Oslo

Oslo kommune ber folk bruke mindre vann i rekordvarmen

Det varme sommerværet har gjort at vannforbruket i Oslo har økt betydelig.

Årets mai har vært rekordvarm i hovedstaden. Det varme været fører til at kommunen ber folk om å bruke mindre vann. Bildet er tatt 14. mai 2018. Foto: Rolf Øhman/Aftenposten/Arkivbilde

 • NTB
 • Olav Eggesvik
  Journalist

«Vi ber alle i hele Oslo om å begrense hagevanning og annen unødig vannbruk», står det på Vann- og avløpsetatens nettsider.

Etaten melder at de fredag sliter med å levere vann til enkelte områder i Oslo. Dette gjelder områdene Korsvoll, Ekeberg og Bekkelaget. Høyt forbruk gjør at flere opplever at det er dårlig trykk.

Årsaken til situasjonen er at vannbehandlingsanleggene ikke klarer å produsere vann fort nok, og at ledningskapasiteten i enkelte områder ikke er tilstrekkelig for et så stort forbruk.

 • Bonde ville ha erstatning for moms: Helte gift i Oslos drikkevann i 1972

– Ingen områder helt uten vann

Ingen områder er helt uten vann, ifølge kommunikasjonssjef Trond Ottersen i Vann- og avløpsetaten. Etaten omtaler det som leveringsproblemer.

Det er også problemer med vanntrykket, og etaten har fått meldinger om problemer i områdene Korsvoll, Ekeberg og Bekkelaget. De overvåker alle vannrørene under byen, og kan rute om vannet for å øke trykket der det er problemer.

– Det er ikke problemer med vannkilden, men vannbehandlingsanleggene som nærmer seg kapasiteten for hva de kan levere ut på nettet. Det er det store forbruket i varmen som er årsaken, og erfaringsmessig er det hagevanning som utgjør den ekstra bruken, sier Ottersen til Aftenposten.

Enn så lenge er det ikke innført noen restriksjoner.

– Hva skjer hvis folk ikke følger oppfordringen, og det varme været fortsetter?

– Da vil vi ikke få en bedring i situasjonen. I denne omgang ber vi folk om å vise hensyn til alle som bor her, og kutte unødvendig bruk av vann, særlig hagevanning.

Det er Bymiljøetaten som har ansvaret for byens fontener. De opplyser i en e-post til Aftenposten at fontenene resirkulerer vannet, og at det derfor ikke er nødvendig å stenge vanntilførselen til disse.

Skal investere milliarder i vannforsyning de neste årene

90 prosent av innbyggerne i Oslo får drikkevann fra én kilde: Maridalsvannet. Etter flere tiår med planlegging og utredning, er Oslo kommune nå i gang med et milliardprosjekt, som skal sørge for at Oslo får en ny drikkevannskilde i Holsfjorden.

Prosjektet skal etter planen være ferdig i 2028 til en estimert pris på 8,53 milliarder kroner.

Drikkevannet som hentes fra Maridalsvannet, renses på Oset vannbehandlingsanlegg. Der ligger rent drikkevann klart i underjordiske bassenger, men flere ganger de siste tolv årene har nivået i disse bassengene vært kritisk lavt.

Derfor skal det bygges flere nye bassenger. Prisen er litt over 1,3 milliarder kroner, og de nye bassengene skal etter planen stå klare i 2022.

Les mer om

 1. Oslo
 2. Vann og avløp

Relevante artikler

 1. OSLO

  Oslo kommune innfører vanningsforbud: – Vi har aldri ført vært i en så kritisk situasjon

 2. OSLO

  Kommunen fortsetter å vanne og spyle i Oslo-parker til tross for kommunens vanningsforbud

 3. OSLO

  Oslo har vann igjen til nesten ett års forbruk

 4. NORGE

  Hvis du snikvanner nå, kan kranen din bli plombert. Her er 17 spørsmål og svar om vanningsforbudet.

 5. DEBATT

  Randsfjorden kan fortsatt bli hovedvannkilde for Oslo

 6. OSLO

  Oslos nye milliardprosjekt starter i 2020. Nå er 50.000 beboere advart.