Oslo

Oslo kommune ber folk bruke mindre vann i rekordvarmen

Det varme sommerværet har gjort at vannforbruket i Oslo har økt betydelig.

Årets mai har vært rekordvarm i hovedstaden. Det varme været fører til at kommunen ber folk om å bruke mindre vann. Bildet er tatt 14. mai 2018.
  • og NTB
  • Olav Eggesvik
    Journalist

«Vi ber alle i hele Oslo om å begrense hagevanning og annen unødig vannbruk», står det på Vann- og avløpsetatens nettsider.

Etaten melder at de fredag sliter med å levere vann til enkelte områder i Oslo. Dette gjelder områdene Korsvoll, Ekeberg og Bekkelaget. Høyt forbruk gjør at flere opplever at det er dårlig trykk.

Årsaken til situasjonen er at vannbehandlingsanleggene ikke klarer å produsere vann fort nok, og at ledningskapasiteten i enkelte områder ikke er tilstrekkelig for et så stort forbruk.

  • Bonde ville ha erstatning for moms: Helte gift i Oslos drikkevann i 1972

– Ingen områder helt uten vann

Ingen områder er helt uten vann, ifølge kommunikasjonssjef Trond Ottersen i Vann- og avløpsetaten. Etaten omtaler det som leveringsproblemer.

Det er også problemer med vanntrykket, og etaten har fått meldinger om problemer i områdene Korsvoll, Ekeberg og Bekkelaget. De overvåker alle vannrørene under byen, og kan rute om vannet for å øke trykket der det er problemer.

– Det er ikke problemer med vannkilden, men vannbehandlingsanleggene som nærmer seg kapasiteten for hva de kan levere ut på nettet. Det er det store forbruket i varmen som er årsaken, og erfaringsmessig er det hagevanning som utgjør den ekstra bruken, sier Ottersen til Aftenposten.

Enn så lenge er det ikke innført noen restriksjoner.

– Hva skjer hvis folk ikke følger oppfordringen, og det varme været fortsetter?

– Da vil vi ikke få en bedring i situasjonen. I denne omgang ber vi folk om å vise hensyn til alle som bor her, og kutte unødvendig bruk av vann, særlig hagevanning.

Det er Bymiljøetaten som har ansvaret for byens fontener. De opplyser i en e-post til Aftenposten at fontenene resirkulerer vannet, og at det derfor ikke er nødvendig å stenge vanntilførselen til disse.

Skal investere milliarder i vannforsyning de neste årene

90 prosent av innbyggerne i Oslo får drikkevann fra én kilde: Maridalsvannet. Etter flere tiår med planlegging og utredning, er Oslo kommune nå i gang med et milliardprosjekt, som skal sørge for at Oslo får en ny drikkevannskilde i Holsfjorden.

Prosjektet skal etter planen være ferdig i 2028 til en estimert pris på 8,53 milliarder kroner.

Drikkevannet som hentes fra Maridalsvannet, renses på Oset vannbehandlingsanlegg. Der ligger rent drikkevann klart i underjordiske bassenger, men flere ganger de siste tolv årene har nivået i disse bassengene vært kritisk lavt.

Derfor skal det bygges flere nye bassenger. Prisen er litt over 1,3 milliarder kroner, og de nye bassengene skal etter planen stå klare i 2022.

Les mer om

  1. Oslo
  2. Vann og avløp