37-åring vedgår ha tatt kvelertak på fire kvinner til de besvimte, men nekter for voldtekstforsøk

En 37-åring er siktet for å ha forsøkt å voldta fire kvinner mens de var i ferd med å låse seg inn i sine hjem. Han nekter for voldtektsforsøk, men erkjenner å ha tatt kvelertak på kvinnene til de ble bevisstløse.

Politiadvokat Pål-Fredrik Kraby i Oslo tingrett før fengslingsmøtet mandag.

I all hemmelighet har Oslo-politiet siden før nyttår etterforsket flere voldtekter og forsøk på voldtekter i Oslo med samme modus operandi:

Flere kvinner i 20-årene i Oslo angripes bakfra på dørstokken til egen bolig eller i nærheten av egen bolig og blir forsøkt voldtatt.

Først sist fredag kom det et gjennombrudd:

– Først da var vi sikre på identiteten og kunne pågripe siktede kl. 21.15 i nærheten av hans bopel, sier politioverbetjent Kari-Janne Lid til Aftenposten.

Siktelsen omfatter fire voldtektsforsøk og grov vold mot fire kvinner i området mellom Oslo sentrum og Grünerløkka.

Det første angivelige voldtektsforsøket fant sted natt til lørdag 24. februar i år. Det andre fant natt til lørdag 3. mars. Deretter én natt til 17. mai. Det siste punktet i siktelsen skal ha funnet sted natt til søndag 27. mai.

Politiet opplyser at det er samlet en rekke bevis i saken, fra teledata til sporsikringer.

– Dere ble sikre på siktedes identitet først sist fredag. Var det gjennom en DNA-match?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Lid.

Ifølge politiet har de fire voldtektsforsøkene funnet sted på disse fire stedene i området mellom Oslo sentrum og Grünerløkka. Åstedene er merket med fargepunkter i rødt, svart, lilla og blått.

Tok kvelertak til kvinnene besvimte

Mandag ble 37-åringen fremstilt for fengsling i Oslo tingrett og ble varetektsfengslet i fire uker med besøks- og medieforbud, slik påtalemyndigheten ba om. I to av ukene må han sitte isolert.

Ifølge kjennelsen vedgikk siktede i fengslingsmøtet at han fulgte etter kvinnene og utøvde vold mot dem, men han avviser at han hans plan var å gjennomføre voldtekt.

37-åringen erkjente derimot at han hadde tatt kvelertak på de fire kvinnene helt til de besvimte, men at han så hadde forlatt åstedene.

Hans forsvarer, advokat Sidsel Katralen, bekrefter at hennes klient har vedgått å ha tatt kvelertak på kvinnene og at han så skal ha forlatt kvinnene.

37-åringen avviser kategorisk at det skal ha vært et seksuelt motiv.

Katralen ønsker ikke å kommentere hvilket motiv 37-åringen skal ha oppgitt for å ha tatt kvelertak på kvinnene og så forlate dem.

Tidligere dømt for voldtekt

Politiet sjekker nå mannen opp mot en rekke lignende hendelser i samme område av Oslo.

Politiadvokat Pål-Fredrik Kraby vil ikke tallfeste hvor mange «lignende hendelser» som er en del av etterforskningen, utover å si at det er «flere».

37-åringen er tidligere straffedømt fire ganger: Én for voldtekt vold og tre tilfeller av grov voldsbruk mot flere personer.

Ifølge Kraby skjedde pågripelsen av 37-åringen uten dramatikk.

Redd for bevisforspillelse

Etterforskningenhar gått bredt ut og under hele prosjektperioden har Oslo-politiet vurdert om man skal gå ut offentlig med informasjon om en mulig serievoldtektsmann, opplyser Lid.

Hun sier det er flere saker med samme modus operandi som 37-åringen nå kobles opp mot.

– Vi har ikke villet gå ut i mediene om dette før nå, fordi vi har vært redd for bevisforspillelse, sa seksjonsleder i Oslopolitiet, sa Lid.

Etterlyser vitner

Oslo-politiet ber kvinner som har opplevd noe lignende, og andre som kan ha nyttig informasjon, om å melde seg for politiet ved å ringe telefon 02800 eller eventuelt sende skriftlig informasjon på e-post til: kriminalvakten.oslo@politiet.no

Oslo tingrett ga politiet medhold i begjæringen om fire ukers varetektsfengsling, men retten er likevel i tvil om det er sannsynlighetsovervekt for forsøk på voldtekt.

I saken der 37-åringen ble dømt for voldtekt fremgår det av dommen at det dreide seg om en såkalt sovevoldtekt, der fornærmede var ute av stand til å gjøre motstand eller sette seg til motverge.