynner å ta form

Det meldes allerede om utsolgte dager, men ennå ventes det flere store navn til neste års festivaler. Dette er på plass hittil.

Salget av festivalpass og -billetter er godt og vel i rute: Flere at salget til neste års festivaler er høyere enn på samme tid sist år.
 • Harald Fossberg
  Harald Fossberg
  Kulturjournalist og tegneserieanmelder

Det ser lyst ut for Festival-Oslo: Arrangørene melder fra om godt billettsalg selv om alle artister ennå ikke er på plass i programmet. Noen melder til og med om utsolgte dager og få festivalpass igjen.

Noen festivaler må flere år tilbake i tid for å finne tilsvarende til mens andre forteller at de allerede er foran skjema eller på høyde med rekordåret.

Vi har tatt pulsen på byens største festivaler innenfor rock og elektronika.

 • Tøffere tider for mange festivaler
 • Dette mener byens festivalsjefer er viktig for et vellykket arrangement

Bylarm: Foran skjema

Bylarm er festivalen der nye artister får vist seg frem. Ary fikk skryt av Oslobys anmelder da hun debuterte der i 2016.

Programsjef i Bylarm Joakim Haugland kan melde om at de ligger foran skjema både festival- og delegatpass , da festivalen.

– Så ting ser absolutt bra ut for vår del, vi er i rute, sier han

Ved siden av å være en arena der nye, fremadstormende band kan vise seg frem er Bylarm, som fylte 20 i år, også blitt et av de viktigste treffstedene for musikkbransjen i Norden.

– Bylarm skilter vanligvis ikke med «store» navn, men vi har jo fremtidens store navn. Av bookinger som er klare for 2018 så har jeg veldig tro på Sassy 009, årets komet Hkeem, Haile (fra teamet bak Sigrid og Aurora), Grant, som er den store snakkisen i svensk bransje, og amerikanske Billie Eilish – det er bare å merke seg det navnet først som sist, sier Joakim Haugland.

Hvem: Sassy 009, Hkeem, Fay Wildhagen m.fl.

Når: 1.–3. mars

Hvor: Rundt om i Oslo


Infernofestivalen: Beste år på lenge

Det går hett og hardt for seg på Infernofestivalen. Nå har de utvidet til fire dager på Rockefeller.

– Vi har solgt veldig bra, nå er ca. 70–80 prosent av festivalpassene borte, sier bookingsjef i Inferno Jan-Martin Jensen. Han sier videre at man må ti år tilbake i tid for å se samme pågang.

Jensen tror at en årsak er at de har utvidet Inferno til fire dager på Rockefeller, fra torsdag til søndag, som er blitt den nye dagen.

– Det er blitt veldig godt mottatt.

Det er også usedvanlig mange fra utlandet som har sikret seg festivalpass.

– Vi har alltid solgt bra til utlandet, men til neste Inferno er det ekstra mange, særlig fra USA.

Dette har medført at man også har måttet utvide hotellkapasiteten.

– Vi har hatt en avtale med Scandic på St. Olavs plass, men der er alt fullbooket. Derfor har vi utvidet med enda et festivalhotell innen samme kjede, på Holbergs plass, et steinkast unna.

Hvem: Emperor, Satyricon, Dark Funeral m.fl.

Når: 29. mars til 1. april

Hvor: Rockefeller


Norwegian Wood: Nedtonet nystart

Norwegian Wood rakk å feire 25 år, men måtte legge ned tidligere i år. Nå er nye koster klare til å fylle Frognerbadet.

Etter noen turbulente år som endte med konkurs tidligere i år, har Norwegian Wood fått ny eier.

– Oslo må ha Norwegian Wood, fastslo Henning Thoresen i et intervju med Aftenposten tidligere i år. Nå vil han samle gode krefter for å skape feel good-stemning i Frognerbadet fra 14.–16. juni neste år.

Ideen er en nedtonet festival med 5000–6000 festivalgjengere hver dag og et konsertprogram som passer for voksne folk med god musikk, god mat og drikke.

– Vi må finne profil og identitet som er feelgood og rock’n roll. Alt må ikke være så kult og hipt. Vi skal ikke hente de største internasjonale navnene til festivalen, men kanskje de som var blockbustere for 20 år siden. Mange artister som begynner å dra litt på arene er det gøy å høre igjen, sa den nye festivalsjefen.

Hvem: Ingen bekreftede artister hittil

Når: 14.–16. juni

Hvor: Frognerbadet


Piknik i Parken: Rekordsalg

Solange Knowles var blant fjorårets trekkplastre på Piknik i Parken.

– Vi fikk mye skryt for vårt program. «Perfekt» og «sommerens mest spennende booking» var blant tilbakemeldingene, forteller pressesjef Lars Baade i Piknik i Parken.

Utvidelsen i 2017 fungerte også godt, ifølge Baade.

– Det var stas, men det legger også opp til at vi vil overgå den. Festivalen er fortsatt en nykommer, men opplevelsene er store. «Den lille festivalen med de store opplevelsene», sier vi internt. Vi er festivalen der du kommer for å oppleve en favoritt, men drar hjem med ti nye, fortsetter han.

Baade mener at Piknik i Parken allerede har et trofast publikum.

– Publikum stoler på historien og kjøpte billetter før vi slapp de første artistene. Og når vi nå har sluppet ny dato og artistene Susanne Sundfør, Phoenix, Nils Bech og Sassy 009, opplever vi rekordsalg.

Hvem: Susanne Sundfør, Phoenix, Nils Bech m.fl.

Når: 15.–17. juni

Hvor: Frognerparken


Over Oslo: DumDum utsolgt

Over Oslo er festivalen med byens beste utsikt.

– Vi ligger foran fjorårets skjema. Fredagen vår med DumDum med flere solgte ut allerede i november. Det er definitivt rekordtidlig, sier arrangør Lars Petter Fosdahl i Over Oslo.

Over Oslo er også en festival med et trofast publikum som kjøper billetter før artistene er på plass. Sol Heilo, Violet Road og Bare Egil Band spiller denne fredagen, men festivalen holder fremdeles på med å booke flere artister som skal spille til fredagen og de andre dagene.

Hvem: DumDum Boys, Rag’n’Bone Man, Stargate m.fl.

Når: 20.–23 juni

Hvor: Grefsenkollen


Øyafestivalen: På høyde med rekordåret

Shame tok Øyafestivalen med storm i 2017.

Etter flyttingen av Øyafestivalen fra Middelalderparken til Tøyenparken fikk arrangøren et større område å boltre seg på. Det ser ut til å ha slått an blant publikum.

– Billettsalget til neste år går omtrent som i år, som var det raskest utsolgte året siden flyttingen til Tøyen, sier pressesjef Jonas Prangerød i Øya.

– Vi har bare kommet såvidt i gang med programmet, så det er veldig mye godt i vente innen flere stilarter. Folk liker gjerne å oppleve mer enn en type musikk i løpet av en festivaldag. Noe av det vi får mange positive tilbakemeldinger på, er alle de musikalske overraskelsene folk får på Øya. Samtidig gjenspeiler bredden vår egen musikkinteresse, sier han og forteller at det ligger an til flere sterke artistslipp i januar.

– Vi venter bare på noen små detaljer, sier Prangerød.

Hvem: Arcade Fire, Lykke Li, Patti Smith m.fl.

Når: 7.–11. august

Hvor: Tøyenparken


Findings Festival: Store navn på plass

Findings festival sparer ikke på lyd og lys.

18.000 publikummere får plass på Bislett stadion der noen av verdens største DJ-er og produsenter byr opp til dansefest. Det er Live Nation som arrangerer festivalen sammen med Sky Agency.

Blant navnene som er bekreftet til neste års Findings, er svenske Zara Larsson, Arif og Unge Ferrari, Sigrid, Axwell og Ingrosso (begge fra Swedish House Mafia).

Hvem: Zara Larsson, Unge Ferrari, Sigrid m.fl.

Når: 17.–18. august

Hvor: Bislett Stadion

Klassisk

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

 1. Musikk
 2. Festival
 3. Susanne Sundfør
 4. Bylarm
 5. Oslo
 6. Phoenix
 7. Arcade Fire