NSB varsler ny kaosmandag

Det ligger an til samme buss for tog-kaos over helgen som pendlerne på Østfoldbanen opplevde sist mandag. Nå trygler NSB politiet om hjelp.

Denne situasjonen kan komme til å gjenta seg førstkommende mandag. Det varsler NSB i denne artikkelen. Pendlere står i lange køer for å komme om bord i busser, busser som skal ut i en overfylt Dronning Eufemias gate.

Tirsdag ble en løsning kringkastet som skulle løse togkaoset rundt Oslo S.

Etter mandagens raseri og fortvilelse blant pendlerne på Østfoldbanen, der mange sto i eviglange køer og brukte flere timer på reisen hjem, tok Jernbaneverket (JBV) og NSB affære.

JBV avsluttet arbeidet langs Østfoldbanen tidligere enn planlagt. Tirsdag kveld het det at fra onsdag av skulle det gå tog fra Oslo S til Kolbotn. Store deler av trykket med buss for tog skulle flyttes ut av Oslo.

Som det het i pressemeldingen fra JBV:

«..strekningen Oslo S – Kolbotn kan åpne 14 timer tidligere enn først planlagt...Jernbaneverket håper dette vil løse de problemer reisende på Østfoldbanen har opplevd i ettermiddagsrushet.»

Budskapet ble brakt videre av Aftenposten og andre medier.

Les også

Her kan du bruke Aftenspostens Togfast-tjeneste

Løst bare for én av fire linjer

Det man unnlot å påpeke var at løsningen kun gjaldt én av Østfoldbanens fire linjer.

Det er reisende på strekningen Skøyen-Ski som kan reise med tog fra Oslo S, med Kolbotn som endestasjon. De som pendler Skøyen-Mysen/Rakkestad, Skøyen-Moss og Oslo S-Halden må alle fortsatt ta buss fra Oslo S.

Denne uken og hele neste uke.

At alle som reiser til Ski kan ta tog fra Oslo S har hjulpet betraktelig.

Onsdag lettet trykket for NSBs buss for tog-ordning på Oslo S. NSB stilte også med vann til folk som sto i kø og var på vei inn i bussene. Mandag kan krisesituasjonen igjen være et faktum.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Håkon Myhre i NSB persontog vil disse mandag utgjøre så mange som 40 prosent av alle reisende på Østfoldbanen. Når tog dekker opp lokalstasjoner mot Kolbotn kan også mange busser som erstatter tog gå mer direkte enn tidligere i sommer.

Problemet er at gevinsten så godt som blir spist opp av de mange tusen av NSBs viktige pendlere som mandag er tilbake fra ferie.

Under kaosmandagen var det ifølge Myhre ca. 11.000 som reiste med buss for tog fra Oslo S. Kommende mandag regner NSB med ca. 10.000. Men fordi antall avganger da er tilbake til det normale økes antall busser for tog for Østfoldbanen med 70-80, til totalt nærmere 300.

Alle disse skal ut i Dronning Eufemias gate i Bjørvika, en gate som mandag igjen har full trafikk.

Møte med politiet torsdag morgen

— Ble de reisende lurt av løsningen som ble kringkastet tirsdag?

— Jeg kjenner meg igjen i det. Pressemeldingen fra Jernbaneverket (JBV) var ufullstendig. Den var uheldig. Det har vi tatt opp med selskapet, sier Håkon Myhre.

- Risikerer man nå samme situasjon mandag som det man pendlerne opplevde tidlig denne uken?

— Ja. Med trafikkavviklingen rundt Oslo S vil dette bli problematisk. Samtidig vil vi nødig skremme folk. Målet er jo å frakte dem effektiv inn og ut av Oslo, med buss, sier Myhre.

Derfor var NSB-ledelse torsdag morgen i møte med politiet, for på ny å forsøke å overtale dem til å drive manuell ledelse ved trafikklysene i Dronning Eufemias gate.

Dronning Eufemias gate har «vikeplikt»

Det mange buss for tog-pendlere har lagt merke til er at denne gaten, som går på langs i Bjørvika, ved trafikklysene nedprioriteres til fordel for tverrgående trafikk.

Mandag er det slutt på ferien også i Dronning Eufemias gate i Bjørvika. Det som denne uken har fortonet seg som en «overfylt» gate vil oppleve en massiv trafikkøkning.

— Det stemmer. Forskjellen er 16-sekunders intervaller med grønt mot 50 sekunder, sier Håkon Myhre.

— Denne situasjonen har vi påpekt i dialogmøter med Veivesenet i et halvt år. Uten noen respons. Såfremt ikke Veivesenet eller politiet finner løsninger for å styre trafikken manuelt risikerer vi mandag nye vanskeligheter.

- Vil det hjelpe om folk forskyver arbeidstiden mandag?

— Vi vil ikke legge føringer på når folk jobber. Men det er ingen tvil om at det vil lette trykket om noen reiser tidligere hjem, eller senere, sier Myhre.