Oslo

«Mennesker som deg fortjener ikke å leve»

Unge, homofile i hovedstaden utsettes for hets på åpen gate. Nå ønsker to 18-åringer å fronte kampen mot trakasseringen.

  • Ali Iqbal Tahir
  • Kamilla Amundsen Willix

— Jeg gikk i 10. klasse da jeg bestemte meg for å fortelle verden at jeg er homofil. Akkurat da det skjedde fikk jeg mye støtte av venner og familie, men jeg vil ikke kalle opplevelsen en dans på roser, sier Sigurd Gjerde-Jakola (18).

Torger Christopher Christensen (18) har opplevd det samme.

Torsdag skrev Sigurd hovedinnlegg til Si ;D om at homofile menn blir utsatt for hets i Oslos gater, og at han er lei av trakasserings-debatten som kun fokuserer på kvinner. Torger skrev også denne uken til Si ;D om hvordan det egentlig er å komme ut av skapet som homofil i Norge.

Glemmer ikke opplevelsene

De to guttene får slibrige og ubehagelige kommentarer slengt etter seg i all offentlighet, uten at andre griper inn. Senest i forrige uke opplevde Sigurd støtende håndbevegelser og utsagt han ikke kommer til å glemme med det første.

«Vil du suge pi.... min?», «Vil du være med meg bak hjørnet en tur?», «Du burde bli mer som en gutt», «Mennesker som deg fortjener ikke å leve». Alle er eksempler på kommentarer Sigurd og Torger har fått ute på gaten, av helt fremmede mennesker.

- En gang kjørte en typisk «råne»-bil forbi meg. Sjåføren rullet ned vinduet, kastet et banaskall på meg og ropte «jævla homo». Sånne opplevelser sitter litt i deg. Det er ikke veldig kult å oppleve, forteller han.

Guttene savner andre mannlige stemmer i diskrimineringsdebatten. Nå håper de at deres historie kan bidra til mer åpenhet og fokus.

Se videoreportasjen med Sigurd og Torger øverst.

- Angår veldig mange

Ifølge Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, (LLH), har mellom 150.000 og 250.000 mennesker i Norge en annen legning enn hetrofili. LLH mener derfor at anti-mobbing og anti-diskriminering i grunn er et spørsmål om hva slags samfunn vi vil skape for alle - ikke kun for homofile.

- Dette er et tema som egentlig angår veldig mange. Hvis vi ikke gjør noe med dette nå, frykter jeg at det kun vil eskalere. Stadig flere er åpne om sin legning, og jeg tror vi kommer til å se mer av dette i fremtiden om vi ikke begynner å arbeide skikkelig med norske holdninger, sier Sigurd.

Guttene etterlyser holdningsarbeid i norske skoler, og ønsker seg en åpen debatt som får hittil ukjente stemmer frem i lyset.

Les også:Trakassering hører ikke hjemme noe sted

Ble mobbet ut av skolen

Torger har opplevd mobbing og trakassering i over 10 år. Det ble etter hvert så ille at han valgte å droppe ut av skolen.

— Jeg skulle gått i andre klasse på videregående nå. Helt siden barneskolen har jeg opplevd mobbing og trakassering på skolen, og nå har det endt med at jeg droppet ut av skolen. Jeg sa i fra til rådgivere, men det var ingen som tok skikkelig tak i det. Jeg ble rett og slett ikke tatt på alvor, forteller han.

- At det har gått så langt at vi nå er vandt til å bli trakassert på en daglig basis, er i grunn tragisk i seg selv, sier de to guttene.

På Oslo Nye Teater settes stykket "Anakonda" opp denne høsten, som tar opp temaer som hets, trakassering og ekstrem mobbing.

Teaterstykke om ekstrem mobbingPå Oslo Nye Teater setter de denne høsten opp et stykke om nettopp hets, trakassering og ekstrem mobbing.

— For meg åpnet disse temaene en verden jeg ikke ville delta i. Jeg valgte derfor teater som virkemiddel for å fortelle om denne uvirkelige historien, men også for å sette dette samfunssproblemet under debatt, sier Sarah Doyle.

Hun har skrevet «Anakonda» - et stykke som skapte kontrovers i Sydney. Det er inspirert av faktiske hendelser som fant sted ved en eksklusiv og prominent videregående skole i den australske byen for noen år siden.

Denne uken var det premiere i Oslo.

- Jeg vil at folk skal ha mot til å si ifra, men aller mest få mer kunnskap om hvordan man skal håndtere en situasjon hvor man frykter, eller finner ut at overgrep skjer. Jeg vil at folk skal se etter faresignaler og bli flinkere til å snakke om dette. Det er synd at det fortsatt er tabu å snakke om, forklarer Doyle.

Les også

  1. Menn blir også trakassert

  2. Trakassering hører ikke hjemme noe sted