Oslo

Japanske demonrever og andre cosplay-kostymer på Gigacon

I høstferien har det vært datafest i Telenor arena. Lørdag var det konkurranse om beste kostyme.

  • Olav Eggesvik
    Olav Eggesvik
    Journalist

I køen på vei inn står en alv og hviner av glede mens hun hopper opp og ned.

Hun klarer knapt å vente på å komme inn på tidenes første Gigacon, av arrangøren beskrevet som en spill-festival, omtrent som The Gathering — men i litt mindre skala. Det hele ligner på The Gathering.

Se video av alle de fantastifulle kreasjonene øverst.

Les også:

Les også

- Når lyset slukkes den første kvelden, er stemningen helt strålende fantastisk

Nikolai Johnsen (17) er den nihalede demonreven Kyuubi fra animeserien Naruto. Her får han hjelp med drakten av kameraten Remi Mannerud (19) i midten.

Der kan deltagerne, de fleste rundt begynnelsen av 20-årene, spille mot hverandre, se på og konkurrere i e-sport, kjøpe utstyr – og ikke minst – kle seg ut som sine favorittfigurer fra spill— og filmuniverset. Rundt 1200 deltagere har kjøpt billett til spill-delen av arrangementet, men flere er innom hver dag.

Cosplay

Det er det siste som vekker mest oppsikt: Cosplay. Vi vet ikke helt hvor vi skal begynne, men starter med en nesten to meter høy rev med lysende øyne og ni haler.

- Hva er du?

— Jeg er den nihalede demonreven Kyuubi fra Naruto, som er en anime (japansk animasjonsfilm), sier reven, som egentlig heter Nikolai Johnsen (17). Han har brukt et halvt år på å lage kostymet som ble ferdig for to dager siden, men skulle gjerne brukt lengre tid.

- Hva kjennetegner karakteren din?

— Han er en demon, som er ute etter å ødelegge for byen han er fra, og har ødelagt før. Men han er innestengt i en menneskekropp og kan ikke gjøre noe, med mindre han tar over denne kroppen.

- Skjønner.

Lager kostymene selv

Det er i Telenor Arena vi er, men for den uerfarne fremstår det som et annet univers. Johnsen skal delta i konkurransen for beste kostyme litt senere samme dag.

Tine Marie Riis (24) har lang erfaring med å lage sine egne kostymer. Derfor får hun også mye oppmerksomhet for dem.

Premien er på 10.000 kroner, og det er blant annet Tine Marie Riis (24) som skal plukke ut den heldige vinneren. — De som driver med dette, er som regel interessert i japansk anime og spill, sier Riis.

I dag er hun Dryad Soraka, en karakter i det populære spillet League of Legends. På Facebook er det nesten 20.000 personer som følger henne, der hun viser prosessen med å lage kostymene og poserer i det endelige resultatet.

- Vi har elsket å kle oss ut siden vi var små! Se videoreportasjen i vinduet øverst.

Økende interesse

Hun, og andre cosplayere Aftenposten snakker med, synes å merke at interessen vokser. Senere i oktober skal det være en dedikert konferanse for cosplay og japansk kultur i Oslo, kalt Desucon . Rundt ti andre konferanser finnes i Norge.

Ørjan "Yui" Ørstenvik (25) er utkledd som karakteren Hatsune Miku. Drakten ble litt varm og hodet litt tungt, så han kunne ikke ha det på hele tiden.

Riis har selv støpt kostymet med ulike materialer, og loddet ledningene selv for å fikse det elektriske. På arrangementet har de også egne regler for hva slags våpen deltagerne kan gå med, og hvor store røykmaskiner som er tillatt i kostymet. — Man må være en handywoman for å kunne lage kostymer til cosplay, smiler Riis.

Sosialt

Over hele det store gulvet i arenaen stopper folk opp for å ta bilde av de kostymekledde, som går rundt. Flere trekker frem at det er gøy at karakteren man har kledd seg ut som blir gjenkjent. For andre er det viktigste prosessen med å lage kostymene selv. Alle trekker frem det sosiale aspektet.

— Man får utrolig mange nye venner, og kommer inn i et fantastisk miljø. Vi koser oss, og er som en familie som lærer hverandre nye ting, sier Riis.

Les også

  1. Yrkesvalg: Proff dataspiller

  2. En date med Link fra Zelda?

  3. Når de døde våkner

Nikolai Johnsen (17) ser fryktinngytende ut i kostymet han har laget selv.